Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αντιπαράθεση για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην βουλή.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία, ωστόσο, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν βλάπτουν την ίδια τη ΔΕΗ, και που πρόκειται να ολοκληρωθούν με νέους κανόνες στην αγορά ενέργειας κατά το προσεχές έτος, ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Πετράκος σημείωσε πως, παρά τις νεοφιλελεύθερες διακηρύξεις ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 60%. «Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας είναι και το παράδοξο να αυξάνεται η προσφορά, να μειώνεται η ζήτηση λόγω και των μνημονιακών πολιτικών, και στο τέλος να αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος» σημείωσε ο βουλευτής. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, σχεδόν 300.000 οικογένειες είναι χωρίς ρεύμα, 1.650.000 οικογένειες ζητούν ρυθμίσεις στους λογαριασμούς τους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ενώ η ΔΕΗ παρουσιάζει έλλειμμα 223 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013» πρόσθεσε.

«Όσον αφορά τον οικιακό καταναλωτή, δεν έχει υπάρξει αύξηση της τιμής του ρεύματος από τον περασμένο Ιανουάριο και αυτό ξεκάθαρα λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης» απάντησε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Με σύνδεση που υπήρξε προ μηνών, καλύψαμε πάρα πολλές οικογένειες με ρεύμα (σχεδόν όλες) χωρίς κόστος για τους καταναλωτές και διευρύναμε κατά πολύ το κοινωνικό τιμολόγιο, θεσμοθετήθηκε το τιμολόγιο υπηρεσιών αλληλεγγύης που αφορά φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κοινωνικής φροντίδας. Το ένα δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ δεν είναι από οικιακούς καταναλωτές, αλλά προέρχονται συνολικά από την αγορά».

«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, όλοι κλαίνε, είτε είναι πολύ φτωχοί, είτε είναι φτωχοί, εργαζόμενοι, ακόμα και οι μικροεπιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες, η βαριά βιομηχανία, οι χαλυβουργοί, οι παραγωγοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μόνοι που χαίρονται είναι περίπου επτά ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο και οι τραπεζίτες που δεν πειράζετε καθόλου» αντέταξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί δεν δεσμεύετε τουλάχιστον τους βιομηχάνους να αρθούν οι διαθεσιμότητες και οι επικείμενες απολύσεις, όταν προχωράτε σε ρυθμίσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους; Προχθές ήρθαν τα σωματεία της "Χαλυβουργικής" και της "Ελληνικής Χαλυβουργίας". Οι άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο, ενώ θα εφαρμοστεί η μείωση των τιμών του ρεύματος» τόνισε.

«Η διακοψιμότητα και η αντιστάθμιση ρύπων, που προτείναμε, εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Αυτές είναι ενέργειες για να μπορέσει και η βιομηχανία να στηριχθεί και να κρατήσει τις θέσεις εργασίας ή ακόμη και να τις αυξήσει. Μία από τις μεγάλες χαλυβουργίες ανακοίνωσε και νέο επενδυτικό πλάνο, αν θυμάμαι καλά» απάντησε ο υφυπουργός.
«Και άλλες διαθεσιμότητες» αντέδρασε ο βουλευτής.

«Είπαμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες τις αγοράς» συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου. Ήδη, από τα μέτρα που έχουμε λάβει, έχει επέλθει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ και αυτά είναι στοιχεία που έχει και η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ. Αυτά γίνονται γιατί έχουμε αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να κάνουμε του χρόνου το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο».

«Οι ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο παίρνουν, από ρύθμιση που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, 151 εκατ. ευρώ, επιπλέον. Αντίθετα, με λιγότερο από 120 εκατ. ευρώ το μήνα, θα μπορούσατε να δίνετε δωρεάν την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα ρεύματος, που για μία τετραμελή οικογένεια προσδιορίζεται στα 300 KW (σ.σ. πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά σε κοινωνικό τιμολόγιο)» συνέχισε ο κ. Πετράκος και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή που κουρεύετε 40.000 παραγωγούς οικιακών φωτοβολταϊκών, χαρίζετε 28 λεπτά στην ηλιοθερμική μονάχα σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία, στον οποίον χαρίσατε και πριν λίγες ημέρες πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις...».

«Δεν μπορώ να αναλύσω όλα τα θέματα στον χρόνο που έχω» απάντησε ο υφυπουργός Ενέργειας. «Μπορεί να γίνει μία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις που κάνουμε έχουν σαφή στόχευση προς τον οικιακό καταναλωτή και προς τη βιομηχανία, μετά από μεγάλη μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διακοψιμότητα. Έτσι, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε, να πάμε ένα βήμα παρακάτω για να ξεπεράσουμε την κρίση» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου