Στη Γερμανία, ο λιγνίτης είναι η σημαντικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύοντας το 26% της παραγωγής ενέργειας το περασμένο έτος. Η εξόρυξη λιγνίτη διατηρεί περίπου 22.000 θέσεις εργασίας στο Λάουσιτζ. Στην ίδια περιοχή, η εξόρυξη λιγνίτη έχει εξαφανίσει από τον χάρτη 136 χωριά από το 1924, σύμφωνα με το Archiv Verschwundener Orte, ένα μουσείο στο Φορστ που εξιστορεί τις επιπτώσεις της εξόρυξης. Σήμερα, η κρατική σουηδική εταιρεία Vattenfall επιδιώκει την επέκταση ενός ορυχείου που βρίσκεται βόρεια του Proschim, ενός χωριού 330 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα με την Πολωνία, ηλικίας 700 χρόνων.Η εταιρεία επιδιώκει να λάβει την έγκριση προκειμένου να γκρεμίσει το χωριό ώστε να επεκτείνει το λιγνιτωρυχείο της. Με την επέκταση του ορυχείου η Vattenfall θα εξάγει 204 εκατ. τόνους περισσότερο λιγνίτη, όταν, μέχρι σήμερα, ξεθάβει περίπου 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η πολιτειακή κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου, η οποία επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 72% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και να παράγει το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας του κρατιδίου από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το ίδιο έτος, θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τα σχέδια εξόρυξης της Vattenfall.
Σήμερα, η Πολωνία, η οποία λαμβάνει σχεδόν το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, επιταχύνει τη χρήση του καυσίμου ως μέσου για την ενεργειακή της ασφάλεια και τη διατήρηση της απασχόλησης σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Πέρυσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 3,7%, ενώ η παραγωγή από τις εγκαταστάσεις λιθάνθρακα μειώθηκε κατά 7%, σύμφωνα με την εταιρεία PGE, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στα τέλη του 2011, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία μιας μονάδας 858 μεγαβάτ στο εργοστάσιο της Belchatow, που αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη εγκατάσταση θερμικής ενέργειας της Ευρώπης, ενώ αναβάθμισε και μια μονάδα καύσης λιγνίτη στο εργοστάσιο της Turow.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, δρομολογείται ένα σχέδιο που προβλέπει τη χαλάρωση των ορίων εξόρυξης και που μπορεί να εξαφανίσει το Horni Jiretin, ένα χωριό ηλικίας 750 χρόνων που επέζησε από τους δύο τελευταίους παγκόσμιους πολέμους. Η CEZ, η μεγαλύτερη τσεχική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχεται από το κράτος, παράγει το 48% της ενέργειας σε εργοστάσια που καίνε άνθρακα. Και σκοπεύει, μόνο σε ένα ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη, να αυξήσει την παραγωγή κατά 6% ή κατά 24,1 εκατ. τόνους φέτος.
Σημειώνεται ότι η ζήτηση λιγνίτη σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,4% έως το 2020, σύμφωνα τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η ίδια εκτιμά ότι η κατανάλωση πρέπει να πέσει κατά 10% κατά την περίοδο αυτή ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. και τους ηγέτες του κόσμου ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω και την απάντηση-σχόλιο από το σχετικό με το λιγνίτη ιστολόγιο Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου