Στις αρχές Μαρτίου και αφού έχουν πρώτα δημοσιευτεί τα αποτελέσματα της χρήσης του 2013, θα προχωρήσει η έκδοση του ομολόγου ύψους 300 – 500 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ. Στόχος της εταιρείας, με βάση και τις πρώτες επαφές που έχουν ήδη γίνει με τις ελληνικές και ξένες τράπεζες που θα αναλάβουν την αναδοχή, είναι το επιτόκιο της έκδοσης να κυμανθεί κάτω από το 8%.
Η επίτευξη του στόχου πάντως δεν εξαρτάται μόνο από τη ΔΕΗ αλλά και από τη γεγνικότερη εξέλιξη και πορεία της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε όπως έχουν πολλάκις τονίζει οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά και οι αναλυτές, οι αξιολογήσεις της ΔΕΗ επηρεάζονται άμεσα από τις μακροοικονομικές εξελίξεις της χώρας.
Για παράδειγμα το καλοκαίρι όταν η Standard & Poor’s αναβάθμιζε σε CCC από CC την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ, υπογράμμιζε εκ νέου την άμεση εξάρτηση της πορείας της ΔΕΗ από το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι ακολούθησε ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων από μεγάλους ξένους οίκους, με πιο πρόσφατη την JP Morgan που στην έκθεσή της τόνιζε ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι η φθηνότερη της Ευρώπης στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Για τη ΔΕΗ πάντως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι καθοριστικό: καθώς αποφασίστηκε πάγωμα για φέτος των τιμολογίων, οι δυνατότητες βελτίωσης των μεγεθών στρέφονται στο κομμάτι του δανεισμού. Άλλωστε η μείωση του δανεισμού, αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης της εταιρείας.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένονται εξελίξεις και για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,229 δις ευρώ που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και λήγει το Φεβρουάριο. Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν μέρος του προηγούμενου δανείου αποπληρωθεί.
Στη μείωση του δανεισμού, θα κατευθυνθούν και τα έσοδα από την αναμενόμενη πώληση του ΑΔΜΗΕ εντός του έτους – περίπου 300 εκατ. ευρώ επί συνόλου εκτιμώμενου εσόδου 600 εκατ. ευρώ –εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει νέο μπαράζ θετικών αξιολογήσεων για τη μητρική.
Στον αντίποδα παράγοντας ανασφάλειας για το μέλλον συνεχίζουν να είναι οι ανεξόφλητες οφειλές που ξεπέρασαν εκ νέου το 1,3 δις – είχαν περιοριστεί κατά 117 εκατ. εξαιτίας της αλλαγής της πρόβλεψης για την οφειλή της Αλουμίνιον μετά το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Συνακόλουθο βεβαίως των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, είναι και το πρόβλημα που υπάρχει με τις πληρωμές της ΔΕΗ προς το διαχειριστή, ΑΔΜΗΕ με ένα ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. Και δεν είναι μόνο η ΔΕΗ, καθώς συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς με τη σειρά τους οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους προς τους παίκτες της αγοράς τόσο της συμβατικής παραγωγής (ΔΕΗ και ιδιώτες) όσο και των ΑΠΕ. Το άνοιγμα της αγοράς υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, σκοπός της έκδοση εταιρικού ομολόγου θα είναι να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σημαντική ρευστότητα στην αγορά, δίνοντας ανάσες σε όλους τους παίκτες του ηλεκτρισμού, οι οποίοι την τελευταία διετία δοκιμάζουν τις αντοχές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου