DEH

DEH

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΣΙΔΕΝΟΡ: 34 ευρώ είναι το λιγνιτικό μεταβλητό κόστος της ΔΕΗ & «Καυτά» εξώδικα από χαλυβουργίες στη ΔΕΗ

Μόλις την περασμένη Δευτέρα στο αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσε η ΓΕΝΟΠ για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ -είδηση που δεν έγινε ευρέως αντιληπτή- ανέφερε ότι στη χώρα μας η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει από λιγνίτη 42 ευρώ η μεγαβατώρα. Λίγες ημέρες μετά έρχεται το εξώδικο του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ προς τη ΔΕΗ, να δώσει νέα διάσταση στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα του λιγνιτικού κόστους της ΔΕΗ, καθώς η βιομηχανία συντάσσεται με την απόφαση της διαιτησίας αμφισβητώντας τους εκ των υστέρων ισχυρισμούς της ΔΕΗ ωςαβάσιμους και μη αντικειμενικούς.
Ειδικότερα στο εξώδικο που απέστειλε η ΣΙΔΕΝΟΡ προς τη ΔΕΗ απορρίπτοντας τις προτάσεις της για το τιμολόγιο ρεύματος, η βιομηχανία τονίζει ότι στο πλαίσιο της διαιτησίας για πρώτη φορά έχουμε εμπεριστατωμένη, τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση του πλήρους λιγνιτικού κόστους της ΔΕΗ στα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα. Κάθε απόπειρα μετά τη διαιτητική απόφαση να παρουσιάσει υπέρογκα κόστη απορρίπτεται καθώς δεν έγινε με αντικειμενική τεκμηρίωση.
Επιπλέον, η ΣΙΔΕΝΟΡ επισημαίνει ότι η τιμή των 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα εντάσσεται στο εύρος των μέσων χρεώσεων για βιομηχανίες με αντίστοιχα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα η ΣΙΔΕΝΟΡ στο ίδιο εξώδικο τονίζει ότι έχει στα χέρια της μελέτη που επιφυλάσσεται να παρουσιάσει από την οποία προκύπτει ότι η τιμή που αντανακλά το μεταβλητό κόστος της ΔΕΗ πρέπει να είναι κατά ανώτατο όριο τα 34 ευρώ η μεγαβατώρα.
Και όπως διευκρινίζεται από πηγές του ομίλου τα εργοστάσια της Σιδενόρ έχουν ισχύ 200 MW, ικανή να κρατήσει ανοιχτή μια λιγνιτική μονάδα ταβράδια και τα Σαββατοκύριακα, προς όφελος του συστήματος, των καταναλωτών, αλλά και της κερδοφορίας της ΔΕΗ. Σε αντίθετη περίπτωση θαεκτινασσόταν στα ύψη το κόστος για το σύστημα αφού θα έβγαινε εκτός λειτουργίας η λιγνιτική μονάδα.
Τα κύρια σημεία της παρέμβασης της ΣΙΔΕΝΟΡ μέσω του εξωδίκου αφορούν στην μη προσήκουσα διαπραγμάτευση από την πλευρά της ΔΕΗ με βάση τους όρους και τις οδηγίες της ΡΑΕ και του κώδικα, τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στην αγορά που την καθιστά μοναδικό προμηθευτή της βιομηχανίας με τα χαρακτηριστικά της ΣΙΔΕΝΟΡ. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ΣΙΔΕΝΟΡ επικαλείται μαρτυρία στελέχους της ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαιτησίας ότι το προφίλ εταιρειών όπως οι χαλυβουργίες είναι το καλύτερο για τη ΔΕΗ καθώς υποστηρίζει τη μείωση της αιχμής.
Σε σχέση με τη διαιτησία σημειώνεται ότι η ΣΙΔΕΝΟΡ επικαλείται και άλλες πτυχές της απόφασης όπως: η υποχρέωση της ΔΕΗ να προτείνειτιμολόγια με βάση τις προδιαγραφές της ΡΑΕ, η απόρριψη του ισχυρισμού ότι το κόστος προμήθειας ισούται με την εκάστοτε οριακή τιμή και ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας έχουν άρρηκτη σχέση με τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας δηλαδή τις λιγνιτικές.
Σημειώνεται τέλος ότι η κίνηση της ΣΙΔΕΝΟΡ έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών για εξελίξεις στο χώρο της ενεργοβόρου βιομηχανίας και ιδιαίτερα στον κλάδο της χαλυβουργίας που δοκιμάζεται από την εγχώρια κρίση και αδυνατεί να στραφεί σε εξαγωγές εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Στο πλαίσιο μάλιστα των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της έμφασης που δίνεται στην επαναβιομηχανίση της Ε.Ε. -κεντρικό θέμα και της ελληνικής προεδρίας- οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα
Eξώδικο των εταιρειών Σιδενόρ (Θεσσαλονίκη) και Sovel (Βόλος) προς τη ΔΕΗ για την τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος είναι η τελευταία φάση της κόντρας μεταξύ της βιομηχανίας και της κυβέρνησης-ΔΕΗ. Μια κόντρα από την οποία οι πιθανότητες να βγει ζημιωμένη η οικονομία και η απασχόληση μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.
Την ακραία κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η υπόθεση αυτή αποκάλυψε χθές το Euro2day.gr. Σήμερα επιβεβαιώνεται από το εξώδικο των δύο εταιρειών το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να μιμηθούν και άλλες επιχειρήσεις.
Στο κείμενο του εξωδίκου-πρόσκλησης αναφέρεται ότι οι δύο χαλυβουργίες με συνολική ισχύ 200 MW, το 90% του χρόνου λειτουργούν κατά τις ώρες χαμηλού φορτίου, δηλαδή τις νυχτερινές και Σαββατοκύριακα.
Κατά τον χρόνο αυτό, το συνολικό φορτίο της υψηλής τάσης όπου είναι συνδεδεμένες οι χαλυβουργίες είναι μόλις 700 MW. Άρα, τονίζεται στο εξώδικο, «η λειτουργία των συγκεκριμένων εργοστασίων συμβάλλει σημαντικά και κατά τρόπο μη συγκρίσιμο με άλλο μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή της ΔΕΗ μειώνοντας αντίστοιχα το συνολικό κόστος του συστήματος».
Πιο απλά, οι χαλυβουργίες επισημαίνουν ότι συμβάλλουν στη διατήρηση σε λειτουργία μονάδων βάσης της ΔΕΗ όπως οι λιγνιτικές, οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Επίσης το εξώδικο κατηγορεί ευθέως τη ΔΕΗ για πλήρη αγνόηση αποφάσεων της ΡΑΕ και των βασικών αρχών τιμολόγησης που πρέπει να τηρεί κάθε παραγωγός, όπως τα τιμολόγια να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του παραγωγού και όχι το λογιστικό κόστος στο οποίο εμμένει συνεχώς η ΔΕΗ, τινάζοντας στον αέρα όση από τη βαριά βιομηχανία της χώρας έχει μείνει σε λειτουργία.
Τέλος, η Sovel και η Σιδενόρ, οι οποίες ως γνωστόν ελέγχονται από τον όμιλο Βιοχάλκο, με το εξώδικο ζητούν από τη ΔΕΗ να τιμολογούνται με 34 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες (MW), τιμή η οποία όπως τονίζεται στο εξώδικο βρίσκεται κοντά στη μέση τιμή που απολαμβάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, αλλά «είναι και η μόνη η οποία διασφαλίζει οριακά στην παρούσα συγκυρία τη συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων και τη βιώσιμη παρουσία των εταιρειών στην Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι η διαιτησία για το Αλουμίνιον κατέληξε σε τιμή κοντά στα 36 ευρώ το MW.
Καταληκτικά, με το εξώδικο οι εταιρείες απορρίπτουν τα τιμολόγια που έλαβαν από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, επιφυλάσσονται να απαιτήσουν συμψηφισμό για τα υπερβάλλοντα ποσά που κατέβαλλαν στη ΔΕΗ μέχρι τώρα και καλούν την Επιχείρηση να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: