Το νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε διαβούλευση επισφραγίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει royalties στην εκμετάλλευση του λιγνίτη τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία αποκτήσει στο μέλλον πρόσβαση σε λιγνιτικά αποθέματα.
Η σημαντική αυτή αλλαγή προκύπτει από το κείμενο του προτεινόμενου σχεδίου για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση να γίνει σε δύο φάσεις, πρώτα με αύξηση κεφαλαίου (με το νέο στρατηγικό να αγοράζει όλες τις νέες μετοχές) και στη συνέχεια με την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ. Τελικά – βάσει του νέου νομοσχεδίου – η πώληση θα γίνει σε μία φάση: η ΔΕΗ θα διαθέσει το 100% των μετοχών της θυγατρικής της με το 66% να αποκτάται από τον στρατηγικό επενδυτή και το 34% από το Δημόσιο που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία. Το κυριότερο πρόβλημα σε αυτή τη λύση, είναι το που θα βρει το δημόσιο τα χρήματα.
Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο, το Δημόσιο επιβάλλει – υποχρέωση η οποία έχει περιληφθεί και στο τελευταίο μνημόνιο –royalities για την εκμετάλλευση του λιγνίτη, τα οποία και μπορούν να συμψηφίζονται με την υποχρέωση του Δημοσίου να αποπληρώσει τη ΔΕΗ για το 34% του ΑΔΜΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζεται στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, αφού το Δημόσιο θα μπορεί να ασκεί τον έλεγχο του 34% του ΑΔΜΗΕ μόνο από άλλον φορέα και όχι μέσω της ΔΕΗ.
Τι είναι τα royalitiesΜε βάση τον ισχύοντα μεταλλευτικό κώδικα τα royalties που θα επιβληθούν, θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει την εκμετάλλευση λιγνίτη. Η ΔΕΗ σήμερα επιβαρύνεται με ένα ποσό που πλησιάζει τα 3 ευρώ η μεγαβατώρακαταβάλλοντας συνολικά 77 εκατομμύρια ευρώ (για 27,5λιγνιτικές GWh). Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής: περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ενώ ακόμη 28,5 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους ΟΤΑ όπου λειτουργούν λιγνιτικά εργοστάσια.
Με την επιβολή royalties το συνολικό βάρος που μπορεί να προκύψει για τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που βεβαίως δε θα κληθεί να καταβάλει η εταιρεία αφού προβλέπεται να συμψηφιστεί με την υποχρέωση του Δημοσίου.
ΠρόσκλησηΣε κάθε περίπτωση στις αρχές του 2014 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του διαχειριστή και η διαδικασία πώλησης να έχει ολοκληρωθεί περίπου έξι μήνες μετά.
Του Χάρη Φλουδόπουλου http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου