Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Eurelectric: Επενδύσεις 400 δις ευρώ στα δίκτυα διανομής έως το 2020


Ποσό που αγγίζει τα 400 δις ευρώ αναμένεται να επενδυθεί στον τομέα των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού της Ευρώπης έως το 2020, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Eurelectric  για τον τομέα της διανομής ηλεκτρισμού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη λειτουργούν 2.400 εταιρίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις φτάνει τους 240.000.
Οι καταναλωτές που εξυπηρετούνται από τις εταιρίες αυτές εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 260.000.000, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία (99%) είναι οικιακοί πελάτες και μικρές επιχειρήσεις. Η διανεμόμενη ισχύς σε ετήσια βάση φθάνει στις 2.700 TWh. Σε ό,τι φορά το δίκτυο, απαρτίζεται από 10.000.000 χλμ, με το 98-99% των καταναλωτών να είναι συνδεδεμένοι με αυτό.
Συνολικά, το δίκτυο διανομής στην Ευρώπη, απαρτίζεται από 10.000.000 χλμ, με το 98-99% των καταναλωτών να είναι συνδεδεμένοι με αυτό.
Ρόλος – κλειδί για τις εταιρίες διανομής
Οι εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την Eurelectric , αναμένεται να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική αποκέντρωση του συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήδη 14 χώρες έχουν αποφασίσει ή σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην επένδυση των έξυπνων μετρητών στο, τουλάχιστον, 80% των πελατών τους.
Η Ε.Ε. υποχρεώνει τις εταιρίες διανομής να έχουν εγκαταστήσει ως το 2020 έξυπνους μετρητές στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Ο συνολικός αριθμός των μετρητών αυτών ανέρχεται σε 200.000.000. Ήδη, η Σουηδία και η Ιταλία έχουν καλύψει το πλάνο τους, η Γερμανία το 15% και η Σλοβακία το 25-30%. Τρεις χώρες, το Βέλγιο, η Τσεχία και η Λιθουανία, μετά από μια αρνητική ανάλυση κόστους-οφέλους που έκαναν, κατέληξαν στην απόφαση να μην προχωρήσουν στην αντικατάσταση των παραδοσιακών μετρητών σε εθνικό επίπεδο. Υπολείπονται και επτά χώρες που δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απόφαση για το θέμα αυτό.
Στις χώρες με πολύ μεγάλη συγκέντρωση η Ελλάδα
Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία είναι οι πέντε χώρες της Ε.Ε. στις οποίες παρουσιάζεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση, με μία Εταιρία Ηλεκτρισμού, η οποία ελέγχει το 99-100% της λιανικής αγοράς.
Μέτρια συγκέντρωση παρουσιάζουν οι, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Λεττονία και Εσθονία, όπου υπάρχει μεν μία κυρίαρχη επιχείρηση που ελέγχει ως το 80% της αγοράς, αλλά λειτουργούν και μικρότερες, τοπικού χαρακτήρα, εταιρίες.
Χαμηλή συγκέντρωση εντοπίζεται στις, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία και Αυστρία, όπου λειτουργούν κυρίως μικρές, τοπικές, επιχειρήσεις, με τις τρεις μεγαλύτερες να ελέγχουν λιγότερο από το 50% της αγοράς.
Εξάλλου, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που διαθέτουν μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται οι Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία, Λεττονία, Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβενία και Αυστρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου