Ο αρχικός σχεδιασμός για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπως προσδιορίστηκε με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24 Ιουλίου 2013, άλλαξε. Πώς θα πληρώσει το κράτος τη συμμετοχή του.
«Επί πιστώσει» θα γίνει το Δημόσιο μέτοχος του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ. Η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ως γνωστόν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2014 με διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και με αντικείμενο του 66% των μετοχών της εταιρείας και το μάνατζμεντ.
Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπως προσδιορίστηκε με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24 Ιουλίου 2013, άλλαξε.
Έτσι, πλέον η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει και θα εισπράξει το τίμημα του 66% των μετοχών από τον επενδυτή, και του υπόλοιπου 34% των μετοχών από το Δημόσιο. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ, το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο, θα αντιστοιχεί στην τιμή ανά μετοχή που θα διαμορφωθεί για την πώληση του 66% των μετοχών στον ιδιώτη επενδυτή.
Ωστόσο με δεδομένο ότι η ρευστότητα του Δημοσίου είναι περιορισμένη λόγω της κρίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η πληρωμή του 34% θα γίνει από υφιστάμενες οφειλές ή μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου κάθε είδους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο, «το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών που αντιστοιχούν στο ανωτέρω ποσοστό 34% προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή που θα αποκτήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στο 66% των μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ ΑΕ στο πλαίσιο του οικείου διαγωνισμού και δύναται να εξοφληθεί δια συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ ΑΕ, από οποιαδήποτε αιτία και αν προκύπτουν αυτές, περιλαμβανομένων μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων, όπως ιδίως απαιτήσεων από το τέλος δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης (σ.σ. για τις λιγνιτικές περιοχές).
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο έλεγχος του Δημοσίου στις μετοχές θα γίνεται μέσω άλλης κρατικής εταιρείας. Δηλαδή η ΔΕΗ θα αποξενωθεί πλήρως από το περιουσιακό της στοιχείο που λέγεται Δίκτυα και υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα τη γενική διεύθυνση μεταφοράς της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ στην περιουσιακή βάση της επιχείρησης, στην οποία περιλαμβάνεται και το δίκτυο μεταφοράς, (προβλέπεται σε νόμο του 1999 έναντι κατάργησης του συστήματος ασφάλισης από την ίδια τη ΔΕΗ), πηγές του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τις νομοθετικές και συνταγματικές πρόνοιες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του ασφαλιστικού τους φορέα.
Τέλος να σημειωθεί ότι και η ΔΕΗ από την πλευρά της ετοιμάζεται για την πώληση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η νομική διεύθυνση της εταιρείας προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού γραφείου με εμπειρία στις μεταβιβάσεις ενεργειακών εταιρειών, το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη ΔΕΗ.
του Μιχάλη Καϊταντζίδη http://www.euro2day.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου