Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Επενδύσεις 327 εκατ. ευρώ στο νέο business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 327 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει για την τετραετία 2014 – 2017 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το οποίο πρόκειται τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί και από το Διοικητικό συμβούλιο της μητρικής ΔΕΗ. Με το πρόγραμμα αυτό η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος και να φτάσει τα 313 Μεγαβάτ σε λειτουργία, έναντι 148 Μεγαβάτ σήμερα. Συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό, θα εγκατασταθούν περί τα 150 Μεγαβάτ αιολικών και γύρω στα 25 Μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών.
Εν τω μεταξύ στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή τους, εντός του 2013 και στις αρχές του 2014, βρίσκονται μια σειρά έργων της επιχείρησης. Ειδικότερα:
- Μέσα στο έτος τελειώνει το μικρό υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα, δυναμικότητας 4,2 Μεγαβάτ. Πρόκειται για συνοδό έργο του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα της ΔΕΗ στον ποταμό Αλιάκμονα στην περιοχή Αιανής του Νομού Κοζάνης.
- Ολοκληρώνεται και τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του Ιανουαρίου, αιολικό πάρκο δυναμικότητας 9,9 Μεγαβάτ στο Ρέθυμνο.
- Έχει τελειώσει το αιολικό πάρκο, 2,7 Μεγαβάτ, του καινοτόμου υβριδικού σταθμού που αναπτύσσεται στην Ικαρία. Μέσα στο 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο με την κατασκευή των δύο υδροηλεκτρικών (0,5 και 3,1 Μεγαβάτ αντίστοιχα), καθώς και το αντλιοστάσιο. Ως γνωστόν στόχος του Υβριδικού Πάρκου της Ικαρίας είναι η παραγωγή ενέργειας που θα βασίζεται στο συνδυασμό δύο διαφορετικών μορφών ΑΠΕ: αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο της Στραβοκουντούρας και τους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πρώτα του είδους στην Ευρώπη, δίνει μια αξιόπιστη απάντηση στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αποθήκευσης και ελεγχόμενης διανομής της παραγόμενης καθαρής ενέργειας, και έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον διεθνώς, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Με δεδομένο ότι είναι το πρώτο τέτοιο έργο που θα μπεί στο σύστημα, θα πρέπει πριν να εκπονηθούν οι κώδικες λειτουργίας υβριδικών σταθμών. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει αναθέσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο την αντίστοιχη μελέτη.
- Έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή 6 παλιών αιολικών πάρκων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω παλαιότητας. Βρίσκονται στην Εύβοια, στη Λέσβο, στη Χίο και την Μύκονο. Θα δημιουργηθούν εκ νέου αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 13,5 Μεγαβάτ και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Η επένδυση έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΔΕΗ και στις αρχές Ιανουαρίου θα βγεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.
- Έχει αποφασιστεί η ανακατασκευή του “ιστορικού” μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού του Λούρου, δυναμικότητας 8,8 Μεγαβάτ και προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
- Μέσα στο 2014 θα δημοσιευθεί η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την εκμετάλλευση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων σε Μήλο, Κίμωλο, Λέσβο και Νίσυρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει “κλείσει” όλα τα παλαιά δάνεια, ύψους 8 εκατ. ευρώ, και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 13.625.000 ευρώ την οποία κάλυψε η μητρική ΔΕΗ, έχει ιδιαίτερα θετική πιστοληπτική δυνατότητα. Παρόλα αυτά, το θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης των έργων παραμένει ένα δύσκολο πεδίο, με δεδομένη την ευρύτερη οικονομική κατάσταση και τη ρευστότητα των τραπεζών. Ενδιαφέρον έχει τέλος το γεγονός ότι στην διοίκηση της εταιρείας προσέρχονται σημαντικές ξένες και ελληνικές ενεργειακές εταιρείες με προτάσεις για συμμετοχική υλοποίηση έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια αδειοδότησης οι οποίες και εξετάζονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Διαμαντή Βαχτσιαβάνο και τους συνεργάτες του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου