Είναι ήδη 500.000 οι συνδρομητές- «νοικοκυριά» που κάνουν χρήση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ, αποτυπώνοντας τη στροφή στην αναζήτηση «όσο γίνεται» πιο οικονομικών λύσεων όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος. Κι αυτό, καθώς τα «κανονικά» τιμολόγια «ζεματάνε». Οι συνδρομητές που επωφελούνται του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου αριθμούν περί τις 470.000, ενώ οι αιτήσεις έχουν υπερβεί τις 627.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου 2013. Ταυτόχρονα, οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να κάνουν χρήση και του νυκτερινού τιμολογίου.
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2013 οι αιτήσεις για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ξεπέρασαν τις 265.000, καταδεικνύοντας τη ζήτηση για φθηνό ρεύμα, αλλά και τη διαδικασία που επιτρέπει σε όλο και περισσότερες οικογένειες να περιλαμβάνονται στις διατάξεις του φθηνότερου τιμολογίου. Προϋπόθεση είναι ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η έκπτωση στην τιμή του κοινωνικού σε σχέση με τα «κανονικά» τιμολόγια υπολογίζεται σε 40% και άνω. Τα 2/3 περίπου των αιτήσεων εγκρίνονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων για φθηνότερο τιμολόγιο παραμένει υψηλός (πάνω από 10.000 αιτήσεις τον μήνα), παρότι ήδη σχεδόν το 9% των 5,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών που εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ έχει ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι συνδρομητές του κοινωνικού τιμολογίου προστατεύονται έναντι της διακοπής ρεύματος.
Το νυχτερινό
Απεναντίας στάσιμη είναι η κατάσταση όσον αφορά τη χρήση του νυκτερινού ρεύματος, το οποίο έχει μικρότερη χρέωση 30% - 35% στο οκτάωρο εφαρμογής του, για καταναλώσεις πάνω από 800 κιλοβατώρες. Το χειμερινό ωράριο του νυκτερινού ρεύματος (από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου) είναι 15.00 – 17.00 και 02.00 – 08.00. Εάν ο καταναλωτής προσαρμόσει τη χρήση των πιο ενεργοβόρων συσκευών (πλυντήριο, θερμοσίφωνας, κουζίνα, φούρνος, ακόμα και θέρμανση με ηλεκτρικά μέσα) σε αυτές τις ώρες, μπορεί να έχει σημαντικό όφελος. Παρόλα αυτά το ποσοστό των οικιακών συνδρομητών που επωφελείται του νυκτερινού ρεύματος είναι μικρό και παραμένει βασικά σταθερό. Περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα νυκτερινού ρεύματος, ένας αριθμός που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Καθώς η σύνδεση για νυκτερινό τιμολόγιο απαιτεί δαπάνη 34 ευρώ είναι πολύ λίγες οι παλαιές οικοδομές που την «προχωρούν», αντίθετα είναι πολύ συνηθισμένο στα νεόδμητα σπίτια.
Την ίδια ώρα, ενδεικτική είναι η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, οι οποίοι στα τέλη Ιουλίου ξεπέρασαν συνολικά το 1,3 δισ. ευρώ. Παρότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είχαν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Η αύξηση κατά 10% του ποσού που χρωστούν οι καταναλωτές προς τη ΔΕΗ δεν οφείλεται στη θερινή ραστώνη, αλλά στο γεγονός ότι επανήλθε στους λογαριασμούς το περίφημο «χαράτσι», δηλαδή το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη των χρεών στο τρέχον δίμηνο, καθώς οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ («φουσκωμένοι» με το χαράτσι), αλλά και με τους πολλαπλούς φόρους. Σε ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών που οφείλουν στη ΔΕΗ έχουν αποσταλεί προειδοποιήσεις διακοπής (περίπου στο 30-35% των οφειλετών), πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές έχουν χρέη για πάνω από ένα επτάμηνο. Παρόλα αυτά οι διακοπές ρεύματος που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η εταιρεία είναι λιγότερες, καθώς εξαιρούνται πλέον όσοι διαθέτουν κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και οι οποίοι ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικά πιο άμεσα τον κίνδυνο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του τιμολογίου.
Την ίδια ώρα αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πολιτών που επιζητούν διακανονισμό χρεών. Τα καταστήματα της ΔΕΗ μοιάζουν, συχνά-πυκνά, με εμπόλεμη ζώνη, με χιλιάδες πολίτες θύματα της οικονομικής κρίσης να προσέρχονται καθημερινά σε ατέλειωτες ουρές και τους υπαλλήλους να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου