Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Νέο κλαδικό Ταμείο Ηλεκτρικής Ενέργειας για να πουληθούν ΑΔΜΗΕ, «Μικρή ΔΕΗ»



Ένα νέο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους όλου του ομίλου ΔΕΗ, από τη μητρική εταιρεία, μέχρι το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, και την ΔΕΗ ΑΠΕ, βρίσκεται στα σκαριά από το ΥΠΕΚΑ.
Στόχος της ρύθμισης, είναι να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» τωνπροσφυγών και του μπλόκου της διαδικασίας πώλησης του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καθώς και
μελλοντικά της «μικρής ΔΕΗ».
Η ίδρυση του Ταμείου θα προβλέπεται με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, και θα καλύπτει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα γύρω από τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Η κατάθεση μάλιστα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης θα γίνει παράλληλα με την προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ, για την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιχειρηθεί να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα της 4ης Δεκεμβρίου.
Τα εμπόδια, πως θα ξεπεραστούν
Με την ίδρυση νέου αυτού επικουρικού Ταμείου για τον όμιλο ΔΕΗ, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπερβεί το «αγκάθι» της προσφυγής που κατέθεσε προ μηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗκατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπως κατοχυρώθηκε με παλαιότερο νόμο.
Ο σχετικός νόμος αναγνώριζε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, επομένως και του ΑΔΜΗΕ, ως 100% θυγατρικής της, και ότι έναντι αυτής, το Δημόσιο θα καλύπτει κάθε έτος από τον κρατικόπροϋπολογισμό το έλλειμμα που προκύπτει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων.
Μελέτη για διαχωρισμό των παγίων
Ακριβώς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, εδώ και μήνες γίνεται μελέτη με σκοπό τον διαχωρισμό της περιουσίας των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ από εκείνη που είναι ενσωματωμένη στα πάγια του ΑΔΜΗΕ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης για το διαχωρισμό των παγίων που βρίσκεται προς ολοκλήρωση, θα ενσωματωθούν στο σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, και οποίος δεν πρόκειται -όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη- να επηρεάσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΗ.
Μελλοντικά σε αυτό το κλαδικό Ταμείο της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούν για παράδειγμα να ασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι της«μικρής ΔΕΗ», όταν αυτή αποκρατικοποιηθεί.
Τρεις ακόμη κρίσιμες ρυθμίσεις
Πρόκειται για μια από τις πολλές ρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει από το 2011, όταν με το νόμο 4001, διαχωρίστηκε ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Επιπλέον, τρεις ακόμη ρυθμίσεις (εκτός από τις συνεννοήσεις με τις τράπεζες που έχουν δανείσει τον ΑΔΜΗΕ) απαιτούνται για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση:
Πρώτον, αυτή που θα ορίζει το ποσοστό διάθεσης του προς πώληση μετοχικού κεφαλαίου (66%), δεύτερον εκείνη που θα περιορίζει το μελλοντικό ρίσκο του αγοραστή από ανεξόφλητες οφειλές τρίτων προς τον ΑΔΜΗΕ, και τρίτον το ρυθμιζόμενο έσοδο για την εταιρεία που σήμερα είναι 8%.
Σχετικά με το πρώτο, η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία γιατί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ προέβλεπε πώληση σε δύο φάσεις. Αρχικά το 49% και το μάνατζμεντ και σε δεύτερη φάση τη διάθεση ποσοστού μέχρι και του υπολοίπου 51%. Το μοντέλο αυτό κρίθηκε ότι δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτή και αποφασίστηκε η ενιαία πώληση σε ποσοστό 66%.
Ως προς το δεύτερο, εξετάζεται η μεταφορά του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και του τέλους λιγνίτη από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ. Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσά εισπράττονται από τη ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών ρεύματος, η οποία με τη σειρά της τα αποδίδει στον ΑΔΜΗΕ για να καταλήξουν στον ΛΑΓΗΕ. Το ρίσκο συνδέεται με τα υψηλά ποσά ανεξόφλητων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος, που μεταφέρονται κατά τα ποσά που αναλογούν σε ΕΤΜΑΕΡ και τέλος λιγνίτη σε ανεξόφλητες οφειλές και προς τον ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, το ρυθμιζόμενο έσοδο για την εταιρεία είναι σήμερα 8%, και θεωρείται χαμηλό. Έτσι εξετάζεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής τουκώδικα τιμολόγησης ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αλλαγές θα φανεί τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της μελέτης που έχει αναθέσει η ΡΑΕ σε ειδικό σύμβουλο για τη μεθοδολογία ρύθμισηςτων επιτρεπόμενων εσόδων του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου