Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ύποπτοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το κλαδικό ταμείο ενέργειας


του Μιχάλη Αγραφιώτη
Την ώρα που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ κατευθύνεται προς το πιο κρίσιμο συνέδριο της ιστορίας της, η διοίκηση της ΔΕΗ είναι άφαντη από τις εξελίξεις, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει της ιδιωτικοποίησης και συνδικαλιστές πραγματοποιούν συμβούλια δημοσίων σχέσεων, η κυβέρνηση  σχεδιάζει ένα ενιαίο ταμείο που κανείς δεν ξέρει τι παγίδες και κινδύνους κρύβει για τους εργαζομένους. Το Δεκέμβριο περνάει από τη Βουλή, μήπως οι κυβερνητικοί Βουλευτές πρέπει να πατήσουν «πόδι»;
Τι προσπαθεί να πράξει η κυβέρνηση; Προφανώς, με ένα σμπάρο να χτυπήσει πολλά τρυγόνια. Πρώτος στόχος της ρύθμισης, είναι να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των προσφυγών και του μπλόκου της διαδικασίας πώλησης του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας , καθώς και μελλοντικά της «μικρής ΔΕΗ». Αν και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες νομικού περιεχομένου που έχουν να κάνουν με τις προσφυγές της ομοσπονδίας συνταξιούχων και της ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση δια της πλαγίας οδού προσπαθεί εντέχνως να τις ξεπεράσει.
Η ίδρυση του Ταμείου θα προβλέπεται με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, και θα καλύπτει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα γύρω από τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και προφανώς, θα υπάρχουν ρυθμίσεις που είναι βέβαιο θα υποβαθμίζουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά και τα κεκτημένα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να υπάρξει ενδελεχής σχεδιασμός η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και προχωρά το Δεκέμβριο στην ύποπτη ρύθμιση. Ώρα για τους Βουλευτές να πατήσουν πόδι και από τους 154 Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι τρείς που προέρχονται από το ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας να αντιδράσουν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου