Συστήματα επιτήρησης στους μετασχηματιστές θα εγκαταστήσει ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες κλοπές που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια.
Μέχρι πρόσφατα, το φαινόμενο του βανδαλισμού και κλοπής μετασχηματιστώνκόστισε 23 εκατ. ευρώ μόνο το 2012, ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσε να το αντιμετωπίσει κυρίως με την ενεργοποίηση δικτύου συνεχούς επαφής και συνεργασίας με Δημοτικές Αρχές, Συλλόγους, αγροτικούς συνεταιρισμούς και άλλους φορείς.
Ταυτόχρονα , ενίσχυσε τα μέτρα εποπτείας των εγκατεστημένων μετασχηματιστών σε «ευαίσθητες» περιοχές, όπως είναι οι αγροτικές, ενώ προχώρησε και σε «χαρτογράφηση» των υποδοχέων του χαλκού ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές.
Ωστόσο το φαινόμενο συνεχίζεται και έτσι η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα τηλεποπτείας. Για το σκοπό αυτό σύντομα προκηρύσσει διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος επιτήρησης.
Η λύση αυτή κρίθηκε ως η καλύτερη για την αποτροπή κλοπών από οργανωμένες συμμορίες αλλοδαπών και ημεδαπών, οι οποίες καταστρέφουν τους μετασχηματιστές και πουλούν το χαλκό, η τιμή του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα οι κλοπές και καταστροφές να έχουν ενταθεί από το 2006 και μετά.
Όπως εξηγούν στο Εuro2day.gr στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, η ζημιά του ΔΕΔΔΗΕ από τις καταστροφές, δεν περιορίζεται μόνο στην απώλεια υλικού, αλλά έχει επιπτώσεις στην ομαλή ηλεκτροδότηση ολόκληρων περιοχών, ενώ οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες στις περιπτώσεις που οι μετασχηματιστές τροφοδοτούν αντλητικά συγκροτήματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Επιπλέον, το κόστος που προκαλεί στο Διαχειριστή, αυξάνει το κόστος λειτουργίας του δικτύου, το οποίο τελικά επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής και η εθνική οικονομία γενικότερα.
Το σύστημα που θα εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελείται από αισθητήρες οι οποίοι θα βρίσκονται σε κάθε μετασχηματιστή και οι οποίοι θα στέλνουν συνεχώς σήματα μέσω ασύρματου δικτύου GSM (δίκτυο κινητής τηλεφωνίας) σε τέσσερα κέντρα ελέγχου στις αντίστοιχες περιφερειακές διευθύνσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λαμία.
Στις περιπτώσεις που οι αισθητήρες δίνουν σήμα που αντιστοιχεί στον βανδαλισμό μετασχηματιστή, τότε θα ειδοποιούνται επιπλέον η αστυνομία ή οι υπηρεσίες φύλαξης προκειμένου να επέμβουν.
Ο σχεδιασμός του συστήματος γίνεται έτσι ώστε κάθε κέντρο ελέγχου να μπορεί να εποπτεύει 3.500 μετασχηματιστές με δυνατότητα επέκτασης στους 5.000. Έτσι με την ολοκλήρωσή του, θα ελέγχονται 14.000 μετασχηματιστές.
Πάντως σε πρώτη φάση τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν σε 1.500 σημεία σε κάθε μία από τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (Λαμία), Μακεδονίας Θράκης (Θεσσαλονίκη) και Αττικής και σε 2.500 στη Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ήπειρο (Πάτρα) δηλαδή συνολικά σε 10.000 σημεία.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου