Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Με "τρίπλα" μπαίνουν στις δημοπρασίες ρεύματος οι βιομηχανίες



Πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗπου θα διατεθεί μέσω δημοπρασιών όχι μόνο στους προμηθευτές ρεύματος αλλά και στις  Βιομηχανίες, παρά τις ενστάσεις που εγ είρει η Κομισιόν, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
.
Η Κομισιόν έχει εδώ και καιρό διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότιδιαφωνεί με το αρχικό σχέδιο οι δημοπρασίες αλά γαλλικά (NOME-"Νέα Οργάνωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού") να απευθύνονται απευθείας και σε βιομηχανίες, ζητώντας να έχουν ως μοναδικούς αποδέκτες τουςπρομηθευτές- ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
 
Το σκεπτικό των Κοινοτικών είναι ότι όταν οι προμηθευτέςδημιουργήσουν το δικό τους "portfolioφθηνής ισχύος (κάτι που ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα συμβεί το 2014), τότε μέσω αυτού θα μπορούν να προσφέρουν ισχύ οπουδήποτε, κατ' επέκταση και σεβιομηχανίες.
 
Η "τρίπλα" με την οποία θα επιχειρηθεί να καμφθούν οι ενστάσεις των Βρυξελλών και της τρόικας, είναι σύμφωνα με πηγές της αγοράς ότι ναι μεν οι δημοπρασίες θα απευθύνονται μόνο σε προμηθευτές, αλλά αυτοί θα πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει προσυμφωνίες μεβιομηχανίες.
 
Πρόκειται με άλλα λόγια για την εξειδίκευση ενός "υβριδικού μοντέλου" προκειμένου να πεισθεί η Κομισιόν ότι οι ελληνικές βιομηχανίεςεπείγονται "εδώ και τώρα" για φθηνό ρεύμα, και ότι δεν μπορούν να περιμένουν πότε οι προμηθευτές-ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα καλάθι ανταγωνιστικής ισχύος, κάτι που δεδομένων των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού μπορεί να πάρει και χρόνια.
 
Παράδοση στο ΥΠΕΚΑ ως 20 Οκτωβρίου
 
Η πρόταση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για λογαριασμό της ΡΑΕ, αναμένεται να παραδοθεί στοΥΠΕΚΑ το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, και εφόσον αρθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν, θα περιλαμβάνει 50 "πακέτα" δημοπρασιών, το καθένα για διαφορετικές ζώνες κατανάλωσης (baseload ή offpeak), κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των βιομηχανιών, και φυσικά και των προμηθευτών. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά έχει αντιπροτείνει στην Κομισιόν, οι δημοπρασίες νασυμπεριλάβουν σε αυτή τη φάση και τις βιομηχανίες και να περιοριστούν αποκλειστικά για τους προμηθευτές σε 2 με 3 χρόνια από σήμερα όταν –όπως εκτιμάται- θα έχει αναπτυχθεί επιτέλους στην χώρα μας ανταγωνισμός.
 
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι εφόσον η Κομισιόν εγκρίνει την ελληνική πρόταση ως το τέλος του έτους, τότε οι δημοπρασίεςπροθεσμιακών προϊόντων (forward contracts) θα νομοθετηθούν και οι πρώτες από αυτές θα προκηρυχθούν τον Ιανουάριο, με στόχο από τοΦεβρουάριο και μετά να ενταθούν.
 
Δίχως βιομηχανίες τα 50 "πακέτα" θα μειωθούν
 
Αν τελικά δεν επιτραπεί συμμετοχή των βιομηχανιών στις δημοπρασίες, το νούμερο των 50 πακέτων θα είναι μικρότερο. Πάντως με βάση το σημερινό σχεδιασμό, θα διεξαχθούν συνολικά τρεις κύκλοιπλειοδοτικών δημοπρασιών, 800 MW ο πρώτος, και από 400 MW οι δύο επόμενοι, συνολικής ισχύος 1.600 MW, που αντιστοιχεί στο 30%περίπου της λιγνιτικής-υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ.
 
Τα μεγέθη κάθε δημοπρασίας θα ποικίλουν, θα είναι π.χ. των 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 MW. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η διάρκεια των διαδοχικών αυτών διαγωνισμών θα είναι για τον μεν πρώτο κύκλο6,12,18 και 30 μήνες, για το δεύτερο κύκλο 6,12 και 24 μήνες, και για τον τρίτο, 6,12 και 18 μήνες. Σε κάθε περίπτωση οι δημοπρασίες αλά γαλλικά αποτελούν ένα ενδιάμεσο βήμα, και χαμηλότερες τιμές μπορεί να φέρει μόνο η βελτίωση του ανταγωνισμού, η οποία προυποθέτει άρση των στρεβλώσεων.
 
Η σημασία του κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ
 
Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχή έναρξη των δημοπρασιών αποτελεί και ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ τον οποίο ανέλαβε να διεξάγει η Ernst & Young για λογαριασμό της ΡΑΕ.  Τα στοιχεία του κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό της τιμής με την οποία θα εκκινήσουν οι δημοπρασίεςNOME. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου