(του Μιχάλη Αγραφιώτη) kozan.gr |
Την ώρα που στον ΑΔΜΗΕ υπάρχει ιδιαίτερο παρασκήνιο σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και την προσεχή μεταβολή του, σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση της και το σχεδιασμό της υπάρχει μια περίεργη βουβαμάρα. Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός βρίσκουν πιο ενδιαφέρουσα την επίσκεψή τους στη Ρόδο παρά στη Δυτική Μακεδονία και οι «λαλίστατοι συνδικαλισταράδες» τηρούν σιγή ιχθύος.
«Γορδιος δεσμός» είναι για την κυβέρνηση η υλοποίηση της πρώτης φάσης αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ γιατί η αλληλομεταφορά μετοχών φαίνεται πως προσκρούει σε πολλά νομικά προβλήματα. Από την άλλη, το υπόλοιπο μέρος διακατέχεται από πολύ σοβαρότερες νομικές αστοχίες, που η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η αποκρατικοποίηση έτσι όπως προσπαθεί να την εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι οι βίαιες κινήσεις τύπου ΕΑΒ, ΕΛΒΟ αλλά και, με ορισμένες προϋποθέσεις, ΕΡΤ.
Τρία είναι τα σενάρια. Ή έχουν πραγματικά πρόβλημα νομικής φύσεως και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, ή πράγματι δεν βρίσκουν κανέναν να ενδιαφέρεται να επενδύσει στην επιχείρηση και να εξαγοράσει, έστω και τις μονάδες της «μικρής ΔΕΗ», ή προσπαθούν να την απαξιώσουν τελείως για να την πάρουν για ένα «κομμάτι ψωμί», ενώ την ίδια στιγμή αν και η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να δώσει φθηνό ρεύμα, αυτοί προστρέχουν στην εξαγορά από ιδιώτες σε πολύ μεγαλύτερες τιμές.
Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό δημοσίευμα του Έθνους που αναφέρει «Θα περίμενες κανείς η ΔΕΗ να ανεβάσει ισόποσα τη λιγνιτική παραγωγή κι έτσι να εξοικονομηθούν μέσα σε ένα 15θήμερο περί τα 6 εκατ. ευρώ. Πράγμα που θα σήμαινε φθηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΔΕΗ αύξησε την παραγωγή των μονάδων της που καταναλώνουν φυσικό αέριο κατά 220% σε σχέση με το 2012, ήτοι 200.000 μεγαβατώρες. Παράλληλα, έριξε κατά 9,5% τη λιγνιτική της παραγωγή.
Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος της ΔΕΗ είναι 450.000 ευρώ, και οι εξηγήσεις που δίνονται γι΄ αυτή τη συμπεριφορά της είναι ότι η λιγνιτική της παραγωγή έχει πιάσει πια την «οροφή» και δεν έχει άλλο περιθώριο ανόδου, είτε ότι επιδιώκει να εκτοπίσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.»
Από την άλλη, ο Αρθούρος Ζερβός και ο Ασημάκης Παπαγεωργίου έχουν να επισκεφθούν την περιοχή από τον περσινό χειμώνα, τότε που υπέγραψαν την σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5», που ακόμη να δούμε φως στον ορίζοντα και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα κάποια μέρα να μας ανακοινώσουν λυπημένοι ότι η μονάδα δεν θα κατασκευαστεί, επισκέπτονται την Ρόδο για να διευθετήσουν τις εκεί υποθέσεις.
Για εδώ ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Σε όλα αυτά τι έχουν να απαντήσουν οι «λαλίστατοι συνδικαλισταράδες» που το μόνο που κατάφεραν είναι να φέρουν τα πράγματα σε οριακό σημείο χωρίς πλέον να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς; Ο Νίκος Φωτόπουλος άφησε χάος στη ΓΕΝΟΠ που οδηγείται, όπως φαίνεται σε διάλυση, ενώ οι υπόλοιποι αφήνουν τα πράγματα να κυλίσουν προς την κατεύθυνση της συγκυβέρνησης, την οποία με τον τρόπο τους αποδέχονται και έμμεσα την υποστηρίζουν.
Φαίνεται έχουν ξεχάσει την συνδικαλιστική ιδιότητα και δεν είναι τυχαία η συνεχιζόμενη διαγραφή μελών, που μια μέρα θα οδηγήσει σε κλείσιμο των πάλαι ποτέ πανίσχυρων σωματείων. Όπως φαίνεται τα πράγματα θα κυλίσουν έτσι όπως τα θέλει η κυβέρνηση. Ή πλήρης απαξίωση και διάλυση της επιχείρησης, ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος με δραματικές αλλαγές στη λειτουργία της επιχείρησης. Και όλα αυτά με τη σιωπηλή ενοχή ορισμένων που αύριο θα έρθουν και θα μας παρουσιάζονται ως σωτήρες και αγωνιστές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου