Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Στο ΙΚΑ θέλει η τρόικα τα «ευγενή» Ταμεία. Στο στόχαστρο ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες.

Τον φάκελο των πάλαι ποτέ ευγενών ασφαλιστικών ταμείων ανοίγει ξανά η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν πως πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ουσιαστική και όχι σχηματική –όπως είναι σε πολλές περιπτώσεις– ενοποίηση των Ταμείων που έχουν ενταχθεί ήδη, από το 2010, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το «καμπανάκι» χτυπάει για τους φορείς κύριας σύνταξης της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, αλλά και των τραπεζών. Παράλληλα, επαναφέρει το θέμα παρακράτησης της εισφοράς
ποσοστού 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που είχε ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Την παρακράτηση της εισφοράς ποσοστού 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών επαναφέρει η τρόικα, ζητώντας την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης που είχε ψηφιστεί με τον νόμο 3986/2011 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το θέμα έχει ήδη τεθεί από τα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία είχε και χθες συνάντηση το υπουργείο Εργασίας, αλλά αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας το πρωί της Παρασκευής.
Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την επιβολή αυτής της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και αναζητεί κάθε εναλλακτικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ. Το θέμα της εισφοράς ή (εναλλακτικά) της μείωσης των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ επανέρχεται, με δεδομένη την εξαιρετικά χαμηλή απόδοση της νέας ρύθμισης για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, το κομβικό θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η εξεύρεση της πηγής από την οποία θα αντληθούν έσοδα, ώστε να γίνει δυνατή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Μία μείωση η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016. Η υλοποίησή της θα προκαλέσει απώλεια εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία.
Συνυφασμένο με αυτό το θέμα είναι και το κεφάλαιο των πάλαι ποτέ ευγενών ασφαλιστικών Ταμείων, που ανοίγει ξανά. Η τρόικα επιμένει πως πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ουσιαστική και όχι σχηματική -όπως είναι σε πολλές περιπτώσεις- ενοποίηση των Ταμείων που έχουν ενταχθεί ήδη, από το 2010, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το «καμπανάκι» χτυπά για τους φορείς κύριας σύνταξης της ΔΕΗ, του ΟΤΕ αλλά και των Τραπεζών. Μάλιστα, ως γνωστόν, η τρόικα έχει θέσει ζήτημα και για την εκκαθάριση του Ταμείου αυτασφάλισης προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο οφείλει στην ΕΤΕ περίπου 75 εκατ. ευρώ και επρόκειτο, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της τράπεζας, να ενισχυθεί με επιπλέον πόσο 40 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει η εθελουσία έξοδος του προσωπικού.
Επίσης, δύο ακόμη θέματα αναμένεται να κλείσουν οριστικά. Το πρώτο αφορά τον νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των εφάπαξ. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν τη γνώμη ότι ο νέος τύπος δεν οδηγεί αναγκαστικά και σε μείωση των ποσών. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για το 2014, καθώς αναμένεται να είναι μικρότερος ο πληθυσμός των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ περιλαμβάνει δύο βασικές παραμέτρους, τον αριθμό των αποχωρούντων κάθε χρόνο και τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι από τις αλλαγές στο εφάπαξ θα επέλθει μείωση μόνο στα ποσά που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων. Το δεύτερο θέμα αφορά την επίσπευση των αλλαγών στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων. Εφόσον ο στόχος είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή πρακτική, θεωρείται βεβαία η αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού από το 5% στο 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου