Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η βιομηχανία προσφυγών ΔΕΗ κατά ΡΑΕ & τα «μυστικά» του Χαϊδεμένου

ΡΑΕ-ΔΕΗ: Η «βιομηχανία προσφυγών» της ΔΕΗ κατά αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ενοχλήσει σφόδρα τα μέλη της τελευταίας. Μάλιστα αναμένεται το θέμα να τεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνάντηση που θα γίνει σύντομα, με τη λογική ότι η διοίκηση της ΔΕΗ διορίζεται από την κυβέρνηση και πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ είναι ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Όπως μαθαίνει ο Χαμαιλέων, αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 15 προσφυγές της ΔΕΗ στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο, κατά αποφάσεων της ΡΑΕ, οι οποίες δικαίωναν πελάτες της Επιχείρησης για τα γνωστά θέματα
της ακριβής τιμολόγησης ηλεκτρικού στη βιομηχανία.
Μάλιστα όπως λένε στελέχη της Αρχής, η ΔΕΗ έφθασε να προσφύγει στο ΣτΕ, ακόμη και κατά απόφασης η οποία όριζε τις εύλογες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των πελατών τους. Άσχετα αν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν απαιτείται η εξέταση της προσφυγής, τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ διέθεσαν χρόνο και φαιά ουσία για να αντικρούσουν τις θέσεις της δημόσιας επιχείρησης.
Η τακτική της διοίκησης της ΔΕΗ, εκτιμούν πηγές της ΡΑΕ, δεν έχει άλλο στόχο από το να εξαντλήσει το στελεχικό δυναμικό της ΡΑΕ, το οποίο έτσι και αλλιώς έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.
Την ίδια στιγμή, το ίδιο δυναμικό θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πολύ σοβαρότερα θέματα που εκκρεμούν, όπως η εφαρμογή της μεταβατικής φάσης προς το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, και η ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου που θα επιτρέψει στην Αρχή να αξιολογεί το δίκαιο ή όχι των χρεώσεων που επιβάλλει η ΔΕΗ στους πελάτες της... 

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Στην πολύ δύσκολη -λόγω οικονομικής κρίσης- αγορά των εκτυπώσεων, η Χαϊδεμένος φαίνεται να αμύνεται αποτελεσματικά.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο, παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών από τα 13,2 στα 11,44 εκατ. ευρώ, το πάντα θετικό EBITDA διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα (+755 έναντι +790 χιλιάδων ευρώ) και οι ζημίες προ φόρων υποχώρησαν από τις 543 στις 511 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο, αν κάποιος ψάξει περισσότερο τα πράγματα, θα διαπιστώσει ότι είναι καλύτερα απ' ό,τι αρχικά δείχνει το τελικό αποτέλεσμα.
Πρώτον, γιατί η εισηγμένη σημείωσε στο μισό του 2013 θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 750 χιλιάδων ευρώ και έτσι περιόρισε τον καθαρό της δανεισμό.
Δεύτερον (σχετίζεται με το πρώτο), γιατί η Χαϊδεμένος εγγράφει υψηλές αποσβέσεις -δηλαδή ένα έξοδο που δεν συνεπάγεται ταμειακή εκροή- οι οποίες για το πρώτο εξάμηνο υπερέβησαν τις 800 χιλιάδες ευρώ (EBITDA +755 χιλ. ευρώ, EBIT -85 χιλ. ευρώ).
Και τρίτον, γιατί ενώ η εισηγμένη έχει καθαρό δανεισμό 3,53 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε το πρώτο φετινό εξάμηνο με τόκους ύψους 426 χιλ. ευρώ, γεγονός που αντιστοιχεί σε μέσο επιτόκιο αρκετά μεγαλύτερο του 20%!
Πώς συμβαίνει αυτό; Από τη μια πλευρά, ο εισηγμένος όμιλος όφειλε στις 30/6/2013 σε ελληνικές τράπεζες γύρω στα 13 εκατ. ευρώ και επιβαρύνθηκε στο εξάμηνο με τόκους 490 χιλιάδων ευρώ. Μιλάμε για ένα μέσο επιτόκιο επιβάρυνσης στο πλαίσιο της αγοράς (γύρω στο 7%).
Από την άλλη πλευρά, όμως, η εισηγμένη είχε τόσο στην αρχή, όσο και στη λήξη του πρώτου εξαμήνου καταθέσεις άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες της απέφεραν έσοδα μόλις γύρω στις 64 χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για επιτόκιο κοντά στο 1% - 1,5% (τα συμπεράσματα και τα σενάρια δικά σας).
Με άλλα λόγια, αν η εισηγμένη αποφάσιζε να περιορίσει δραστικά τον δανεισμό της αποπληρώνοντάς τον σε μεγάλο βαθμό από το παχυλότατο ταμείο της, τότε το μεγαλύτερο μέρος των προ φόρων ζημιών της θα εξαφανιζόταν.
Επίσης, μεγάλη υποχώρηση στο ύψος της ζημίας θα προέκυπτε αν αποφάσιζε να επιλέξει διαχείριση των διαθεσίμων της που να οδηγεί σε υψηλότερο επιτόκιο.
ΥΓ.1: Στα 5,8 εκατ. ευρώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης, όταν στις 30 Ιουνίου 2013 τα ίδια κεφάλαιά της προσέγγιζαν τα 25 εκατ. ευρώ.
ΥΓ2.: Η εταιρεία το πρώτο φετινό εξάμηνο αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της από τους 166 στους 171.
ΥΓ.3: Φειδωλή στις εκτιμήσεις της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Χαϊδεμένος δηλώνει πως «η εταιρεία με συνεχείς προσπάθειες εξορθολογισμού των εξόδων και σε συνδυασμό με την υγιή χρηματοοικονομική της διάρθρωση και με τη συνεχή προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου