Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι υπεραξίες που κρύβει το deal της ΔΕΗ με τους Ελβετούς της Alpiq

Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της ΔΕΗ να επιτύχει το περίφημο διεθνές άνοιγμα και την επέκτασή της σε γειτονικές αγορές των Βαλκανίων, είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η εταιρεία κουβαλάει ένα είδος… «κατάρας» που δε θα της επιτρέψει ποτέ να ανοίξει τα φτερά της σε αγορές εκτός Ελλάδος και ιδιαίτερα στις κρίσιμες γειτονικές αγορές των Βαλκανίων.
Χθες μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ωστόσο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ίδρυση ενός joint venture με την Ελβετική ενεργειακή εταιρεία Alpiq, που όπως όλα δείχνουν τερματίζει την … «κατάρα» και κάνει πράξη το επί χρόνια ζητούμενο για εκτός των συνόρων επέκταση.
Ποιοι είναι οι στόχοι και οι ωφέλειες της συνεργασίας που
εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα από το ΔΣ της ΔΕΗ;
Με την ίδρυση της θυγατρικής αναμένεται να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της επιχείρησης στο χονδρεμπόριο και διασυνοριακό εμπόριο εκτός των συνόρων. Μέσω της νέας εταιρείας η ΔΕΗ αποκτά πρόσβαση σε διαγωνισμούς διασυνδετικής ισχύος όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία αλλά και σε μια σειρά από Βαλκανικές χώρες όπως Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ και Τουρκία. Δηλαδή εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσω της βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου ο στόχος για διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας από και προς περισσότερες ηλεκτρικές αγορές
Μια άλλη παράμετρος είναι η διευκόλυνση για τη ΔΕΗ στις επαφές που θα έχει με τις βουλγαρικές αρχές που είναι κατεξοχήν εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η ΔΕΗ θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται ως ως προμηθευτής στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά της Βουλγαρίας, που βρίσκεται σε καθεστώς σταδιακής απελευθέρωσης.
Πάντως η επαφή Alpiq ΔΕΗ δεν είναι καινούρια και οι δύο εταιρείες έχουν από το 2001 έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί πάντα στο κομμάτι των διασυνοριακών συναλλαγών. Η ελβετική εταιρεία θεωρείται ένας σοβαρός παίκτης της ευρωπαϊκής αγοράς, με εμπειρία στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού και παρουσία σε 33 χώρες και 22 θυγατρικές.
Το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της περιλαμβάνει 6500MW σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Τσεχία, Ουγγαρία,  Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Βουλγαρία και Ιταλία). Στην Τσεχία η εκεί θυγατρική παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης σε όλες τις θυγατρικές στην Ευρώπη . Έτσι θα επωφεληθούν και τα στελέχη της ΔΕΗ αφού αναμένεται να διευρυνθεί ανάλογα η τεχνογνωσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου