Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Υπερ – κινητικότητα και «επανίδρυση» εκ του πονηρού και στη ΔΕΗ

του Μιχάλη Αγραφιώτη απο το kozan.gr
 
«Μετατίθεσαι, μετατάσσεσαι, αναλαμβάνεις καθήκοντα διαφορετικά, αν δεν θες η πόρτα για την έξοδο είναι ανοιχτή» . Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να αντικρύσουμε πρωτοφανείς εικόνες ψυχολογικής πίεσης και ανατροπής των σημερινών δεδομένων σε εργαζομένους της ΔΕΗ. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ακόμη και απολύσεις έως και 2000 ατόμων στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν τα πάνω κάτω. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει χαθεί μόνο ο όρος διεκδίκηση, έχει χαθεί και ο όρος διαπραγμάτευση και έχει αντικατασταθεί με την άνευ όρων παράδοση.
Συνομιλώντας με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Ενέργειας, Κώστα Βόμβα γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα διαπίστωσα ότι όχι μόνο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα ακολουθηθεί συνταγή, όχι τόσο σκληρή(δηλαδή αμετάκλητη απόλυση) όπως στην ΕΡΤ και τους ΟΤΑ, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επώδυνη για τους εργαζόμενους. Όπως φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες τα πάντα μέσα στη ΔΕΗ θα έχουν αλλάξει, χωρίς καν να προλάβουμε να αντιδράσουμε.
Όπως  μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς των μονίμων και συμβασιούχων χωρίς να ανοίξει μύτη, έτσι προσπαθούν προφανώς να διώξουν κόσμο με πονηρό τρόπο. Ένα μεγάλο ποσοστό που δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, είτε λόγω αλλαγής ειδικότητας, είτε πιο σκληρών συνθηκών δουλειάς, είτε λόγω δυσμενούς μετάθεσης θα αναγκαστεί να εξέλθει εθελουσίως από την επιχείρηση, «καθαρίζοντας» το τοπίο για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε μια ΔΕΗ ιδιωτικού χαρακτήρα.
Αυτό ίσως είναι και ένα από τα πιο «ανώδυνα» σενάρια. Αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εφαρμόσει σκληρή πολιτική και στη ΔΕΗ κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει μια «εικονική» επανίδρυση ή «ανοιγοκλείσιμο σε μία νύχτα» της ΔΕΗ με νέες συμβάσεις εργασίας για όσους  θελήσουν να παραμείνουν στη ΔΕΗ που πρόκειται να πωληθεί. Γιατί είναι λογικό ο ιδιώτης να θέλει να βρει ένα καθαρό τοπίο, χωρίς να επωμισθεί επώδυνες μετατροπές συμβάσεων εργασίας.
Από τη μια η «δραπέτευση» του Νίκου Φωτόπουλου από τη ΓΕΝΟΠ στην πιο κρίσιμη φάση που θα αποδειχθεί μεγάλο λάθος για τον ίδιο και την από εδώ και στο εξής πορεία του – ίσως και το τέλος της- , από  την άλλη η «ηχηρή σιωπή» των συνδικαλιστών που παρατηρούν απαθείς την διαμόρφωση των αποφάσεων για ιδιωτικοποίηση και ανατροπή των δεδομένων, έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση να εφαρμόσει οριζόντια μέτρα – συνταγές και στη ΔΕΗ.  Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει χαθεί μόνο ο όρος διεκδίκηση, έχει χαθεί και ο όρος διαπραγμάτευση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου