Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κάνουν τη ΔΕΗ φτηνή στο κεφάλαιο ακριβή για το λαό

Οι αυξήσεις ύψους 118% που επιβλήθηκαν στο «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) για τα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που για τους μεγαλοβιομήχανους το ίδιο τέλος μειώθηκε κατά 49%, δείχνουν τις τραγικές συνέπειες που προκαλεί στα λαϊκά στρώματα η «απελευθέρωση» (και) της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλη συνέπεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και συνυφασμένη με αυτή, είναι η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων και όλων των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» που αποτελεί ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας σε βάρος του εργαζόμενου λαού που τη χρυσοπληρώνει.
 
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ αμείβονται βάσει εγγυημένων τιμών, από ειδικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται το «χαράτσι» του ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο σχετικός «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ» τον περασμένο Μάη παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 436,1 εκατ. ευρώ και εφόσον η κάλυψή του αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, κρίθηκε σκόπιμη η αύξηση του ειδικού τέλους στα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι επίσης βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα επέλθει και νέα αύξηση στο ειδικό τέλος, κάτι που ομολογεί και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), άλλωστε η κατ' αρχήν εισήγηση προέβλεπε μεσοσταθμική αύξηση του ειδικού τέλους κατά 23,5 ευρώ, έναντι μεσοσταθμικής αύξησης 15 ευρώ περίπου που επιβλήθηκε τελικά.
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με τον Ν. 4062/2012 για το λεγόμενο «Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ» είχαν δοθεί μια σειρά κίνητρα στις εταιρείες για την επένδυση σε έργα ΑΠΕ, όπως η αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται με αυτόν τον τρόπο, ώστε να έχουν εγγυημένα κέρδη, ενώ το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει και ειδικά μπόνους για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό ευρωπαϊκής προέλευσης. Η ΔΕΗ έτσι αγοράζει το ρεύμα πολύ πιο ακριβό (υπολογίζεται διπλάσια τιμή από αυτή της παραγωγής με λιγνίτη) ενώ στόχος είναι η μετάβαση της εγχώριας αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη του 2014, στο «ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς».
 
Το σχέδιο αυτό σημαίνει πώληση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του μεριδίου κρατικής ιδιοκτησίας της ήδη ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ και υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, της πόλης και της υπαίθρου. Με δεδομένα τα τεράστια και ποικίλα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μας, τις δυνατότητές της στην παραγωγή φθηνής «καθαρής» ενέργειας εξαιτίας των κλιματολογικών της χαρακτηριστικών, καθώς και του έμπειρου επιστημονικού εργατικού δυναμικού στο συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί παραλογισμό οι οικογένειες στην Ελλάδα να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα. Για ακόμη μία φορά ανακύπτει το βασικό πρόβλημα: Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων παραγωγής και της ηλεκτρικής ενέργειας και του δικτύου διανομής της, καθώς και πάλι αποδεικνύεται ότι οι νόμοι της «ελεύθερης» αγοράς, ευνοούν μόνο τα κέρδη των ιδιωτικών μονοπωλίων, την ίδια στιγμή που στερούν βασικά αγαθά από το λαό. Και χρειάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, από καπιταλιστικό, να γίνει κοινωνικό.

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου