Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κορυφώνεται η κόντρα των συνδικαλιστών στη ΔΕΗ

Ραγδαίες ανακατατάξεις φέρνει στα συνδικαλιστικά της ΔΕΗ, η περιπέτεια με τα οικονομικά στην οποία έχει εμπλακεί η ΓΕΝΟΠ, οι δικαστικές εμπλοκές μελών της διοίκησης για τα της διαχείρισης, που όλα μαζί κατέληξαν στην δημοσιοποίηση της πρόθεσης του προέδρου της να παραιτηθεί, αφού επιστολή παραίτησης δεν έχει σταλεί ακόμη στο δ.σ.
Μεγάλο μέρος των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ, αμφισβητούν πλέον στη ΓΕΝΟΠ το δικαίωμα εκπροσώπησης, ενώ είναι δεδομένη και η απροθυμία τους να καταβάλλουν τις εισφορές τους στην δευτεροβάθμια οργάνωση, γεγονός που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διατηρήσει μόνο τη θέση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ.
Ήδη, όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, το Σωματείο Σπάρτακος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, στην ουσία δηλαδή τους εργαζόμενους στην μητρική εταιρεία, έχει καταθέσει προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως το αντιπροσωπευτικό σωματείο της ΔΕΗ ΑΕ προκειμένου να διαπραγματεύεται και να υπογράφει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Όπως λέει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, η προσφυγή στην επιτροπή (προβλέπεται από το άρθρο 15 του Νόμου 1264 περί συνδικαλιστικών ελευθεριών), έγινε την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα δε με τη διαδικασία η εξέταση της προσφυγής θα πρέπει να γίνει το αργότερο σε 10 μέρες, ενώ ακόμη ένα δεκαήμερο θα απαιτηθεί για την έκδοση της απόφασης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σωματείο Σπάρτακος με περίπου 2.200 φυσικά μέλη, έχει δημιουργήσει τοπικά παραρτήματα στο μεγαλύτερο μέρος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, τόσο στο ηπειρωτικό σύστημα όσο και στα νησιά.
Με την ευκαιρία αυτή συνδικαλιστικά στελέχη του Σπάρτακου και αναφορικά με την «παραίτηση» Φωτόπουλου από την προεδρία της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να κρατήσει τη θέση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ, παρατηρούν ότι οι παραιτήσεις κατατίθενται με επιστολή ενώπιον των οργάνων και όχι με ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής παρόμοια επιστολή δεν έχει κατατεθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΓΕΝΟΠ, αυτές στην ουσία ξεκίνησαν μετά από την έρευνα και την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στα πεπραγμένα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στη διαχείριση των πόρων που ελάμβανε από τη ΔΕΗ. Από αυτή προέκυψαν ποινικές ευθύνες της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ αλλά και των διοικήσεων της ΔΕΗ, καθώς διαπιστώθηκε αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ και μη έλεγχος των δαπανών από την πλευρά της ΔΕΗ.
Ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, όπως και οι κ. Ζερβός και Αθανασόπουλος, σημερινός και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, έχουν απολογηθεί τον Εισαγγελέα που εξετάζει την υπόθεση, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με κατάθεση χρηματικής εγγύησης. Μάλιστα η δικαστική εμπλοκή προκάλεσε και την παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Εν τω μεταξύ στις εκλογές για την ανανέωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δ.σ. της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, ο Νίκος Φωτόπουλος εξελέγη για το δ.σ. της μητρικής. Ωστόσο και με δεδομένο ότι από την ισχύουσα νομοθεσία για τις ΔΕΚΟ υπάρχει ασυμβίβαστο, κάτι που του το επεσήμανε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σε μακροσκελή του ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι επιλέγει τη θέση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ.
Την απόφασή του αιτιολόγησε επειδή όπως είπε τα σωματεία μέλη της ΓΕΝΟΠ αρνούνται να καταβάλλουν τις εισφορές τους στη δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους στα γραφεία της, ενώ δεν υπάρχει πλέον κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης μεταξύ των συνδικαλιστών.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr, 31/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου