Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Καταγγελίες για τις εντοπιότητες στις προσλήψεις της ΔΕΗ Μεγαλόπολης



Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του τελευταίου διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για 64 θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, για άλλη μια φορά οργιάζουν οι φήμες για «περίεργες» μεταδημοτεύσεις στο Δήμο, ακόμα και κατά τη διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών. Οι ίδιες φήμες επαναλαμβάνονται με κάθε διαγωνισμό στη ΔΕΗ τα δύο τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι το πρόβλημα της ανεργίας πλέον είναι τεράστιο και ο καθένας κοιτάει να βολευτεί με κάθε τρόπο.
Υπάρχει έντονη η πεποίθηση στην τοπική κοινωνία, ότι μόνιμοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου μένουν απέξω, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι «ξένοι», κάνουν στα γρήγορα μεταδημότευση, παίρνουν στο άψε σβήσε βεβαίωση εντοπιότητας και καταλαμβάνουν τις θέσεις εργασίας. Προφανώς, ωφελημένος δεν είναι ο «ξένος» που καταλαμβάνει, παράτυπα έστω, τη θέση, αφού αυτός όσο και ο «ιθαγενής» που μένει απ’ έξω, είναι θύματα του ίδιου θύτη.
Ο τόπος μας είναι μικρός. Όλοι γνωρίζουμε αν οι γείτονες ή οι συγχωριανοί μας που φέρονται ως συνδημότες μας, είναι πραγματικά ή δεν είναι. Στα καφενεία κυκλοφορούν ονόματα ατόμων για «περίεργες» μεταδημοτεύσεις. Επειδή κατανοούμε το δράμα των ανθρώπων που απεγνωσμένα αναζητούν δουλειά για να ζήσουν, ενδεικτικά, αναφέρουμε τις ημερομηνίες μεταδημότευσης ατόμων, που ταυτόχρονα φέρεται να πήραν βεβαίωση εντοπιότητας για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΛΚΜ. (2/2/12, 2/2/12, 11/8/11, 26/3/12, 1/12/10, 10/10/11, 7/4/11, 30/10/12, 23/10/12, 21/3/12, 11/6/13, 21/6/13, 20/6/13 29/6/13, 11/6/13…). Φυσικά υπάρχουν και τα πλήρη στοιχεία και είναι στη διάθεση του κ. Δημάρχου, αν θέλει να τα διασταυρώσει με τα δημοτολόγια του.
Αν ο κ. Δήμαρχος, αισθάνεται την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους ανέργους μόνιμους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ας απαντήσει με στοιχεία αν αληθεύουν όσα λέγονται και ακούγονται, για όλους όσους έκαναν μεταδημότευση τα τελευταία δύο χρόνια και ζήτησαν βεβαίωση εντοπιότητας για συμμετοχή σε διαγωνισμό πρόσληψης στη ΔΕΗ.
Φυσικά όλοι έχουν δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή.

Όμως εδώ που φτάσαμε και πριν αρχίσουμε να «κανιβαλίζουμε» ο ένας τον άλλο, θα πρέπει απαρέγκλιτα και με πλήρη διαφάνεια να εφαρμόζονται οι νόμοι. Η δημοτική αρχή, θα είναι υπόλογη στην τοπική κοινωνία, όσο με άλλοθι τάχα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αφήνει να πλανώνται αναπάντητα ερωτήματα που καταρρακώνουν την ψυχολογία των νέων και γενικά των ανέργων του λεκανοπεδίου, που βλέπουν το μεροκάματο με το κιάλι.
Καλούμε τις δημοτικές αντιπολιτεύσεις που στρογγυλοκάθονται αναπαυτικά στα έδρανα του δημοτικού Συμβουλίου να βγουν από τη «Νιρβάνα» τους και να παίξουν σωστά το ρόλο που τους έταξε ο λαός του λεκανοπεδίου. Να ζητήσουν να συσταθεί επιτροπή Δημοτικών Συμβούλων απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, και σε χρονικό διάστημα δύο – τριών ημερών, να εξετάσει το θέμα ενδελεχώς και να διαψεύσει ή σε αντίθετη περίπτωση να αποδώσει ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.
Αν δεν εισακουστούν, να απαιτήσουν ακόμα και με εισαγγελική συνδρομή τα στοιχεία μεταδημοτεύσεων του δήμου Μεγαλόπολης των δυο τελευταίων ετών και μόνοι να κάνουν έρευνα. Προς αποφυγήν παρόμοιων καταστάσεων, επειδή ως φαίνεται η ανεργία και η κρίση ήρθαν για να μείνουν αρκετά χρόνια στη χώρα μας, θα πρέπει, για όλες τις μελλοντικές μεταδημοτεύσεις και βεβαιώσεις εντοπιότητας, να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος.

Ιδού κάποια βασικά σημεία της νομοθεσίας περί μεταδημοτεύσεων:
1. Σύμφωνα με το  άρθρο 14 του ν. 3463/2006 «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», «Κάθε έλληνας πολίτης είναι δημότης ενός μόνο Δήμου ή μιας μόνο Κοινότητας. Δημότες ενός Δήμου ή Κοινότητας είναι όσοι είναι  εγγεγραμμένοι στο  δημοτολόγιο». Αντίστοιχη  διάταξη υπάρχει  και στο π.δ. 410/95 που ισχύει μέχρι  τον Δεκέμβριο 2006 (άρθρο  17§1), καθώς και  στο π.δ. 497/91 «Κώδικας  διαταγμάτων για  τα δημοτολόγια» (άρθρο 7§1).
2. Στο άρθρο 15§7  του Κώδικα Δήμων  και Κοινοτήτων  ορίζεται ότι «Ο ενήλικος  ή ο έγγαμος  μπορεί με αίτησή του  μετά από μία διετία να γίνει δημότης  σε κάποιο  Δήμο ή Κοινότητα, όταν αποκτά εκεί μόνιμη κατοικία. (…)». (Ανάλογα: άρθρο 18§8 του π.δ. 410/1995). Την διετία, ως προϋπόθεση για μεταδημότευση, ορίζει και το  άρθρο 8§1 του π.δ. 497/1991.
3. Στο ίδιο ως  άνω άρθρο 15§7  του Κώδικα Δήμων  και Κοινοτήτων  ορίζεται ότι «Η διετία της μόνιμης κατοικίας που απαιτείται για τη μεταδημότευση,
αποδεικνύεται με βεβαίωση του δημάρχου που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 279».
4. Στο άρθρο 279 του  Κώδικα Δήμων και  Κοινοτήτων καθορίζεται  η υποχρέωση του Δημάρχου ή  Προέδρου Κοινότητας να χορηγεί τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, καθώς και οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση  της εν λόγω βεβαίωσης: «Η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου, όπου αυτή απαιτείται, βεβαιώνεται από τον Δήμαρχο  ή τον Πρόεδρο  της Κοινότητας. Η  οικεία βεβαίωση  χορηγείται  εφόσον προκύπτει  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ή ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, που αποδεικνύεται με την υποβολή  από τον ενδιαφερόμενο  απόδειξης λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. ή αντιγράφου εκκαθαριστικού της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Εάν, αιτιολογημένως, η ιδιότητα του  μόνιμου κατοίκου  δεν μπορεί να αποδειχθεί  από τα ανωτέρω  δικαιολογητικά, αποδεικνύεται  από τον ενδιαφερόμενο  με
κάθε  άλλο πρόσφορο αποδεικτικό  μέσο. Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί  να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό  μέσο. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος  δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου