Ανάγκη από φθηνή ενέργεια, που θα επιτρέψει την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας χωρίς να συνθλίβονται οι μισθοί στο βωμό της παραγωγικότητας χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ενεργειακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Purdue και Θεσσαλίας, Ελευθέριο Τσουκαλά.
Η εκδήλωση του Συλλόγου Προβληματισμού & Διαλόγου Αξιότης, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με θέμα την ενέργεια και την ανάπτυξη, καθώς και τις προοπτικές της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα.
Ενώπιον ενός ακροατηρίου επιστημόνων, πολιτικών, επιχειρηματιών και στελεχών του χώρου της ενέργειας και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ο καθηγητής Τσουκαλάς, μέσα από μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση, αλλά και στοχευμένες αναφορές στις γεωπολιτικές ισορροπίες, απέδειξε ότι η μείωση του κόστους ενέργειας αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Με πειστικότητα, γλαφυρότητα και πρακτική τεκμηρίωση εξέθεσε ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να συμμετάσχει επιτυχώς στον επερχόμενο μεγάκυκλο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας με υψηλή ανεργία και επιχειρώντας να ρίξει το κόστος παραγωγής με μείωση μισθών. Πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα κόστους ενέργειας. Χρειάζεται φθηνή ενέργεια, που θα επιτρέψει την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας χωρίς να συνθλίβονται οι μισθοί στο βωμό της παραγωγικότητας.
Από τα 150 ευρώ ανά βιομηχανική μεγαβατώρα, που είναι σήμερα το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, πρέπει να θέσουμε ως στόχο και να πετύχουμε τα 50 ευρώ. Σημειωτέον ότι στη Γερμανία το κόστος της βιομηχανικής μεγαβατώρας κινείται κάτω των 40 ευρώ. Η χώρα μας, τόνισε ο καθηγητής, τα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να επικεντρωθεί στο λιγνίτη αν θέλει να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου