Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Προίκα» στη ΔΕΗ τα έσοδα από την πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού


«Προίκα» στη ΔΕΗ τα έσοδα από την πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού

Στη ΔΕΗ σαν «προίκα» ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της, φαίνεται ότι θα καταλήξουν τα έσοδα από την πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή της θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ.

Στόχος του σχεδίου που σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του
Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ να αυξήσει την αξία της ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της, και επομένως να πουληθεί ακριβότερα.

Μετά και την ανακοίνωση στις 15 Μαΐου από το ΥΠΕΚΑ του βασικού πλάνου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που θα γίνει σε τρία στάδια (ξεκινώντας από την διάθεση του 49% των δικτύων), το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να διαμορφώσει το ακριβές μοντέλο πώλησης του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο ενδιαφέρον έχουν μεταξύ των άλλων εκδηλώσει και εταιρείες από την Κίνα.

Καλά πληροφορημένες πάντως πηγές, επισημαίνουν ότι το καταρχήν αυτό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ δεν είναι και το τελικό, και είναι πιθανό να τροποποιηθεί σε μια σειρά από σημεία του, όπως για παράδειγμα στο κατά πόσο είναι αναγκαία η είσοδος ιδιώτη στον ΑΔΜΗΕ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Τα τρία στάδια ιδιωτικοποίησης

Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία στάδια αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του πλάνου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ, αφορούν :
Πρώτον, τη διάθεση εντός του 2013 του 49% των δικτύων μεταφοράς σε ιδιώτες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το βʼ 3μηνο του 2014. Θα ακολουθήσει μέσα στο αʼ 3μηνο του 2015 η πώληση του 30% των μονάδων της ΔΕΗ, που θα αποτελέσει και το χαρτοφυλάκιο μιας νέας εταιρείας, της αποκαλούμενης και «μικρής ΔΕΗ». Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ξεκινά αμέσως μετά, με τη διαδικασία για τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της «μεγάλης ΔΕΗ», κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο αʼ 3μηνο του 2016.

Το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, και ενδιαφέρον γιʼ αυτό έχουν εκφράσει εταιρείες και επενδυτές από την Γερμανία (RWE), την Γαλλία (EDF), τη Ρωσία (Gazprom), την Κίνα, το Κατάρ, και άλλοι.

Τι προέβλεπε το σχέδιο για ΑΔΜΗΕ

Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ, το σχέδιο προέβλεπε την είσοδο επενδυτή στα δίκτυα μεταφοράς μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλη ανάληψη από τον ιδιώτη του μάνατζμεντ. Το πλάνο του ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι η σύμβαση με τον επενδυτή θα περιλαμβάνει υποχρέωση για την απόκτηση έως και του υπόλοιπου 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, που δεν επιτρέπει συμμετοχή της καθετοποιημένης επιχείρησης στα δίκτυα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου