Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ουσιαστική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ


του Μιχάλη Αγραφιώτη
από το kozan.gr
Αν και υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν καταφέρει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέχρι το 2016, το δεδομένο είναι ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς έχουν να αντιμετωπίσουν, να διαπραγματευτούν και να συμβιβαστούν με την απόφαση της να ανατρέψει τα πάντα όσον αφορά το ενεργειακό status quo της περιοχής.  Αποφάσεις συμβουλίων του τύπου «δεν αποδεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και αγγίζουν τη σφαίρα της ανυπαρξίας.
Το δεδομένο είναι πλέον ότι η κυβέρνηση προχωρά και πετύχει δεν πετύχει το σκοπό της, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικαλιστικά σωματεία και οι κοινωνικοί εταίροι της επιχείρησης θα πρέπει  να διαπραγματευτούν προς το καλύτερο για την σχέση που θα πρέπει να έχουν με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Γιατί δεν πρόκειται για μια ΔΕΗ με δημόσιο χαρακτήρα, όπως πρότινος, που οι αποφάσεις της επηρεαζόταν από την πολιτική ηγεσία του εκάστοτε Υπουργείου και επιφυλάσσονταν για το πολιτικό κόστος. Τώρα ο ιδιώτης θα έχει αυτοσκοπό το κέρδος και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι γαλαντόμος ούτε με τις αρχές, ούτε με τους εργαζομένους.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση προχωρά και αποφασίζει
«χωρίς τον ξενοδόχο» που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Περιφέρεια και οι ενεργειακοί Δήμοι. Και χωρίς να ενημερώσει καν τους μελλοντικούς συνεργάτες που είναι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Στο σχέδιο αποκρατικοποίησης δεν αναφέρεται πουθενά η διαμόρφωση της ανταπόδοσης, των εργασιακών δεσμεύσεων, των ρητρών για το περιβάλλον και τη διαφύλαξη του όπως επίσης και των στοιχείων που θα διέπουν τις σχέσεις των δύο πλευρών. Εδώ η αγοραπωλησία ενός καταστήματος και περνάει από χίλια κόσκινα της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας.  Πότε θα θυμηθεί να διαμορφώσει το πλαίσιο εξαγοράς και συνεργασίας; Όταν ο ιδιώτης προβεί στην συναλλαγή δεν θα δεχθεί καμία παρέμβαση μετά την απομάκρυνση από το ταμείο.
Η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου σωματείου θα πρέπει να συνοδεύεται και από ενέργειες που θα αναδείξουν προοπτικές ανανέωσης και νέου κλίματος. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στο νέο Δ.Σ. οι ηγεσίες (έστω και πρόεδροι)  των συμβουλίων των παλιών σωματείων. Θετική η πρόταση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται θυσίες και η ανάδειξη προσώπων που δεν είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πραγμάτων.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει την συγκεκριμένη πορεία, οι τοπικοί φορείς οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι και η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το δίκτυο ενεργειακών Δήμων και τα συνδικαλιστικά σωματεία να παρουσιάσουν προς την κυβέρνηση διαπραγματευτικό κείμενο το οποίο θα τη δεσμεύει μέσα από τη σχετική νομοθεσία, ότι ο ιδιώτης επενδυτής
1) θα πρέπει να αποδίδει συγκεκριμένο ποσό ανταπόδοσης και όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ΔΕΗ δημόσιου χαρακτήρα που τα έδινε όποτε ήθελε.
2)θα πρέπει να έχει την υποχρέωση άμεσης αποκατάστασης του Περιβάλλοντος στα ορυχεία και να σέβεται τους περιβαλλοντικούς όρους, δεσμευόμενος από τη σχετική νομοθεσία, αλλά τηρώντας τους κανόνες και τη συμφωνία με τους τοπικούς φορείς και την σημερινή κυβέρνηση.
3) Οφείλει να σεβαστεί όλες τις διαδικασίες μετεγκαταστάσεων
4) θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η εντοπιότητα, το κόστος εργασίας για να μην μετατραπεί η περιοχή σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν οι κάτοικοι είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Όταν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικά σωματεία συμφωνούν στην κυβερνητική πολιτική εμμέσως δεν μπορεί τώρα να προβάλλονται ως αντιστασιακοί… Η υποκρισία περισσεύει..
Όπως φαίνεται στην αρχική διαδικασία θα μπούνε οι μονάδες Μελίτης και Αμυνταίου. Οι μνηστήρες για τη «μικρή ΔΕΗ»  έχουν ένα διεθνές κύρος όπως η Gazprom, η EDF και η RWE,όμως  αυτοί θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους μόνο αν η συμφωνία είναι ξεκάθαρη. Γι’ αυτό στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο οι κόκκινες γραμμές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και ουσιαστικές.
Ευχολόγια και βαρύγδουπες εκφράσεις δεν έχουν αξία αλλά πλέον εκεί που φτάσαμε μόνο η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου