Το κουβάρι του μεγάλου σκανδάλου αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ξετύλιξε
η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» . Το «κόλπο» που είχαν στήσει έξι επιχειρηματίες με
τις εταιρείες Energa και Hellas Power, αλλά και επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις
των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μπήκαν στο δημοσιογραφικό μικροσκόπιο της εκπομπής.
Η Energa και η Hellas Power, ήταν δύο εταιρείες οι οποίες παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές μέσω της ΔΕΗ. Από το Δεκέμβριο όμως του 2011 και μετά, αποκαλύφθηκε ότι
αυτές οι δύο εταιρείες φέσωσαν το Ελληνικό Δημόσιο 200
εκατομμύρια ευρώ. Εισέπρατταν ακόμα και το χαράτσι των καταναλωτών, χωρίς να
αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο.Η Energa και η Hellas Power, ήταν δύο εταιρείες οι οποίες παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές μέσω της ΔΕΗ. Από το Δεκέμβριο όμως του 2011 και μετά, αποκαλύφθηκε ότι
Μετά από έρευνα των αρχών αποδείχθηκε ότι παράλληλα πουλούσαν ρεύμα προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισάγουν το ρεύμα που πωλούσαν στους πελάτες τους. Επενέβη η Δικαιοσύνη, ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο και προφυλακίστηκαν οι υπεύθυνοι. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας προσπάθησαν να εμπλέξουν τον Μελισσανίδη δια της συμμετοχής του πράγμα το οποίο αντελήφθη ο επιχειρηματίας και αποχώρησε αποσύροντας τη....
συμμετοχή του.
Η Hellas Power ιδρύθηκε το 2008, με την επωνυμία Blue Aegean Energy. Τον Οκτώβριο του 2009 στο εταιρικό σχήμα μπαίνει ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του Δημήτρη Μελισσανίδη και η εταιρεία μετονομάζεται σε Aegean Power. Αργότερα όμως, ο Γιώργος Μελισσανίδης αποχωρεί, δίνοντας το ποσοστό του στον Βασίλη Μηλιώνη και η εταιρεία μετονομάζεται σε Hellas Power. Στη συνέχεια ξαφνικά και οι δύο εταιρείες περνούν στα χέρια ενός ρωσοαραβικού fund που ακόμα το αναζητούν.
Η χλιδάτη ζωή του Βασίλη Μηλιώνη
«Βίος και πολιτεία» η ζωή του «σύγχρονου» μεγιστάνα Βασίλη Μηλιώνη. Μέχρι και πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο υψηλής τάσης», ο 30χρονος επιχειρηματίας ζούσε μια χλιδάτη και πλουσιοπάροχη ζωή. Μάλιστα, από τους μετρ της νύχτας χαρακτηριζόταν ως «καλύτερος πελάτης των νυχτερινών κέντρων», καθώς οι «ζημιές» που προκαλούσε ήταν με... πολλά μηδενικά. Από νεαρή ηλικία μπήκαν και οι τρεις πρωταγωνιστές, Βασίλης Μηλιώνης, Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος στους επιχειρηματικούς κύκλους. Στο ρεπορτάζ της εκπομπής Κίτρινος Τύπος ξετυλίχθηκε το κουβάρι της πολυτελούς ζωής τους.
Η σύλληψη των έξι επιχειρηματιών
Κουβάρι που ξετυλίγεται αργά και σταθερά και αποκαλύπτει τις μεθόδους πλουτισμού διάφορων επιτήδειων, είναι το μεγάλο σκάνδαλο της ενέργειας που οδήγησε σε συλλήψεις και προφυλακίσεις των Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα και Αριστείδη Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα, Χαράλαμπο Σμυρλιάδη και Νικόλαο Δεκόλη. Οι έξι επιχειρηματίες, οι οποίοι ήταν μεταξύ άλλων κατηγορούμενοι και για άλλες πράξεις και συγκεκριμένα για τη μη απόδοση εκατομμυρίων ευρώ στο κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ, Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τα οποία είχαν εισπράξει από πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα τα είχαν καταθέσει σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία, σε Λευκωσία, Ζυρίχη, Πριγκιπάτο του Μονακό, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2012 από άνδρες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ «αναζητούσαν» οι αρχές, ποσό που δεν είχαν αποδώσει ποτέ οι εν λόγω εταιρείες στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία και έχουν εισπράξει από πελάτες τους μέσω λογαριασμών για την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη διάθεση των ανακριτικών αρχών είχαν περιέλθει στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Λευκωσία, Ζυρίχη, Πριγκιπάτο του Μοναχό, Ντουμπάι, Χονγκ Κόνγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη, από τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχαν δεσμευτεί ποσά που πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ, όσα και τα «χρέη» που είχαν προς το Δημόσιο.
Η αποφυλάκιση των τεσσάρων κατηγορουμένων για το κόλπο της ενέργειας
Την έξοδο των φυλακών Κορυδαλλού, «είδαν» οι 4 από τους συνολικά 6 προφυλακισμένους για το σκάνδαλο των εταιριών παροχής ενέργειας, ΕΝΕRGA και HELLAS POWER που ζημίωσαν το δημόσιο και τον ελληνικό λαό με 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Και οι τέσσερις επιχειρηματίες και στελέχη που διήγαγαν πλουσιοπάροχη ζωή με τα λεφτά που μάζευαν από το χαράτσι, τα διαφόρων ειδών τέλη και τους φόρους που πλήρωνε ο Έλληνας καταναλωτής αφήνονται ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση από 50 -200 χιλιάδες ευρώ και με υποχρέωση τη παρουσία τους ανά 15θήμερο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Εξωφρενικές οι απαιτήσεις για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), φαίνεται ότι θα πουληθούν σε ρωσικά χέρια. Η ΔΕΠΑ το πολύ 900 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΔΕΣΦΑ το πολύ 450 εκατ. ευρώ. Υπάρχει κι άλλη μια προσφορά, ύψους 1,8 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες.
Το πρόβλημα όμως, που υπάρχει είναι ότι μεγάλοι γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Γιώργος Περιστέρης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο Σπύρος Λάτσης, χρωστούν εκατομμύρια ευρώ προς την ΔΕΠΑ. Τι θα γίνει λοιπόν με αυτά τα χρέη, όταν οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν έχει αποπληρώσει σε αυτές το κράτος όσα τους χρωστά, δεν αποπληρώνουν κι αυτές;Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, λοιπόν, επισκέφθηκαν την Αθήνα ο μεγιστάνας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και της Sintez, Λεονίντ Λεμπέντεφ, προκειμένου να συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά και να θέσουν τους εξωφρενικούς τους όρους για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Οι όροι αυτοί αν εφαρμοστούν, το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την ιδιωτικοποίηση, θα χρωστά στους νέους ιδιοκτήτες, τα ποσά με τα οποία έχουν φεσώσει τη ΔΕΠΑ οι μεγαλοοφειλέτες, Γιώργος Μπόμπολας, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης και Σπύρος Λάτσης.
Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι μεταξύ άλλων απαίτησαν:
-Εγγυητική επιστολή του Δημοσίου για την αποπληρωμή των χρεών τρίτων προς τη ΔΕΠΑ, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη που έχουν κυρίως ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και κρατικοί οργανισμοί. Μεταξύ αυτών, οι Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Λάτσης και Μπόμπολας.
-Ρήτρα δραχμής σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
-Δικαίωμα «αναστροφής πώλησης», δηλαδή ο μελλοντικός αγοραστής να μπορεί να πουλήσει την εταιρεία στο Δημόσιο, αν στο μέλλον κάποια κυβέρνηση αλλάξει τους συντελεστές φορολόγησης.
-Μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής (20% ως προς το ποσοστό της προσφοράς) και της κατάπτωσής της σε περίπτωση που η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δηλαδή όπως δείχνουν τα πράγματα, ο φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει μελλοντικά τα χρέη των μεγάλων οικογενειών, αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έκανε δεκτούς τους όρους τους.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό πως δεν θα υποβάλει πρόταση για τη ΔΕΠΑ η ρωσική Sintez, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στην οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά για το ΔΕΣΦΑ. Όπως ειδικότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας: «Μια τελική απόφαση για το εάν θα υποβάλουμε μια δεσμευτική πρόταση θα γίνει στο προσεχές μέλλον ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου πώλησης». Ως γνωστόν, η Sintez ήταν μία από τις δύο ρωσικές εταιρίες, μαζί με την Gazprom, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ. Η τελευταία κίνηση της, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα στην ήδη πολύπλοκη περίπτωση της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.
Όσον αφορά ειδικότερα το ΔΕΣΦΑ, εκτός από τη Sintez, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η αζερική κρατική Socar, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν. Πάντως μετά από αρκετές παρατάσεις, εντός του Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αφού αποσφραγιστούν οι φάκελοι και ανοιχτούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Ρόλο μεσάζοντα είχε η ΡΑΕ στο σκάνδαλο της ενέργειας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού «UNFOLLOW» και του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διετέλεσε ρόλο μεσάζοντα καθώς προχώρησε σε τροποποιήσεις στην επωνυμία των εταιριών αλλά και στην μετοχική σύνθεση, γεγονός που δεν αποδεικνύεται από τα έγγραφα της ωστόσο. Στην εταιρεία «BLUE AEGEAN ENERGY», και μάλιστα την περίοδο που ήδη εισέπραττε εις βάρος του Δημοσίου και του ελληνικού λαού, χρήματα για τη πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, για ΦΠΑ, για Δημοτικά Τέλη, για δημοτικούς φόρους, για το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, το τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου