Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

"Μπλοκάρει" η ΔΕΗ τις εκπτώσεις στο ρεύμα για τη βιομηχανία

Του Χάρη Φλουδόπουλου 
 
Στον πάγο βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ τα νέα τιμολόγια που επρόκειτο να παρουσιαστούν προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης και της υψηλής τάσης. Η απόσυρση των τιμολογίων που υποτίθεται ότι θα έφερναν κάποιες ελαφρύνσεις για την ελληνική παραγωγή που δοκιμάζεται, γίνεται μετά την απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ πριν το Πάσχα για αυξήσεις στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επαγγελματίες). Ως γνωστόν το ΥΠΕΚΑ μετά και από γνωμοδότηση της ΡΑΕ, αποφάσισε να μη δοθούν νέες αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς κρίθηκε ότι τα κοστολόγια της ΔΕΗ είναι τέτοια που επιτρέπουν να μείνουν σταθερές οι τιμές του ρεύματος.

Την ίδια στιγμή όμως, στη μέση και την υψηλή τάση όπου και τα τιμολόγια είναι πλήρως απελευθερωμένα, ο πρώτος και τελευταίος λόγος για το κόστος του ρεύματος ανήκει στη ΔΕΗ. Δηλαδή για τις βιομηχανίες και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, το τιμολόγιο ρεύματος αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, χωρίς να υπάρχει κανένας ρυθμιστικός έλεγχος, τουλάχιστον σε προληπτικό επίπεδο.

Ενώ λοιπόν πριν το Πάσχα η ΔΕΗ είχε ενημερώσει τις βιομηχανίες -κυρίως τις ενεργοβόρες με κατανάλωση άνω των 13 GWh ετησίως στη Μέση Τάση- ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις της τάξης του 11 -12%, το θέμα εμφανίζεται εκ νέου να καθυστερεί. Θυμίζουμε ότι ειδικά για τη Μέση Τάση, μετά από καταγγελίες που έχουν γίνει στη ΡΑΕ, έχουν εκδοθεί αποφάσεις που ορίζουν ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να διαπραγματευτεί με πελάτες της, τηρώντας συγκεκριμένες αρχές τιμολόγησης.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η πρόταση που έχει καταρτίσει τελικά η ΔΕΗ, όχι μόνο δεν οδηγεί σε μειώσεις αλλά στην ανταγωνιστική χρέωση της ενέργειας υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση πάγωμα των τιμών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αύξηση. Έτσι οι όποιες μειώσεις, παρέχονται μέσω του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «διακοψιμότητας». Η «διακοψιμότητα» αφορά στη δυνατότητα ενός μεγάλου πελάτη να περιορίσει την κατανάλωσή του τις ώρες που αυτό ζητείται από το διαχειριστή, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του συστήματος. Οι πελάτες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του συστήματος, επιβραβεύονται με εκπτώσεις από το διαχειριστή. Δηλαδή στην πραγματικότητα χωρίς την έκπτωση του ΑΔΜΗΕ αρκετές βιομηχανίες θα καλούντο να πληρώσουν νέα αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος, το οποίο θυμίζουμε -στη μέση τάση- αύξηθηκε στις αρχές του 2012 όταν και απελευθερώθηκε η αγορά για τους εν λόγω πελάτες κατά 20%.

Το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και εν γένει του ενεργειακού κόστους αποτελεί αυτή τη στιγμή του νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχει μπει ψηλά στην ατζέντα του ΣΕΒ, ενώ και από κυβερνητικής πλευράς υπήρξαν δεσμεύσεις για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους της παραγωγής στη χώρα μας. Ωστόσο στο κομμάτι του αερίου, οι ελαφρύνσεις «σκόνταψαν» στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Αλλά και στο ρεύμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι η βιομηχανία θα πρέπει να κρατά «μικρό καλάθι». Εκτιμάται δε, ότι το ζήτημα θα τεθεί και στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα, καθώς τα περιθώρια αντοχής της παραγωγής έχουν στενέψει δραματικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου