Παρά το ότι η χθεσινή
συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε όλα
τα φόντα για να «εκτροχιασθεί», ωστόσο, εκείνο που τη διέκρινε ήταν η σύμπνοια και η ομοφωνία των παρατάξεων για μία σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τοπικής και όχι μόνο επικαιρότητας για το Δήμο και αποτελούν
κρίσιμα «μέτωπα» που θα απασχολήσουν από εδώ και πέρα.
Καταρχήν, εκτός από τη «φορτωμένη» συνεδρίαση και τη γεμάτη αίθουσα λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος ομάδων συμπολιτών
μας, προστέθηκαν ακόμη
δέκα θέματα εκτός
ημερησίας διατάξεως!Καταρχήν, εκτός από τη «φορτωμένη» συνεδρίαση και τη γεμάτη αίθουσα λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος ομάδων συμπολιτών
Το ενεργειακό πρόβλημα με παρόντες κατοίκους της ΔΕΗ, οι παραχώρηση των παραλιών με παρόντες ομπρελάδες και ενοικιαστές θαλασσίων μέσων αναψυχής, το θέμα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με παρόντες εκπρόσωπους του Σωματείου, εκείνο με την κατάργηση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, συνέθεταν, χθες, την εικόνα και την ατμόσφαιρα στο δ.σ., που, όμως, η συνεδρίαση, εξελίχθηκε ομαλά και σε καλό κλίμα.
Ως γνωστόν, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, συμπεριελήφθη και η λήψη απόφασης ενόψει της σχεδιαζόμενης ενίσχυσης του ΑΗΣ Σορωνής με πέντε Η/Ζ από τη ΔΕΗ. Από την αρχή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την Επιτροπή αγώνα Θεολόγου, οι οποίες εκφράστηκαν από τη δημοτική σύμβουλο, μέλος της μείζονος κα Ευαγγελία Παναή ενώ, ακολούθησε και ο Δήμαρχος, κ. Στάθης Κουσουνάς, ο οποίος είπε ότι προτίθεται να μεταφέρουν την αντίθεση του Δήμου στην περαιτέρω επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιοχής και να τοποθετηθούν τα 31 Η/Ζ που θέλει η ΔΕΗ, για να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το καλοκαίρι, σε άλλες περιοχές, όπως τ Αφάντου, η Νότια Ρόδος, η Ιαλυσός.
Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση στον Θεολόγο, στην οποία παραβρέθηκε, βέβαια, η Επιτροπή αγώνα, το τοπικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του δ.σ. και της Δημοτικής Αρχής κ.α., κατά την οποία, άπαντες, διατράνωσαν το «όχι» απέναντι στα σχεδιαζόμενα από τη ΔΕΗ καθώς και την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο το 2014 αλλά και ανταποδοτικά έργα από τη ΔΕΗ για την επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδική εισηγήτρια, ως είχε οριστεί, ήταν, χθες, η κα Παναή, η οποία και κατέθεσε στο δ.σ. την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης, ως εισήγηση, η οποία και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
Επιβάλλεται ο Δήμος Ρόδου:
α) Να υποστηρίξει μέσω της δικής του Νομικής Υπηρεσίας την απεμπλοκή στο ΣτΕ της υπόθεσης του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο και
β) Να πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πιέσεις προς όλες τις υπηρεσίες του Κράτους και τη ΔΕΗ ώστε να υπάρξουν εκ μέρους τους συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της νέας μελέτης των περιβαλλοντικών όρων αφ ενός, την εξασφάλιση των απαραίτητων γηπέδων για την κατασκευή όλων των υποδομών του νέου εργοστασίου αφετέρου και την έναρξη της λειτουργίας του, εντός του 2014.
γ) Η άναρχη και βλαπτική ανάπτυξη και λειτουργία του εργοστασίου του ΑΗΣ Σορωνής όλες αυτές τις δεκαετίες, μπόρεσε να συντελεσθεί μεταξύ των άλλων και εξαιτίας της αδυναμίας παρέμβασης και ελέγχου εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας μέσω των φορέων της εντός του εργοστασίου.
Για το λόγο αυτό απαιτείται, όπως προτείνεται:
Η σύσταση επιστημονικής επιτροπής του Δήμου η οποία θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου του εργοστασίου. Επίσης, λόγω της εγκληματικής ολιγωρίας που υπήρξε μέχρι σήμερα εκ μέρους της πολιτείας και της ΔΕΗ για την εκτέλεση αντισταθμιστικών έργων, επιβάλλεται ο Δήμος Ρόδου να ενεργήσει τα δέοντα για την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων από τη λαϊκή συνέλευση έργων.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, καταρχήν, τόνισε ότι είναι απολύτως σεβαστή η απόφαση της συνέλευσης η οποία θα αποτελέσει και οδηγό για το δ.σ. Σχολιάζοντας στη συνέχεια, την απόφαση αυτή καθ εαυτή, είπε ότι το γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί και δεν πείθονται πλέον από τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ είναι απολύτως δικαιολογημένο αφού η όλη λειτουργία του ΑΗΣ δείχνει ότι αυτή ήταν αναξιόπιστη.
Για τα ανταποδοτικά, είπε ότι αυτό θα πρέπει να το απομονώσουμε από την ενίσχυση του ΑΗΣ αφού έχουν να κάνουν με τη ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον ή την υγεία τους.
Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η τοποθέτησή του για το εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο, αφού ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη συζήτηση για τον σκουρόβλαχο, λέγοντας ότι όποιος θέλει να μιλάει «για τα πουλάκια και για τους σκουρόβλαχους», θα πρέπει πρώτα να μελετήσει την πολυσέλιδη απόφαση του ΣτΕ αφού δεν καταλαμβάνει ούτε το 0.1% αυτής.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε ότι κάποιοι, εντέχνως, θέλουν να καλλιεργούν ότι γίνονται τορπιλιστικές ενέργειες σε τοπικό επίπεδο ,από ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένα πολιτικά πιστεύω και ανήκουν σε συγκεκριμένες παρατάξεις. Έτσι, στη συνέχεια, δεν δίστασε να αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Συλλόγου που προσέφυγε στο ΣτΕ είναι ο κ. Τσαμπίκος Παπαδημητρίου, τοπικός σύμβουλος της παράταξης του, «και το λέω πρώτος», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το εργοστάσιο δεν το σταμάτησε αυτός ούτε έβγαλε την απόφαση.
«Είναι άλλοθι για τη ΔΕΗ και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που στη Βουλή έχουν αποκαλυφθεί μετά από την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση για την πορεία σύμβασης και τις σχέσεις μεταξύ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ, επαναλαμβάνοντας ότι Υπουργοί, στη Νότια Ρόδο, δήλωναν στους κατοίκους ότι δεν θα γίνει ποτέ εργοστάσιο εκεί.
«Κανένας Τσαμπίκος Παπαδημητρίου δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ, είτε την ΤΕΡΝΑ, είτε όποιον ενδιαφερόταν πραγματικά, να πάει να αγοράσει τις εκτάσεις, να εκδώσει και τις δύο οικοδομικές άδειες. Από την αρχή ήταν μία καλοστημένη ιστορία αυτή. Χαίρομαι πολύ για την εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση αυτή και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη», κατέληξε.
«Μπορώ να ακούω για συνομωσίες αλλά πιστεύω στη λογική ότι η ΔΕΗ επείγεται να κάνει το νέο εργοστάσιο γιατί έχει επενδύσει», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.
Όπως είπε, αν τώρα κάποιοι πάνε να εκμεταλλευτούν αυτές τις καταστάσεις για ίδιον όφελος, πάντα υπάρχουν αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί ότι υπάρχει συνομωσία εις βάρος της Ρόδου μεταξύ διαφόρων Αρχών. Είπε, ακόμη, ότι τορπιλίστηκε η προσπάθεια γιατί υπήρχαν οι ενστάσεις, από περιβαλλοντική ευαισθησία και συμφέροντα, κάτι το οποίο δεν είναι κακό, αλλά κακό είναι όταν είναι ιδιοτελή τα συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της Ρόδου. Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις εμπόδισαν να υπάρχει σήμερα το νέο εργοστάσιο.
«Δεν υπάρχει άλλη τεχνική λύση. Είμαστε από τις λίγες περιοχές στη χώρα που υπάρχει αύξηση της ζήτησης», είπε, ακόμη, ο κ. Κουσουρνάς, αναφέροντας ωστόσο ότι, από την άλλη μεριά η πρότασή της ΔΕΗ να μπει ένα μέρος από τα 31 Η/Ζ στη Σορωνή, έρχεται σε αντίθεση με τις δικές τους πρόσφατες απόψεις που είναι να τοποθετηθούν αλλού.
«Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπουν στη Σορωνή, γιατί είναι σαν να τους λέμε αύριο να μπει ένας νέος σταθμός, δείχνουμε δηλαδή μία ανοχή ενώ η ΔΕΗ πρέπει καθημερινά να προσπαθεί να κάνει το νέο εργοστάσιο», τόνισε ο Δήμαρχος, ο οποίος κάλεσε όλους να σεβαστούν την απόφαση της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας, επίσης, ότι πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση και με όλους τους φορείς, αποσπώντας τις επιδοκιμασίες των μελών της Επιτροπής αγώνα.
Νωρίτερα, οι τελευταίοι αντέδρασαν στην τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Σάββα Διακοσταματίου ο οποίος είπε ότι η θέση του είναι ότι δεν πρέπει να γίνει νέο εργοστάσιο αλλά αν υπάρξει διασύνδεση με το Κέντρο και ανάπτυξη των ΑΠΕ θα υπάρχει ενεργειακή επάρκεια.
Τέλος, ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Γάκης, ανέφερε ότι είναι λάθος ότι εμπιστευόμαστε ανθρώπους που δεν λένε την αλήθεια, αναφέροντας ότι το μόνο που ενδιέφερε τον κ. Αθανασόπουλο ήταν να βάλει μπρος μία σύμβαση, «να διακινηθεί το μαύρο χρήμα, να παίξει ρόλο ύποπτο».
Για την επίλυση του ζητήματος του ενεργειακού, έθεσε τρία ζητήματα: Θα πρέπει το ηλεκτρικό δίκτυο να αποκτήσει σταθερότητα με το νέο εργοστάσιο και αν εκεί που έχει χωροθετηθεί είναι λάθος, τότε να χαράξουν την άλλη θέση που είχε προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., λίγο πιο πέρα.
Να προχωρήσει το εργοστάσιο, στη Σορωνή να κρατιέται σε εφεδρεία για να ελαφρύνει τη μόλυνση, να οργανωθεί καλά το δίκτυο σε επίπεδο νησιού, να πιέσουν στη διασύνδεση αυτού του δικτύου με την άλλη χώρα, ώστε να επιπτευχθεί διασύνδεση της Ρόδου με το εθνικό δίκτυο, για να πάμε στο τρίτο κομμάτι που είναι οι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Κλείνοντας, το δ.σ. ομόφωνα αποφάσισε ότι δέχεται τις προτάσεις των κατοίκων της Θολού και θα υπάρξει ειδική συνεδρίασή του όταν έρθει εδώ ο Διοικητής της ΔΕΗ, στον οποίο και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.
πηγή http://www.rodiaki.gr/article.php?id=249325&catid=5&maincatid=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου