Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πώς επέβαλαν την ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για τα απορρίμματα στην Κοζάνη

 
Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να περάσει στην επόμενη φάση ο στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ, παρά την αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης
Τέσσερις δήμαρχοι, ένας αντιδήμαρχος και ένας δημοτικός σύμβουλος της Δυτικής Μακεδονίας επέβαλαν με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο την ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη στον διαγωνισμό για τη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κοζάνη, ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων την αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου που την έκοβε από το κρισιμότερο στάδιο του διαγωνισμού. Με τέσσερις ψήφους κατά και μόνο μία υπέρ, η οποία μάλιστα δόθηκε από εκπρόσωπο στην επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων που διεξάγει τον διαγωνισμό για τη ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) ανέκρουσε πρύμναν στις 14 Μαρτίου, περνώντας στην επόμενη φάση την πανίσχυρη τεχνική εταιρεία και στρατηγικό εταίρο της ΔΕΗ.

Προτάσσοντας την ανάγκη ισχυρού ανταγωνισμού από έμπειρες και φερέγγυες εταιρείες και «τη διασφάλιση των συμφερόντων της

διαδημοτικής επιχείρησης και των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της διαχείρισης», το μαύρο έγινε μέσα σε μία συνεδρίαση άσπρο, μολονότι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου (η κυρία Παναγιώτα Ορφανίδου, δήμαρχος Βοΐου) απουσίαζε. Ψήφισαν, όμως, θετικά τα πέντε μέλη συν τον δήμαρχο Γρεβενών που αποχώρησε από τη συνεδρίαση δηλώνοντας ότι συντάσσεται με την απόφαση της πλειοψηφίας. Στα χαρακώματα πλέον οι άλλες διαγωνιζόμενες εταιρείες, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ και η J&P Αβαξ-Μεσόγειος-Polyeco που ετοιμάζουν βροχή προσφυγών στα δικαστήρια.
Η ΔΕΗ, η οποία στη Δυτική Μακεδονία λόγω του λιγνίτη είναι παντοδύναμη, συμμετείχε μέσω της θυγατρικής της Waste Syclo στην προεπιλογή του διαγωνισμού αλλά αποσύρθηκε γρήγορα, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για την ΤΕΡΝΑ, με την οποία έχει συνεργαστεί σε όλους τους διαγωνισμούς απορριμμάτων της Αττικής. Πρόκειται για μια συνεργασία που εσχάτως επιβεβαιώθηκε ότι αποκτά και μετοχικούς δεσμούς, καθώς η ΔΕΗ έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση του 51% των μετοχών της Waste Syclo (το ποσοστό ήλεγχαν έως πρόσφατα οι Ισπανοί της Urbaser), αποτελώντας το όχημα του ομίλου στην πολλά υποσχόμενη αγορά της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο επιχειρηματικός γάμος δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί αν και φιγουράρει στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως δημόσια ανακοίνωση συγκέντρωσης επιχειρήσεων, με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου, εξηγεί όμως εν πολλοίς τη στάση που κρατά η ΔΕΗ στον διαγωνισμό.
Πρωτοφανείς ανατροπές
Ακόμη και άνθρωποι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για πρωτοφανείς ανατροπές, τις οποίες στηρίζουν στο πρακτικό αξιολόγησης της επιτροπής του έργου που τάχθηκε πλειοψηφικά κατά της συμμετοχής της ΤΕΡΝΑ και που τελικά διέσωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ στη συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου. Τονίζουν μάλιστα ότι για να μην υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις και υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση όταν η γνώμη της Επιτροπής Αξιολόγησης συγκρούεται σε τέτοιον βαθμό με την κρίση της διοίκησης, τότε, για λόγους αρχής, θα πρέπει το θέμα να ξαναπεράσει από την επιτροπή για νέα γνώμη. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν συνέβη αφού η άποψη της τεχνικής επιτροπής αγνοήθηκε πλήρως. Στην πραγματικότητα, μια εξαμελής ομάδα πολιτικών προσώπων «έθαψε» την αξιολόγηση των τεχνικών για να περάσει με απόφαση της αυτοδιοίκησης στην επόμενη φάση του διαγωνισμού την εταιρεία. Την απόφαση έλαβαν παμψηφεί ο κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και δήμαρχος Καστοριάς, ο κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, αντιπρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και δήμαρχος Φλώρινας, ο κ. Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Ιωάν­νης Παπαγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, και ο κ. Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, αντιδήμαρχος του Δήμου Εορδαίας με έδρα την Πτολεμαΐδα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Γιατί απέκλεισε την ΤΕΡΝΑ η Επιτροπή Αξιολόγησης
Πού βασίστηκε, όμως, η Επιτροπή Αξιολόγησης για να εισηγηθεί τον αποκλεισμό της ΤΕΡΝΑ; Δύο ήταν κυρίως τα σημεία στα οποία εστίασαν οι τέσσερις από τους πέντε αξιολογητές (οι κύριοι Μ. Μαυρίδης, Κ. Τσιόπτσιας, Π. Παπαγόρας, Π. Καφάσης, υπέρ τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΣΔΙΤ κ. Σ. Σταματέας).
Το πρώτο αφορά τη γενική διάταξη του έργου, τη χωροθέτηση της μονάδας απορριμμάτων και την οδοποιία και το δεύτερο τη χωρητικότητα του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) ώστε να υπερκαλύπτει την ποσότητα των υπολειμμάτων που θα παραχθεί εάν η εγκατάσταση λειτουργεί με τη μέγιστη δυναμικότητα που ορίζεται στους 120.000 τόνους τον χρόνο. Κατά το πρώτο σκέλος η προσφορά της ΤΕΡΝΑ εμφάνισε σοβαρές αδυναμίες αλλά και παραλείψεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρακτικό της επιτροπής με ημερομηνία 19 Μαρτίου (αρ. πρωτ. 305) που αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το παρακείμενο δίκτυο (υφιστάμενο δρόμο) αλλά την είσοδο και τον δρόμο της ΔΙΑΔΥΜΑ, ενώ εμφανίζεται να αγνοεί τη χρήση των δύο οικοπέδων που έχει παραχωρήσει η ΔΕΗ για την ανάπτυξη του εργοστασίου, χαράσσοντας τους δρόμους του έργου σε γήπεδο που δεν ανήκει στις παραχωρημένες εκτάσεις! Επιπλέον, η οδοποιία που προτείνει εμφανίζεται λειψή, καθώς δεν φτάνει ως την είσοδο της εγκατάστασης αλλά διακόπτεται, με αποτέλεσμα «σε περίπτωση που κερδίσει το έργο να χρειάζεται να κάνει πρόσθετες εργασίες επέκτασης οδοποιίας και κόμβου ασφαλούς εισόδου και εξόδου, κάτι που δεν σχεδιάζεται από τον διαγωνιζόμενο αν και απαιτείται από τη διακήρυξη». Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν μάλιστα ότι, ακόμη και να ισχύσει, αυτός ο σχεδιασμός είναι μη εφικτός, καθώς δεν προβλέπεται ο έλεγχος των οχημάτων στις εγκαταστάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνεται από το προσωπικό της διαδημοτικής εταιρείας. Αυτό, όπως αναφέρουν, «μεταφέρει την ευθύνη ελέγχου στη ΔΙΑΔΥΜΑ και αλλάζει ριζικά τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού».
Μη αποδεκτά έκανε η επιτροπή και τα σημεία της προσφοράς που αναφέρονται στον τεχνολογικό εξοπλισμό του έργου (ανυπόγραφες βεβαιώσεις, βεβαιώσεις από προμηθευτή εξοπλισμού και όχι κατασκευαστή όπως ορίζει η διακήρυξη κ.λπ.), αλλά και τα σφάλματα που διαπιστώνονται στη χωρητικότητα του ΧΥΤΥ, στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου για να διαθέσει το υπόλειμμα της επεξεργασίας που θα προκύψει από τα επιπλέον πέντε χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου που προβλέπει η σύμβαση του έργου πέραν της 25ετίας (25+5 έτη). Ασάφειες, όμως, υπάρχουν και στη διάρκεια της σύμβασης λειτουργίας του έργου καθώς εμφανίζονται αποκλίσεις. Η ΤΕΡΝΑ κάνει λόγο για συνολικά 28 χρόνια λειτουργίας της μονάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι 30 έτη.
Η επόμενη φάση του διαγωνισμού
Τα κριτήρια της Επιτροπής Αξιολόγησης για να απορρίψει την προσφορά της ΤΕΡΝΑ αποδυναμώθηκαν πλήρως από τα επιχειρήματα των δημάρχων, που προδιέγραψαν εκ των υστέρων συμμόρφωση με τη διακήρυξη του έργου, αφήνοντας στην κρίση του ΣτΕ τις παραλείψεις της εταιρείας από τις ενστάσεις που θα γίνουν από τους άλλους συμμετέχοντες.
Με τον τρόπο αυτό πέρασαν και οι τρεις διαγωνιζόμενες εταιρείες στην επόμενη φάση (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ, J&P Αβαξ-Μεσόγειος, και ΤΕΡΝΑ) που θα αναδείξει, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, τον εργολάβο που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο αστικών αποβλήτων και θα εξυπηρετεί τους Νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς. Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου -που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Της Μαριάννας Τζάννε
Πηγή: www.newmoney.gr/article/8862/pos-epevalan-tin-terna-ston-diagonismo-gia-ta-aporrimmata-stin-kozani#ixzz2QXcNeBB0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου