Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η κρίση δεν θα συνετίσει τους πολέμιους του λιγνίτη;


Συχνά ακούμε για επικείμενη νέα αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ βιώνουμε τα δυσβάσταχτα τιμολόγια της ΔΕΗ που γονατίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κανένας όμως δεν διερωτάται, γιατί αυξάνονται οι τιμές όταν μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και γίνεται μεγάλος αγώνας για μείωση των δαπανών και αποφυγή κάθε σπατάλης;
Εύλογη προφανώς και αντικειμενική είναι η απάντηση ότι κάτι συμβαίνει με το κόστος των νέων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο. Ποιος όμως μας επιβάλλει την απότομη και ραγδαία είσοδο των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λ.π.) στο
ενεργειακό σύστημα της χώρας και μάλιστα με πολλαπλάσιο κόστος από εκείνο της λιγνιτικής ενέργειας; Ένας πιο αργός και ελεγχόμενος ρυθμός εισόδου των ΑΠΕ στο σύστημα μπορεί να κρατήσει πιο χαμηλά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να στηρίξει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που με την κρίση χαροπαλεύουν για την επιβίωσή τους.
Με τις συνεχόμενες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι δυνατόν να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα για να πετύχουμε ανάπτυξη στον τόπο μας.
Εμείς πιστεύουμε ότι, οι παλινοδίες και η έλλειψη στρατηγικής με μακροχρόνια και σταθερά προγράμματα ανταγωνιστικής παραγωγής και κάλυψης των αναγκών της χώρας μας, οδήγησαν δυστυχώς στις αλλεπάλληλες και επώδυνες αυξήσεις.
Η πολεμική που ασκείται στους λιγνίτες από ορισμένους κύκλους που συμβάλλουν στην αναβλητικότητα και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή σύγχρονων αντιρρυπαντικών Λιγνιτικών Μονάδων με υψηλό βαθμό απόδοσης και φτηνότερη παραγωγή, πρέπει να σταματήσει. Με την σημερινή κρίση και τις ανάγκες της Εθνικής μας οικονομίας πρέπει αταλάντευτα να στοχεύσουμε σε αξιόπιστες, σωστές και ανταγωνιστικές λύσεις με την αξιοποίηση του εγχώριου καυσίμου που είναι ο λιγνίτης.
Τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη, ο διαθέσιμος εξοπλισμός και η εμπειρία που υπάρχει στην χώρα μας, είναι σίγουρο ότι εξασφαλίζουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα στηρίξει την Εθνική οικονομία και θα δώσει προοπτική ανάπτυξης με ανταγωνιστικά προϊόντα.
Ανησυχούμε με αυτά που συμβαίνουν στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής μας σχετικά με την μεθοδευμένη πτώση της παραγωγής, την αδρανοποίηση εξοπλισμού και την παρατηρούμενη γενικότερη χαλάρωση στην όλη παραγωγική διαδικασία του λιγνίτη. Η εγκατάλειψη λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Φλώρινας ( στην Βεύη και στο Κλειδί), οι μεγάλες διαβρώσεις και οι κατολισθήσεις τεράστιων όγκων συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες αποκατάστασης που σίγουρα θα επηρεάσουν τα οικονομικά της ΔΕΗ. Σημειώνουμε ότι για την μίσθωση του Δημόσιου Λιγνιτωρυχείου της Βεύης ο πρώτος διαγωνισμός ξεκίνησε το 2006 και ακυρώθηκε δύο φορές ενώ ο τρίτος καρκινοβατεί από το 2010 με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο σημαντικά ποσά από τα μισθώματα και να προσφεύγει η ΔΕΗ στο εξωτερικό για αναζήτηση λιγνίτη. Το θέμα αυτό σχετίζεται και με το μεγάλο τοπικό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην Φλώρινα, μια που θα μπορούσαν να δουλέψουν 250 έως 300 άτομα.
Ο κόσμος της περιοχής αναφέρεται σε ευθύνες για την κατάσταση αυτή όπως και για την κατάντια να αγοράζει η ΔΕΗ λιγνίτη και να τον μεταφέρει στον ΑΗΣ Μελίτης από την Τουρκία και την Βουλγαρία.
Άρθρο του Συλλόγου Βετεράνων
Λιγνιτωρύχων & Παραγωγών
λιγνιτικής Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου