Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Υπάρχει αγορά με ΟΤΣ στα 33 ευρώ;

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού για τη σημερινή ημέρα, η μέση ΟΤΣ θα φτάσει τα 36,182 ευρώ. Στις 9 και τις 10 το βράδυ η τιμή θα είναι 67 και 74 ευρώ, όταν και θα κορυφωθεί η ζήτηση λίγο πάνω από τα 6500MW. Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως στις 3 και στις 5 το απόγευμα η τιμή θα είναι 2 και 4 ευρώ αντίστοιχα με τη ζήτηση κοντά στα 5000MW. Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος σήμερα είναι τα εξής:
Από τους λιγνίτες, εκτός λειτουργίας είναι ο Άγιος Δημήτριος 1, η Καρδία 1, η Καρδιά 3, η Πτολεμαΐδα 2, η Μεγαλόπολη 3, το Αμύνταιο 1 και η Μελίτη.
Από τα φυσικά αέρια εκτός αγοράς θα είναι σήμερα: τα Λαύρια 3,4, η Κομοτηνή, οι Ήρωνες, και η ΕΝΘΕΣ. Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia και Korinthos Power θα δουλεύουν στα τεχνικά ελάχιστα από τα 130 έως τα 230MW ανάλογα τη μονάδα.
Τα υδροηλεκτρικά θα δουλεύουν σε σημαντική ισχύ φτάνοντας σε κάποιες ώρες της ημέρας μέχρι και τα 6045 MW.
Όσο για τις εισαγωγές εκεί φαίνεται ότι συνεχίζεται το… «κρυφτούλι» με τους Ιταλούς, που προσπαθούν να εμποδίσουν
εισαγωγές και να κάνουν εξαγωγές περίσσειας ενέργειας ακόμη και σε μηδενική τιμή. Όπως παρατηρούν με νόημα παράγοντες της αγοράς, το καλώδιο με την Ιταλία φέτος έχει παρουσιάσει περισσότερες βλάβες από ό,τι σε όλη τη διάρκεια ζωής του, γεγονός που μάλλον φαίνεται να αφαίρεσε από τους διαχειριστές σε Ελλάδα και Ιταλία έναν επιπλέον πονοκέφαλο.
Η εικόνα της σημερινής ημέρας είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Μπορεί οι τιμές να μην εμφανίζουν την ακραία συμπεριφορά όπως συνέβη προ δεκαημέρου, όταν η ΟΤΣ βρέθηκε στα 15 ευρώ, όμως και πάλι τιμές της τάξης των 33 ευρώ (τόσος ήταν ο μέσος όρος των τιμών την τελευταία εβδομάδα) δεν μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία της αγοράς. Φυσικά η ΟΤΣ αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος τόσο του κόστους του συστήματος όσο και των πληρωμών των παραγωγών, είτε πρόκειται για θερμικούς ή για ΑΠΕ (ΑΔΙ, cost recovery, FITs).
Πάντως από την περασμένη Παρασκευή η χαμηλότερη ΟΤΣ ήταν την Τετάρτη στα 29,6 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η υψηλότερη ήταν ακριβώς μια μέρα πριν την Τρίτη στα 39,68 ευρώ η μεγαβατώρα. Και βέβαια είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο, να «μοιράζεται» η λειτουργία των μονάδων αερίου, μεταξύ των υφιστάμενων παραγωγών (ΔΕΗ και ιδιώτες) – με κριτήριο την κατανομή σε ώρες – από το λειτουργό.
Επιπτώσεις
Τεχνικά οι λιγνιτικές μονάδες είναι αδύνατο να «αναβοσβήνουν» σε καθημερινή βάση, όπως συμβαίνει με τις μονάδες αερίου και ως εκ τούτου, η ΔΕΗ προχωρά η ίδια στην επιλογή των μονάδων της που θα συνεχίσουν να παράγουν ενέργεια. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με τις μονάδες αερίου, που μπορεί μεν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι ο τρόπος που σήμερα λειτουργούν δεν είναι αντιοικονομικός.
Έτσι η λειτουργία στο τεχνικό ελάχιστο έχει μειονεκτήματα που αφορούν στην καταπόνηση της μονάδας, την περιβαλλοντική επίπτωση, τη σπατάλη καυσίμου αλλά και τα μικρότερα έσοδα (θυμίζουμε ότι με το cost recovery οι μονάδες λαμβάνουν το κόστος καυσίμου συν ένα περιθώριο που υπό τις παρούσες συνθήκες πάει στις αποσβέσεις μαζί βεβαίως με τα ΑΔΙ). Ο σχεδιασμός της λειτουργίας των μονάδων, των συντηρήσεων, της αγοράς ανταλλακτικών κλπ στην κυριολεξία έχει πάει περίπατο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η Elpedison έχει επιλέξει να μην καταπονεί τη μονάδα της συμμετέχοντας στην ιδιότυπη αυτή λειτουργία της αγοράς. Άλλωστε όπως εξηγούν οι τεχνικοί, το καθημερινό άναψε σβήσε των μονάδων, τις καταπονεί, κατά τον ίδιο τρόπο που φθείρεται ένας κινητήρας αυτοκινήτου όταν κάθε πέντε λεπτά ο οδηγός ανάβει και σβήνει τη μηχανή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου