Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος και βάζουν στο στόχαστρό τους Πτολεμαΐδα 2 και Λίπτολ


Τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος, καθώς στη χονδρεμπορική αγορά πληρώνονται «σβηστές» μονάδες της ΔΕΗ προκαλώντας ζημιά στις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες στερούνται απαραίτητης ρευστότητας για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) με επιστολή του στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου καταγγέλλει τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) -που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ- ότι «διατηρεί, κατά τρόπο προκλητικό, με τον χαρακτηρισμό των κατανεμόμενων μονάδων, μονάδες που ουσιαστικά έχουν παύσει να λειτουργούν εμπορικά από το 2011 (Λαύριο 1 και 2, Αλιβέρι 3 και 4 και Αγιος Γεώργιος 8 και 9), καθώς και μονάδες που
σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τόσο της ΔΕΗ όσο και του ελληνικού κράτους θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από το 2012 (Πτολεμαΐδα 2 και Λίπτολ)».
Για να γίνει κατανοητό το θέμα που καταγγέλλει ο ΕΣΑΗ πρέπει να εξηγηθεί πως, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες παραγωγής ρεύματος, είτε αυτές είναι της ΔΕΗ είτε των ιδιωτών, πληρώνονται από τους προμηθευτές (ΔΕΗ και εταιρείες πώλησης ρεύματος στους καταναλωτές) για την ισχύ ρεύματος (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος – ΑΔΙ) που διαθέτουν στο σύστημα.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο αρμόδιος φορέας που κανονίζει ποιες μονάδες είναι αυτές και με ποια προτεραιότητα θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Παράβαση κανονισμών
Κατά παράβαση των κανονισμών, λέει ο ΕΣΑΗ, οι προαναφερόμενες μονάδες, αν και είναι για έκτακτες ανάγκες, πληρώνονται σαν κανονικές «μειώνοντας κατ’ αντιστοιχία τα έσοδα των μονάδων φυσικού αερίου, αφού τα ποσά που καταβάλλουν οι προμηθευτές διαμοιράζονται στο σύνολο της διαθέσιμης ισχύος», τονίζει ο σύνδεσμος.
Ο πρόεδρός του Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου πως «είναι, για άλλη μία φορά, προφανής η πρόθεση “διευκόλυνσης” της δεσπόζουσας επιχείρησης στη φανερή πλέον προσπάθεια εξάλειψης κάθε ανταγωνισμού με αθέμιτες πρακτικές». Ο ΕΣΑΗ κάνει γνωστό ακόμη ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Αν και τις ώρες αιχμής (ώρες υψηλής ζήτησης ρεύματος) έχουν μέση ωριαία παραγωγή 1.100 με 1.400 Μεγαβάτ και μόνο για το 4% με 5% των ωρών αυτών ξεπερνούν τα 2.000 Μεγαβάτ, εντούτοις πληρώνονται για παραγωγή 2.500 Μεγαβάτ.
Κατά τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ, οι «μεθοδεύσεις» αυτές και οι «καταχρηστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ στις εταιρείες – μέλη μας περιορίζουν δραματικά τη ρευστότητα στις ιδιωτικές μονάδες και καθιστούν άμεσο τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων και καταστροφικών συνεπειών για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού».
Πηγές του ΕΣΑΗ σημειώνουν ακόμη ότι οι οφειλές των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ αυξάνονται, προκαλώντας κίνδυνο στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου