Η βαριά σκιά της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η έντονη αμφισβήτηση του ρόλου των συνδικάτων από την κοινωνία. Η συνδικαλιστική ενδοσκόπηση και η ένταση στις σχέσεις τόσο μεταξύ των παρατάξεων όσο και στο εσωτερικό τους. Η κρίση στην ΠΑΣΚΕ, αλλά και η «τριχοτόμηση» της ΔΑΚΕ. Το χωριστό ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η εκλογική άνοδος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και το «παρατεταμένο αντάρτικο» του Κομμουνιστικού Κόμματος, που αμφισβητεί επί σειρά ετών τη ΓΣΕΕ, χωρίς να αποτολμά την οργανωτική αυτονόμησή του, αποτελούν τις «ψηφίδες του παζλ» του συνδικαλιστικού κινήματος, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη. Οι συνδικαλιστές εγκλωβισμένοι στη λογική των ψήφων και των εδρών, στη νέα διοίκηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης, φαίνεται να παραμερίζουν το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο και να επικεντρώνονται σε επιμέρους διεργασίες, όπως είναι το «μάντρωμα» των διαφωνούντων κάθε παράταξης, το «μαγείρεμα» των ψήφων προκειμένου να εκλεγούν οι «αρεστοί» κάθε παράταξης και η επικράτηση της «λογικής της… γραμμής». Παρ' ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δυσαρεστημένους πολίτες, που ασφυκτιούν από τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά κυβερνητικά μέτρα, καθώς και απογοητευμένους πολίτες από την «ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα» των αντιδράσεων των συνδικάτων στη συγκεκριμένη πολιτική, ουδείς φαίνεται να το λαμβάνει υπόψη του. Το συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν αναμένεται να συγκροτήσει ευρύτερα μέτωπα για την αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής, ούτε να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων. Μέχρις ώρας, οι περισσότερες παρασκηνιακές συσκέψεις των παρατάξεων αναλώθηκαν στην περιχαράκωση των δυνάμεών τους από τυχόν διαρροές και «αποσκιρστικά ψηφοδέλτια» παρά στο ενδεχόμενο μελλοντικών κοινωνικών εκρήξεων από τη συσσωρευμένη αγανάκτηση εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων.
Το μαγειρείο της ΓΣΕΕ και η κρίση της ΠΑΣΚΕ
Η «πράσινη» πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη κλυδωνίζεται – Η αυτονόμηση Φωτόπουλου και η κόντρα με τον κ. Παναγόπουλο
Η οικονομική κρίση και η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα σκληρής λιτότητας έχουν φέρει σε δεινή θέση τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΚΕ (ΠαΣοΚ) και τη ΔΑΚΕ (ΝΔ).
Η «πράσινη» πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη κλυδωνίζεται – Η αυτονόμηση Φωτόπουλου και η κόντρα με τον κ. Παναγόπουλο
Η οικονομική κρίση και η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα σκληρής λιτότητας έχουν φέρει σε δεινή θέση τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΚΕ (ΠαΣοΚ) και τη ΔΑΚΕ (ΝΔ).
Οι τριγμοί στο εσωτερικό των δύο παρατάξεων είναι συνεχείς τα τελευταία δύο έτη εξαιτίας της στάσης που τηρεί η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση απέναντι στην ομοβροντία των επώδυνων μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας.
Φωνές στο εσωτερικό των παρατάξεων ζητούν «σκληρότερες αντιδράσεις» στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων (ΠΑΣΚΕ) ή κάποιες άλλες θεωρούν ότι οι συνδικαλιστές ξεπέρασαν το «μέτρο της κριτικής τους προς την κομματική παράταξη από την οποία προέρχονται» (ΔΑΚΕ).
Ως χαρακτηριστικότερα «επεισόδια» αυτού μπορούν να αναφερθούν:
- Αφενός, η έντονη αμφισβήτηση του σημερινού προέδρου της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ κ. Γ. Παναγόπουλου από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλο, ο οποίος θεωρεί ότι «η ηγεσία της ΓΣΕΕ απέτυχε και πρέπει να παραιτηθεί».
- Αφετέρου, η διαγραφή του επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη από τη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της διαμαρτυρίας του για την υιοθέτηση από το κόμμα του των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Εκτοτε ο ίδιος δεν παραλείπει σε κάθε ανακοίνωση να επιτίθεται προσωπικά κατά του κ. Αντ. Σαμαρά.
Η κρίση στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών παρατάξεων αναμένεται να απεικονισθεί με τον εντονότερο τρόπο κατά τη διάρκεια των εργασιών του 35ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στον χώρο της ΠΑΣΚΕ.
Η συνδικαλιστική παράταξη του ΠαΣοΚ δεν φαίνεται να αποφεύγει την κάθοδο στις αρχαιρεσίες του δεύτερου ψηφοδελτίου, το οποίο θα προέρχεται κυρίως από τον χώρο της ΔΕΗ και θα έχει ως επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ΠΑΣΚΕ κ. Γ. Παναγόπουλος φαίνεται να «ελέγχει» τον χώρο της ΠΑΣΚΕ και να αποφεύγει «με μικρές απώλειες» τη διαφαινόμενη εσωτερική κρίση της παράταξης.
Η ΠΑΣΚΕ αναμένεται να «χάσει» μία ή στη χειρότερη περίπτωση δύο έδρες στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ από τις 22 έδρες που εξέλεξε στο προηγούμενο συνέδριο.
Το «μεγαλύτερο κέρδος» όμως για τον επικεφαλής της παράταξης είναι ότι αποσόβησε «τη σοβαρότερη από το 1985 κρίση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ».
Μέχρι πρότινος ο κ. Παναγόπουλος απέφευγε να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα παραμείνει στον συνδικαλισμό διεκδικώντας την προεδρία της ΓΣΕΕ ή αν θα αποχωρήσει. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη αμφισβήτηση «των χειρισμών του κατά την περίοδο της ουσιαστικής διακυβέρνησης της χώρας από την τρόικα», δημιούργησε «προσδοκίες» σε μια σειρά στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τη διαδοχή του.
Ορισμένοι από τους «μνηστήρες», φοβούμενοι ότι ο κ. Παναγόπουλος θα διαμορφώσει τη διαδοχή του προωθώντας στη θέση του συνδικαλιστή της επιλογής του, προχώρησαν σε «ανάλογες κινήσεις».
Προ διμήνου κατά τη συνεδρίαση της συνδιάσκεψης στελεχών της ΠΑΣΚΕ ορισμένοι εξ αυτών, όπως η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κυρία Σταυρούλα (Στάβυ) Σαλουφάκου, διατύπωσαν προτάσεις για τη σύσταση τριμελούς «άτυπης επιτροπείας». Επρόκειτο για ευθεία αμφισβήτηση του κ. Παναγόπουλου, η οποία τελικώς απορρίφθηκε χωρίς περαιτέρω συζήτηση.
Ο κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι παραμένει και θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο συνέδριο. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι όποιες κινήσεις έγιναν από «προσωπικό κίνητρο» και δεν ενδιαφέρουν τους εργαζομένους, οι οποίοι υποφέρουν από τα μέτρα. Στον «σκληρό πυρήνα» των υποστηρικτών του κ. Παναγόπουλου παραμένουν οι κκ. Φ. Θωμάς (ΕΛΤΑ), Ευ. Μουτάφης (ΕΥΔΑΠ) και Γ. Κωσταντινόπουλος (Εμπορική Τράπεζα).
«Η ηγεσία της ΓΣΕΕ απέτυχε παταγωδώς. Σε όσες μάχες δώσαμε ηττηθήκαμε κατά κράτος. Κάποιος έπρεπε να είχε παραιτηθεί».
Με αυτές τις φράσεις σε συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος σηματοδότησε την πλήρη διαφοροποίησή του και «άνοιξε» επισήμως την προσωπική του κόντρα με τον κ. Παναγόπουλο.
«Νίκο, ως τώρα ψήφιζες όλες τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ και ως εκ τούτου είσαι συνυπεύθυνος»
ήταν η απάντηση του προέδρου της Συνομοσπονδίας.
Ο κ. Φωτόπουλος κατηγορεί τη διοίκηση της ΓΣΕΕ για «απεργίες-τουφεκιές» και κακούς συνδικαλιστικούς χειρισμούς, ενώ ο κ. Παναγόπουλος απαντά φέροντας ως παράδειγμα αναλόγων απεργιών τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, που «έγιναν με συμμετοχή 1,5%».
Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το ψηφοδέλτιο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ θα είναι διαφοροποιημένο από εκείνο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) με το οποίο πολλοί το συσχέτιζαν. Η βασική δύναμή του προέρχεται κυρίως από τον χώρο της ΔΕΗ, ενώ φέρεται ότι σε αυτό θα συμμετέχουν πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο κ. Ν. Ορφανός, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα διυλιστήρια, αλλά και ο κ. Α. Κολλάς (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, προερχόμενος από τον χώρο του ΟΑΣΑ).
Αποστάσεις από την ΠΑΣΚΕ - χωρίς όμως να έχει ακόμη ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του - έχει λάβει και ο κ. Μιχ. Κουρουτός (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε μακρά συνάντηση με τον συνδικαλιστή σε μια ύστατη προσπάθεια να τον πείσει να μη διαφοροποιηθεί. Στην περίπτωση που επιμείνει στην αντίδρασή του, τότε θα του προσφερθεί θέση στο ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου.
Η μάχη των εδρών για τη διοίκηση
Οι επιδιώξεις, οι παρατάξεις και οι κινήσεις
Δύο έδρες αναμένεται να χάσει η ΠΑΣΚΕ στη νέα 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ που θα εκλεγεί στο 35ο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης. Στην απερχόμενη διοίκηση η ΠΑΣΚΕ διαθέτει 22 έδρες.
Οι επιδιώξεις, οι παρατάξεις και οι κινήσεις
Δύο έδρες αναμένεται να χάσει η ΠΑΣΚΕ στη νέα 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ που θα εκλεγεί στο 35ο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης. Στην απερχόμενη διοίκηση η ΠΑΣΚΕ διαθέτει 22 έδρες.
Το χωριστό ψηφοδέλτιο του κ. Ν. Φωτόπουλου - το οποίο πιθανότατα θα εκλέξει μία έδρα - αλλά και η μείωση των ψηφισάντων και η εκλογή λιγότερων συνέδρων σε σχέση με τον προηγούμενο συνέδριο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στη μείωση της δύναμης της ΠΑΣΚΕ.
Κερδισμένη εμφανίζεται η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αναμένεται να λάβει 4 ή και 5 έδρες στη νέα διοίκηση (αντί τριών που έχει στη σημερινή διοίκηση).
Τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 455 - 460 αντιπρόσωποι δευτεροβάθμιων οργανώσεων, έναντι 480 αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο προηγούμενο. Η μείωση οφείλεται στη μείωση των ψηφισάντων, λόγω της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, στο κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και στις εθελούσιες εξόδους που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο.
Η μείωση αυτή φθάνει τις 35.000 - 45.000 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο έχει εκλεγεί με αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν - σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο - από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο και εντεύθεν.
Με λίγα λόγια, στο συνέδριο θα ακουσθούν η φωνή και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις πολιτικές που ταλαιπωρούν τον κόσμο της εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Στο προηγούμενο συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τρεις συμβούλους.
Οι... εκλογομάγειροι της ΓΣΕΕ προσδιορίζουν το «εκλογικό μέτρο» για την ανάδειξη έδρας στις 10 ψήφους. Με δεδομένο το στοιχείο αυτό υπολογίζεται ότι η ΠΑΣΚΕ θα εκλέξει 19 - 20 έδρες, η ΔΑΚΕ 10 - 11, η ΕΣΑΚ 9 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 4 ή 5 έδρες και το «ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου» μία έδρα.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, σημαντική ανανέωση αναμένεται στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, καθώς βέβαιη είναι η αποχώρηση τεσσάρων συνδικαλιστών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή τους από την... «κύρια εργασία τους». Πρόκειται για τους κκ. Μ. Κοντοπάνο (μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ), Π. Τιάκα (Εργατικό Κέντρο Καβάλας), Γ. Σκουλατάκη (Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου) και Λ. Καραθανάση (Ομοσπονδία Τουριστικών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων).
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι κκ. Ν. Φωτόπουλος και Α. Κολλάς, που διαχώρισαν τη θέση τους από την παράταξη. Ως εκ τούτου 4 - 6 θέσεις στη διοίκηση αναμένεται να καλυφθούν από νέα πρόσωπα. Στόχος της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ είναι τα πρόσωπα αυτά να προέλθουν από τον χώρο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει να «εισπράξει»
«Το εκλογικό αποτέλεσμα του συνεδρίου θα απεικονίσει μια ευρύτερη αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή των συσχετισμών στη ΓΣΕΕ».
«Το εκλογικό αποτέλεσμα του συνεδρίου θα απεικονίσει μια ευρύτερη αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή των συσχετισμών στη ΓΣΕΕ».
Με τον τρόπο αυτόν προσδιορίζει τους συσχετισμούς της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Αυτόνομη Παρέμβαση» κ. Ζ. Πεπές (ΟΤΟΕ).
Η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» αναμένεται να είναι εκ των νικητών του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, καθώς θεωρείται ότι θα αυξήσει τη δύναμή της κατά μία ή δύο έδρες.
Ωστόσο ο κ. Πέπες μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει ότι «δεν διαφαίνεται η συγκρότηση ενός διευρυμένου συνδικαλιστικού ψηφοδελτίου με "σημαία" την ανατροπή του μνημονίου».
Οι μεγάλες παρατάξεις θα υποστούν απώλειες, αλλά δεν θα ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων. Η πλειονότητα των συνέδρων θα ζητήσει - μέσω των ψηφισμάτων - αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Πέραν της αναμενόμενης αύξησης της δύναμής της, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» θα επιχειρήσει την «ανανέωση» των προσώπων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό της. Ηδη από την ενεργό δράση αποχωρεί ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Γ. Γαβρίλης, ενώ αβέβαιο παραμένει κατά πόσον θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη ΓΣΕΕ ο κ. Θάνος Βασιλόπουλος (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων) ή θα «ρίξει το βάρος του» στην Ομοσπονδία.
Η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ (ΔΑΣ) συμμετέχει στο συνέδριο, προβάλλοντας εξαρχής τις διαφωνίες της και παραμένοντας αποστασιοποιημένη από τη λειτουργία της ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ συνεχίζουν έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» που διαρκεί τα τελευταία δέκα και πλέον έτη. Ουσιαστικά το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις διεργασίες της ΓΣΕΕ, ακολουθώντας «μια παράλληλη πορεία» και δίνοντας την εντύπωση ότι οργανωτικά έχει αποσπασθεί, αφού κατ' ουσίαν ενισχύει τη λειτουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Ωστόσο το «βήμα της αποχώρησης» παραμένει χρόνια τώρα μετέωρο, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ενα «μαύρο πρόβατο» επικεφαλής στη ΔΑΚΕ
Σημάδια εσωτερικής διάσπασης εμφανίζει και η ΔΑΚΕ, η οποία παρουσιάζεται «κομμένη» σε τρία κομμάτια, παρά το γεγονός ότι στις αρχαιρεσίες θα συμμετάσχει με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Σημάδια εσωτερικής διάσπασης εμφανίζει και η ΔΑΚΕ, η οποία παρουσιάζεται «κομμένη» σε τρία κομμάτια, παρά το γεγονός ότι στις αρχαιρεσίες θα συμμετάσχει με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν απανωτές συσκέψεις στελεχών του κόμματος και της συνδικαλιστικής παράταξης προκειμένου να αποφευχθούν τα… χειρότερα. Ενδεικτική της ανακούφισης που υπήρξε μετά την «ανακωχή» κόμματος και παράταξης είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, που «πανηγυρίζει» για το ότι… τελικώς «παραμένει ενωμένη, μία ομάδα, μία γροθιά».
Το πρόβλημα στη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ είναι σύνθετο. Αφενός αφορά τα πρόσωπα που ηγούνται της παράταξης, αφετέρου τις χαοτικές αποστάσεις που χωρίζουν την παράταξη και το κόμμα σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Η ΔΑΚΕ δεν κατάφερε ως σήμερα να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση του πρώην προέδρου της και σημερινού ευρωβουλευτή κ. Κ. Πουπάκη.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν άρδην όταν ο σημερινός επικεφαλής της παράταξης και γενικός γραμματέας στη ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκης (ΟΣΕ) ετέθη εκτός κόμματος. Ο συνδικαλιστής αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τις αποδοκιμασίες κατά υπουργών έξω από τα γραφεία της Συγγρού, στις οποίες προέβη ο ίδιος επικεφαλής συνδικαλιστών πριν από μερικούς μήνες.
Κατόπιν αυτού ο κ. Κιουτσούκης κλιμάκωσε την κόντρα του με τη ΝΔ και τον πρόεδρό της καταφερόμενος με απαξιωτικές εκφράσεις κατά του κ. Αντ. Σαμαρά («πολιτικός νάνος») και κατά κορυφαίων υπουργών («το Αλτσχάιμερ των κυβερνώντων»).
Ωστόσο το επερχόμενο Συνέδριο της ΝΔ το καλοκαίρι φαίνεται να διέσωσε τη θέση του κ. Κιουτσούκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εμφανισθεί ενωτικός, συμπαρασύροντας έτσι και τον διαγραμμένο πρόεδρο της ΔΑΚΕ. Παρά ταύτα, όσοι γνωρίζουν τον κ. Σαμαρά αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «απλώς τον ανέχεται για ένα διάστημα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ετσι, η ΔΑΚΕ προχωρεί στο συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, παρ' ότι εσωτερικά παραμένει «διασπασμένη σε τρεις ομάδες». Την ομάδα Κιουτσούκη, τους συνδικαλιστές που ελέγχονται από τον γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ κ. Φίλ. Ταυρή και τους «προσκείμενους» στον κ. Πουπάκη.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Ταυρής τις προηγούμενες ημέρες για να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση ΔΑΚΕ - ΝΔ έφερε αποτελέσματα. Ο κ. Κιουτσούκης πέρασε για πρώτη φορά μετά τη διαγραφή του την πόρτα των γραφείων του κόμματος, οι τόνοι έπεσαν αισθητά και η ΔΑΚΕ βρέθηκε να θριαμβολογεί ότι «είναι μία ομάδα, μία γροθιά».
Ωστόσο οι εξελίξεις θα έλθουν μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ και ίσως μετά και το συνέδριο της ΝΔ. Εκεί θα γίνει φανερό κατά πόσον ο σημερινός επικεφαλής παραμένει ισχυρός ή αν προετοιμάζεται η «επόμενη ημέρα» στη ΔΑΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου