Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους για πρώτη φορά το 2012, ενώ η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κερδίζει έδαφος τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζει σε ανάλυσή της για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας η Alpha Finance.
Όπως τονίζει, η οικονομία είναι κοντά σε νέα ισορροπία, με σημαντική άνοδο της ανταγωνιστικότητας από το 2010 και το τρέχον ισοζύγιο κοντά στο μηδέν για το 2013. Την ίδια στιγμή, οι ΕΕ και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν στο β΄ εξάμηνο του 2012 να αποτρέψουν τη διάσπαση του ευρώ, στηρίζοντας την Ελλάδα με
κεφάλαια (246 δισ. ευρώ) και ρευστότητα (περίπου 120 δισ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα, τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας έχουν τελειώσει και η αγορά έχει επαναξιολογηθεί.Όπως τονίζει, η οικονομία είναι κοντά σε νέα ισορροπία, με σημαντική άνοδο της ανταγωνιστικότητας από το 2010 και το τρέχον ισοζύγιο κοντά στο μηδέν για το 2013. Την ίδια στιγμή, οι ΕΕ και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν στο β΄ εξάμηνο του 2012 να αποτρέψουν τη διάσπαση του ευρώ, στηρίζοντας την Ελλάδα με
Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή έρχεται με κάποιο κόστος, με την ανεργία να βρίσκεται ήδη στο 27% και το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμη και εάν η Ελλάδα υπερβεί φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους, θα είναι η τέταρτη χρονιά υπέρ-φορολόγησης και μείωσης των μισθών και των συντάξεων, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται το 2013 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) χαμηλότερα κατά 24% σε σχέση με το 2007. «Αυτό εξηγεί γιατί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται, από τον επίσημο τομέα και το consensus της αγοράς, να είναι σταδιακή, με τη διαφορά στην παραγωγή να είναι αρνητική μέχρι το 2020.
Η αγορά εμφάνισε ράλι κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης του ρίσκου για τη χώρα, αλλά δεδομένης της βραδείας μακροοικονομικής ανάκαμψης, πολλές αποτιμήσεις μετοχών τώρα μοιάζουν να βρίσκονται σε μια προοπτική ανταπόδοσης ρίσκου, ακόμη και αν βλέπουμε δυναμική ανόδου 11%-15% για το Γενικό Δείκτη του χρηματιστήριου (εκτός των τραπεζών).
«Ο ρυθμός και η χρονική στιγμή της ανάκαμψης είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν τα πιο σημαντικά ανοδικά/πτωτικά ρίσκα για τις εκτιμήσεις μας. Έτσι, τουλάχιστον για το α΄ μισό του 2013, προτιμούμε να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες μετοχές που είτε μοιάζουν υποτιμημένες εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών του κλάδου και των ίδιων των εταιρειών, όπως ηχηρά επιχειρηματικά μοντέλα με λειτουργική μόχλευση ή με υποθέσεις ιδιωτικοποίησης/απορρύθμισης. Οι κορυφαίες μας επιλογές είναι οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Frigoglass, και Μυτιληναίος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου