Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μπορεί το ρεύμα να ρίξει και την ελληνική κυβέρνηση;

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=345754
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ρεύμα έριξε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση αλλά αυτή δεν ήταν η ελληνική. Για άλλη μια χρονιά, η Βουλγαρία παραμένει η χώρα με τον πιο φτωχό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις τιμές του ρεύματος να προετοιμάζουν εδώ και μήνες την κοινωνική έκρηξη.

Η προ ημερών παραίτηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, αναζωπύρωσε τις συγκρίσεις που γίνονται ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα. Μπορεί οι δύο γείτονες να μπήκαν με σημαντική χρονική διαφορά στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, κανένας τους όμως δεν δείχνει ικανοποιημένος από το χειρισμό των οικογενειακών υποθέσεων.

Οπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως η Eurostat, η Ελλάδα δεν είναι Βουλγαρία, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις την πάνε ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς δυσμάς, δηλαδή προς τη Γερμανία και τους συμμάχους της, που αυτοπροβάλλονται ως ενάρετο πρότυπο.

Για να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση, οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο εκτός του να ρίξουν τις τιμές σε βασικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Αραγε, πόσο ακριβό είναι το ρεύμα που πληρώνουν οι Βούλγαροι στις ιδιωτικές εταιρείες για να καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνησή τους πριν τους ρίξει αυτή κι άλλο στη φτώχεια;

Σύμφωνα με τη Eurostat, για ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 2.500 - 5.000 κιλοβατώρες (kWh) τα νοικοκυριά στη Βουλγαρία το 2011 πλήρωναν 0,087 ευρώ/kWh συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ τα νοικοκυριά στην Ελλάδα πλήρωναν 42,5% ακριβότερα, στα 0,124 ευρώ/kWh. Σήμερα, μετά τη νέα αύξηση στην Ελλάδα, πληρώνουμε 0,14 ευρώ ανά kWh.

Η ψαλίδα κλείνει

Ομως, το ρεύμα αυτό πληρώνεται με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τους ελληνικούς. Ο μηνιαίος μέσος κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφεται από τη Eurostat στα 159 ευρώ (σε Ισοδυναμία Αγοραστικής Δύναμης 321 μονάδες), ενώ στην Ελλάδα 4,3 φορές πάνω, στα 684 ευρώ (σε ΙΑΔ 715 μονάδες). Πριν από δύο χρόνια, η ψαλίδα ήταν μεγαλύτερη.

Με αυτούς τους μισθούς, όμως, στην Ελλάδα πληρώνουμε ρεύμα Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Eurostat υπολογίζει μέσο όρο κατώτατων μισθών και όχι τον βασικό. Ετσι, σύμφωνα με την 6η Πράξη του εγχώριου Υπουργικού Συμβουλίου, που εξειδικεύει το νόμο 4046/2012 (2ο Μνημόνιο) και δημοσιεύτηκε την 28η Φεβρουαρίου 2012, ο βασικός μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα καθορίζεται στα 586,08 ευρώ (μείωση 22%) για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο και το βασικό ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών -αγάμους χωρίς προϋπηρεσία- ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 510,95 ευρώ μικτά (μείωση 32%).

Οι μειώσεις κάτω από το όριο που είχε συμφωνηθεί στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2010 αφορούν το χρονικό διάστημα «από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των Ε.Ε./ΕΚΤ/ΔΝΤ».

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο μέσος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στο 50,2% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ στη Βουλγαρία στο 35,3%. Το ποσοστό αυτό φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα της Eurostat (στοιχεία 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου