DEH

DEH

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Στη ΡΑΕ η διαμάχη ΔΕΗ - βιομηχανιών για το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων


Η διαμάχη που έχει ανοίξει με αποστολή επιστολών και εξωδίκων μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανικών καταναλωτών σε σχέση με το... ποιός θα πληρώσει το κόστος των ρύπων, παίρνει νέα τροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά βιομηχανικών καταναλωτών προτίθενται να προσφύγουν στη ΡΑΕ κατά της σχεδιαζόμενης, κατ’ αυτούς αδιαφανούς και παράνομης, μετακύλησης του σχετικού κόστους, στην οποία έχει δηλώσει ότι θα προβεί η ΔΕΗ σε σχετικές επιστολές που τους έχει αποστείλει.
Η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει το συνολικό κόστος για αγορά περίπου 45 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων το 2013 στα 270 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό προκύπτει με χρηματιστηριακή τιμή στα 7 ευρώ ο
τόνος CO2, τιμή η οποία δεν αντιστοιχεί στην παρούσα χρηματιστηριακή του αξία, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν πέσει στα επίπεδα των 3 - 4 ευρώ ο τόνος. Το κόστος πάντως που έχει προϋπολογίσει η ΔΕΗ,
μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ μάλιστα έχει αρχίσει να ενημερώνει με επιστολές τις βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης για τις σχετικές χρεώσεις που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.
Η κίνηση αυτή έχει εντείνει τη διαμάχη για τα τιμολόγια των βιομηχανιών μέσης τάσης, διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις να καταγγέλλουν τη ΔΕΗ για μονομερή επιβολή αυξήσεων και άρνηση διαπραγματεύσεων ανά πελάτη στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχει δώσει η ΡΑΕ.
Η διατύπωση της σχετικής νομικορυθμιστικής επιχειρηματολογίας έχει ανατεθεί, από ορισμένες εταιρείες, στη Δικηγορική Εταιρεία "Μεταξάς & Συνεργάτες", η οποία έχει αναλάβει και τη σύνταξη μελέτης - γνωμοδότησης για τη συγκρότηση ενός, συμβατού με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αντισταθμιστικού μηχανισμού προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη μετακύλιση του κόστους των CO2.Το ευρωπαϊκό δίκαιο δίδει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να συγκροτήσουν μηχανισμούς μερικής αντιστάθμισης του μετακυλιόμενου κόστους δικαιωμάτων ρύπων με το οποίο τους επιβαρύνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε κράτος μέλος δικαιούται να συγκροτήσει μηχανισμό που ποσοτικοποιεί την αντιστάθμιση ανά επιλέξιμο βιομηχανικό κλάδο με τρόπο ο οποίος είναι συμβατός με τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές. Στη συνέχεια το κράτος μέλος οφείλει να κοινοποιήσει το συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αν αποφανθεί ότι αυτό είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο θα δώσει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση του μηχανισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: