Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ένας ανταγωνιστής και ένας επενδυτής για τη ΔΕΗ

ΩΣ ΝΥΦΗ Η ΔΕΗ
 
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμα και εντός της εβδομάδας, πρόκειται να ανακοινωθεί το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Ήδη έχει παρέλθει, από το τέλος του 2012, η προθεσμία που έχει τεθεί από το μνημόνιο για την οριστικοποίηση του σχεδίου, το οποίο πρέπει να έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2013.
Το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η τράπεζα HSBC, ως σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση, βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και θα παραδοθεί στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ποντάρει πολλά η κυβέρνηση, καθώς θεωρείται «βαρύ» project το οποίο, και μόνο

με την ανακοίνωσή του, είναι ικανό να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα σε ευρύτερο επίπεδο. Σε αντίθεση μάλιστα με τη ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι η ΔΕΗ «συγκινεί» τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν ατύπως το ενδιαφέρον τους. Αυτό διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την εκδήλωση του εκδοτικού ομίλου «Die Welt».
Το σχέδιο του συμβούλου προβλέπει, αφενός την πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» όπου θα μεταβιβασθεί το 20%-30% κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου της σημερινής επιχείρησης μαζί με μέρος του προσωπικού, και αφετέρου την εξεύρεση, σε μεταγενέστερη φάση, στρατηγικού επενδυτή για την υπόλοιπη επιχείρηση.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στα διαφορετικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προκρίνεται αυτό της δημιουργίας μίας «μικρής ΔΕΗ» (αντί για δύο που συζητείτο αρχικά) με όσο το δυνατό πιο ελκυστικό μίγμα. Η ελληνική αγορά εξάλλου είναι μικρή και αρκεί η πώληση ενός μόνο πακέτου με το μίγμα καυσίμου της ΔΕΗ ώστε και να επιτευχθεί ανταγωνισμός, και να ικανοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Σε μια δεύτερη φάση, και αφού πρώτα αυτή η «μικρή ΔΕΗ» θα έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της, φαίνεται να προκρίνεται και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, με την παραχώρηση «πακέτου» μετοχών, για την υπόλοιπη επιχείρηση.
Στη ΔΕΗ, όπως θα είναι μετά την πώληση του «καλαθιού μονάδων», θα έχει φυσικά το δημόσιο το 51% όπως και σήμερα. Με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να πουληθεί το 17% των μετοχών μαζί με το μάνατζμεντ, ώστε να μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο 34%, κρατώντας ταυτόχρονα την καταστατική μειοψηφία ώστε να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Ιταλικό μοντέλο
Εφόσον προκριθεί τελικά το να εισφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» το 20%-30% των παγίων της σημερινής επιχείρησης, θα πρόκειται για μονάδες παραγωγής γύρω στα 2.000 MW, που θα είναι μία με δύο λιγνιτικές, μία με δύο υδροηλεκτρικές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια φυσικού αερίου.
Εισφορά θα γίνει και σε επίπεδο ορυχείων αλλά και κάθε άλλου τομέα δραστηριότητας της ΔΕΗ, από τις γενικές διευθύνσεις εμπορίας, και φυσικά ανθρωπίνων πόρων. Το εγχείρημα ωστόσο έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού για να μεταφερθούν σε μια νέα θυγατρική πάγια και προσωπικό, πρέπει να προηγηθεί νομικός διαχωρισμός. Πρόκειται για διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσον θα γίνει εφικτό να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός έως το τέλος του χρόνου..
Επίσης πρέπει να διαχωρισθεί η ενσωματωμένη στα πάγια περιουσία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, θέμα για το οποίο η ΓΕΝΟΠ έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία η αντίστοιχη διαδικασία στη περίπτωση της Enel πήρε αρκετά χρόνια.
Δημοπρασίες ισχύος
Στο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι γνωστές δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ προς το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Με βάση το σκεπτικό της ΡΑΕ οι δημοπρασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση προέβλεπε τη σταδιακή (με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα περίπου του 2014) δημοπράτηση προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές, θα αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ 1600 MW, θα αφορούν ισχύ βάσης ή off peak, και η διάθεσή τους θα γίνεται σε συγκεκριμένα «πακέτα», από περίπου 10 ως και 50 MW.


ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
Θοδωρής Παναγούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου