Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ανάσες ρευστότητας πήρε η ΔΕΗ

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι προχωρά με απόφαση του ΔΣ στην υπογραφή της σύμβασης για την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της παραγωγής την τελευταία 15ετία (Πτολεμαΐδα 5), έρχεται σε μια στιγμή που τα προβλήματα χρηματοδότησης της εταιρείας φαίνεται να απομακρύνονται. Άλλωστε μόλις προχθές, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμιεύσεων που ανακοινώθηκε, η ΔΕΗ πληροφορήθηκε ότι προχωρά η εκταμίευση από την ΕΤΕΠ συνολικά 148 εκατ. ευρώ που αφορούν σε 5 δάνεια προς την επιχείρηση.

Η καταβολή των χρημάτων αυτών είχε παγώσει όπως συνέβη και

σε άλλους οργανισμούς που περίμεναν να δουν το χρώμα του χρήματος της ΕΤΕΠ (Μετρό, ΟΣΚ, ΔΕΣΦΑ κλπ) εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας. Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος που καταγράφεται είναι το γεγονός ότι στις 23 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε τη χορήγηση και δεύτερου δανείου 130 εκατ. ευρώ (το πρώτο ήταν ύψους 150 εκατ. ευρώ) για το υπό κατασκευή έργο της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης.

Αλλά και για το έργο της Πτολεμαΐδας, αν και δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ, η απόφαση για υπογραφή σύμβασης, θεωρείται ως σαφής ένδειξη ότι τελικά βρέθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη χρηματοδότηση του έργου ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι επί μήνες η ΔΕΗ προσπαθούσε να εξασφαλίσει μέσω του ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes, τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να προχωρήσει στη σύναψη δανεισμού με γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα.

Στη γενικότερη εικόνα, να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού, στο εννεάμηνο 2012 αποπληρώθηκαν δάνεια ύψους € 190 εκατ. και αναχρηματοδοτήθηκαν δάνεια ύψους € 832,5 εκατ., όταν το σύνολο του δανεισμού που ωρίμαζε μέσα στο 2012 ήταν 1,2 δισ. ευρώ.

Κάπου εδώ όμως σταματούν οι «καλές» ειδήσεις. Αν και η ΔΕΗ θεωρεί απολύτως αναγκαία την αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, οι άνθρωποι της επιχείρησης δεν παύουν να προβληματίζονται από το γεγονός ότι τελικά το ΕΕΤΗΔΕ θα συνεχίσει να εισπράττεται με τους λογαριασμούς ρεύματος. Η επίσημη γραμμή της εταιρείας βεβαίως είναι ότι «ακολουθούμε τις εντολές του υπουργείου οικονομικών». Ωστόσο στις συζητήσεις με στελέχη της εταιρείας εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς την ανησυχία μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, όταν η ΔΕΗ δοκίμασε στην κυριολεξία της αντοχές της. Ήταν η περίοδος που είχε απαγορευτεί να γίνονται αποκοπές μετρητών και ταυτόχρονα είχε φουντώσει η αντιπαράθεση για το περίφημο χαράτσι, με αποτέλεσμα οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί να εκτιναχθούν στο οριακό για την εταιρεία σημείο του 1,1 δισ. ευρώ.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα της ασφυξίας στην αγορά ηλεκτρισμού συζητήθηκε και στη διάρκεια της προχθεσινής παρουσίας του υφυπουργού ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. 
Τιμολόγια

Στο κομμάτι των τιμολογίων χθες έγινε γνωστό το ύψος των αυξήσεων που ζητεί η ΔΕΗ μεσοσταθμικά. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό που τελικώς θα εγκριθεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται αυτό να είναι ακόμη και μονοψήφιο. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί από την πλευρά της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν αναγνωρίζεται το σύνολο των δαπανών που επικαλείται η ΔΕΗ ζητώντας αυξήσεις.

Επίσης η ΡΑΕ αναμένεται να «περικόψει» και τα περιθώρια κέρδους που αναγνωρίζει στη ΔΕΗ για τις δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί συνόλου δαπανών περί τα 5 δισ., έχουν μπει στο στόχαστρο περί τα 700 με 800 εκατ. ευρώ δαπανών που θεωρούνται ως… «λίπος» και δε θα συνυπολογιστούν στα προς ανάκτηση έσοδα της ΔΕΗ από τα τιμολόγια. Απομένει βεβαίως να φανεί στην πράξη κατά πόσο θα περιορίσει την αρνητική επίπτωση για τους καταναλωτές.

www.capital.gr Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου