Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Τρία χρόνια του «ταλέντου» Ζερβού στη ΔΕΗ

Ο κ. Ζερβός ανέλαβε τη διοίκηση της ΔΕΗ πριν από τρία χρόνια. Καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του θα πρέπει να έπαιξε η εξειδίκευση στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση του αέρα, και όχι φυσικά το γεγονός ότι δεν είχε καμιά εμπειρία διοίκησης . Τάχθηκε από την πρώτη ημέρα κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, θέση που δεν έχει απαρνηθεί μέχρι σήμερα.
Οταν ανέλαβε παρέλαβε ένα επιχειρησιακό πλάνο 5ετίας και ένα στρατηγικό σχέδιο 10ετίας, τα οποία ποτέ δεν
ολοκλήρωσε. Η μόνιμη δικαιολογία ήταν, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ: «Μας έχουν προλάβει τα γεγονότα και θα πρέπει να περιμένουμε πού θα κάτσει η μπίλια
Επί των ημερών Ζεβρού η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ ενισχύθηκε ως πόλος εξουσίας ο οποίος παρενέβαινε καθημερινά στην υπηρεσία και στην ουσία. Μερικώς τουλάχιστον ήταν σαν να διοικούσε την εταιρεία. Ο κ. Ζερβός όχι μόνο δεν επιχείρησε να αλλάξει αυτή την άρρωστη κατάσταση, αλλά με τη στάση του την επικρότησε και συμμάχησε με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ στη βάση της αμοιβαίας υποστήριξης, κατανόησης, κ.λ.π. Τόσο πολύ που τα στελέχη της ΔΕΗ να αναρωτιούνται ποιος πραγματικά διοικεί την εταιρεία. Είναι σαφές ότι η ΓΕΝΟΠ, και ιδιαίτερα ο κ. Φωτόπουλος, υποστήριξε σχεδόν απόλυτα τον κ. Ζερβό, και ο κ. Ζερβός κινήθηκε αντίστοιχα. Πάντα τα θέματα που ήθελε να προωθήσει η ΓΕΝΟΠ ήταν στην ατζέντα του Δ.Σ. Για παράδειγμα, για το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι κατά έναν παράλογο τρόπο κόστιζαν στη ΔΕΗ πολλαπλάσια απ’ ό,τι κοστίζουν οι καλύτεροι ιδιωτικοί της χώρας, το Δ.Σ. πρέπει να ασχολήθηκε πάνω από 3-4 φορές.
Από την Ξηροτύρη στον… Καραγκουλέ
Αλλά και με τα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Ζερβός δεν φαίνεται να έκανε… ματ. Για παράδειγμα, η επιλογή του για τη θέση του διευθυντή του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας θα μείνει στην ιστορία, αφού κατήργησε σχεδόν όλη την ιεραρχία για να επιβάλει την κυρία της επιλογής του. Κάτι ανάλογο είχε κάνει όταν ξεκίνησε στη ΔΕΗ και επέβαλε με το έτσι θέλω για τη θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου την κ. Ράνια Αικατερινάρη, κόρη της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ξηροτύρη.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ενώ ο Ζερβός τοποθετήθηκε ως ειδικός στις Ανανεώσιμες Πηγές, επί των ημερών του δεν έγινε καμιά αξιόλογη επένδυση στις ΑΠΕ. Τελευταία ακυρώθηκε και το Φ/Β των 50 MW στη Μεγαλόπολη, και αυτό των 200 MW στην Πτολεμαΐδα, αφού κάνεις ενδιαφερόμενος δεν προσήλθε. Ούτε φυσικά προχώρησε κάποια επένδυση στις ανεμογεννήτριες. Δηλαδή έγινε χαλασμός κόσμου με τις άδειες, και ο καθ’ ύλην αρμόδιος και ειδικός των ΑΠΕ δεν εκμεταλλεύτηκε καθόλου το ευνοϊκό για τέτοιες επενδύσεις κλίμα προς όφελος της εταιρείας που διοικούσε! Τη μόνη φορά που ο κ. Ζερβός πήγε να προωθήσει μια επένδυση στις ΑΠΕ, δείχνοντας μάλιστα τεράστιο ενδιαφέρον, έγινε χαλασμός κόσμου! Παροιμιώδης θα μείνει η σθεναρή υποστήριξή του στην εξαγορά από τη ΔΕΗ των 3 αδειών παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες των εταιρειών του κ. Καραγκουλέ σε τιμή περίπου πολλαπλάσια της εμπορικής τους αξίας. Για να το πετύχει έφερε το θέμα τέσσερεις φορές στο Δ.Σ. της εταιρείας το καλοκαίρι του 2010 και τελικά το πέρασε με τη βοήθεια της ΓΕΝΟΠ. Η αποκάλυψη της υπόθεση από την «Αξία» και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είχε ως αποτέλεσμα να επέμβει τότε η πολιτική ηγεσία που αναλογιζόμενη το σκάνδαλο πάγωσε την εξαγορά μέχρι που τελικά ο κ. Καραγκουλές (!!!) απέσυρε το ενδιαφέρον του.
Το μπέρδεμα με το μείγμα παραγωγής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ παρήγαγε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά, και το υπόλοιπο με χρήση λιγνίτη, μαζούτ, νερού ή φυσικού αέριου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ζερβός από την πρώτη μέρα συμπεριφέρθηκε σαν η ΔΕΗ να παρήγε το 99% με τη χρήση των ΑΠΕ φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την υπηρεσία της εταιρείας και μπερδεύοντας τους πάντες για το πού ήθελε να πάει την εταιρεία. Ακόμη χειρότερα, ο κ. Ζερβός ούτε που κατάλαβε, μέχρι που ήταν πλέον αργά, το άμεσο υπαρξιακό πρόβλημα της ΔΕΗ που ήταν και είναι η έλλειψη ρευστότητας. Και φυσικά δεν ασχολήθηκε με την επίλυσή του. Αντίθετα, όταν πέντε μέλη του Δ.Σ. πριν έναν χρόνο ζήτησαν επίμονα να τους κάνει μια ενημέρωση για το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ αυτός εξέλαβε αυτή την επιμονή ως δήθεν σαμποτάζ στο έργο του και απαίτησε την εκδίωξή τους από το Δ.Σ. Επιθυμία που πραγματοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού με την εκπλήρωσή της αποκατέστησε, πέραν των άλλων, και τον φίλο του κ. Θέο... Γεγονός που το έμαθαν οι ενδιαφερόμενοι ενώ παρευρίσκονταν σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.!
Προφανώς με αυτόν τον χειρισμό θα μπορούσε να διεκδικήσει βραβείο εταιρικής διακυβέρνησης.
Οικονομικές επιδόσεις
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας έχει ενδιαφέρον η μελέτη των οικονομικών στοιχείων της 30ής Ιουνίου 2012, όπου η ΔΕΗ εμφανίζει συνολικά κεφάλαια 17 δισ. Εάν υποθέσουμε ένα κόστος κεφαλαίου περί το 17% –μια ρεαλιστική τιμή σε αυτούς τους καιρούς– τότε η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει για το 2012 ετήσια κέρδη, προ τόκων αλλά μετά από την πληρωμή των φόρων, περί τα  2,9 δισ. Και αυτό για να είναι η εταιρεία «ίσα βάρκα ίσα νερά». Με τελευταία ένδειξη τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν περιμένουμε αυτά να ξεπεράσουν τα  200 εκατ., στην καλύτερη περίπτωση, ή περί τα  2,7 δισ. λιγότερα από αυτά που έπρεπε να έχει. Και το 2011 τα πράγματα ήταν άσχημα για τη ΔΕΗ αφού παρουσίασε ζημιές  85 εκατ. (ΕΒΙΤ). Αλλά και το 2010 η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ τόκων, αλλά μετά την πληρωμή των φόρων, περί τα  690 εκατ. Κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας της προηγούμενης διοίκησης αλλά και του Θεού, όχι του Θέου που δεν είχε διοριστεί τότε (πολλά νερά, άρα πολύ φθηνή ενέργεια από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, άρα περισσότερα κέρδη από την παραγωγή). Και πάλι όμως πολύ λιγότερα αυτών που θα έπρεπε να έχει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου