Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

2012: Το Έτος-Φωτιά για τον Κλάδο της Ενέργειας

Σε λίγες ώρες τελειώνει ένα πολυτάραχο έτος για τον κλάδο της ενέργειας. Το 2012 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η οικονομική κρίση πέρασε πλέον για τα καλά και μέσα στην αγορά της ενέργειας, αφού αφενός η χρηματοδότηση από τις τράπεζες στέγνωσε τελείως και αφετέρου η κυβέρνηση ένιωσε αναγκασμένη να λάβει αποφάσεις οι οποίες έβλαψαν αρκετούς κλάδους.

Όμως, το κερασάκι στην τούρτα ήταν η κρίση ρευστότητας που
συνεχίζει και σήμερα να ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους παραγωγούς.
Τα άσχημα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ντόμινο χρεών αποτέλεσε φέτος και συνεχίζει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε σημειωθεί μια κρίση τέτοιων διαστάσεων και αντίστοιχης διάρκειας, η οποία απειλεί την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, αλλά και την ίδια την λειτουργία του ενεργειακού συστήματος.
Τα αίτια της κρίσης είναι χιλιοειπωμένα: Η απόφαση να εισπραχθεί το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Η απάτη τωνEnerga- Hellas Power. Η πριμοδότηση των φωτοβολταϊκών δίχως προσεκτικό σχεδιασμό. Οι διαχρονικές στρεβλώσεις της αγοράς. Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν ένα τσουνάμι που έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις και απειλεί εξ ίσου παραγωγούς και καταναλωτές. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι το πρόβλημα ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά!
Στον κατάλογο με τα δεινά του απερχόμενου έτους ακολουθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο απαγορεύει την αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών και επιβάλει έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων στον κλάδο της πράσινης ενέργειας. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περιοριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια περιστολή των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, αλλά και σε εγκατάλειψη του εθνικού στόχου για το 2020, καθώς πλέον αυτός δεν θεωρείται εφικτός.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε και στις χαμηλές επιδόσεις των αιολικών το 2012. Ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία για τις προσθήκες ισχύος του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου από τον ΛΑΓΗΕ, αλλά με βάση το υπόλοιπο έτος βλέπουμε ότι στο διασυνδεδεμένο σύστημα προστέθηκαν μονάχα γύρω στα 100 μεγαβάτ. Η ποσότητα αυτή είναι απογοητευτική και δεν πλησιάζει καν την απαιτούμενη ετήσια νέα ισχύ για τον στόχο του 2020. Βεβαίως, δεν λέμε ότι φταίνε για την κατάσταση αυτή οι εταιρείες του κλάδου, καθώς τα εμπόδια που έχουν μπροστά τους έχουν γίνει πραγματικά ανυπέρβλητα.
Τέλος, αρνητική εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση ή και ακύρωση μιας σειράς μεγάλων έργων. Για παράδειγμα, τα δύο φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη ή τα υπεράκτια αιολικά που ακούγονται εδώ και χρόνια. Για το σχέδιο «Ήλιος» φυσικά ούτε λόγος. Αυτό μας έχει τελειώσει από πέρυσι…
Τα θετικά
Σίγουρα, η πιο θετική εξέλιξη που σημειώθηκε το 2012 αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων. Μετά από πάρα πολλά χρόνια σιγής, ήρθε στη χώρα μας το πρώτο ερευνητικό πλοίο και προχωρά ολοταχώς με τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης. Οι σχετικές διαδικασίες κινήθηκαν αρκετά γρήγορα για τα ελληνικά δεδομένα, γεγονός που γεννά ελπίδες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Επίσης, σημαντική αξιολογείται και η μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών φέτος. Η εγκατεστημένη ισχύς τους ξεπερνά σήμερα το ένα γιγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ στις αρχές του έτους ήταν κοντά στα 450 μεγαβάτ. Τα δε οικιακά φωτοβολταϊκά επίσης είδαν τους αριθμούς τους να αυξάνονται ραγδαία σε μια χρονιά που θα χαρακτηριζόταν ως χρυσή για τον ευρύτερο κλάδο αν δεν υπήρχαν οι γνωστές κυβερνητικές αποφάσεις.
Τέλος, θετικά αξιολογείται και η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, καθώς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον σημαντικών ξένων και εγχώριων ομίλων. Βεβαίως, η επιτυχία του εγχειρήματος θα αξιολογηθεί οριστικά μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, αλλά πλέον έχει αναπτυχθεί μια δυναμική που μάλλον θα ωφελήσει τις δύο αυτές εταιρείες στο εξής.
ΠΗΓΗ :energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου