Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Η κ. Μακρή τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης, ενώ επισήμανε τα ζητήματα που πρόκειται να ανακύψουν όπως η ιδιοκτησιακή κατάσταση των μονάδων, η πορεία του επενδυτικού προγράμματος που καθυστερεί, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με πλήρη
υποτίμηση των μισθών και οι μεταβολές στο γενικότερο καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης που θα επηρεάσουν και την τιμολογιακή της πολιτική.
υποτίμηση των μισθών και οι μεταβολές στο γενικότερο καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης που θα επηρεάσουν και την τιμολογιακή της πολιτική.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός απάντησε ότι «η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι αναγκαία όχι γιατί αποτελεί συμβατική υποχρέωση αλλά γιατί ένα οργανωμένο και σύγχρονο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη και για την οικονομία και για τους τελικούς καταναλωτές. Οι δυνατότητες που προσφέρονται από μια σωστά σχεδιασμένη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι πολλαπλές.
Πρώτον θα προκύψουν έσοδα όχι μόνο για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ που θα της επιτρέψουν να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις που χρειάζεται για την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της. Δεύτερον, θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό και στην τελική στην μείωση του κόστους για τον καταναλωτή. Τρίτον, θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και θα μειώσει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Και τέταρτον, θα φέρει νέες επενδύσεις χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Πράγμα το οποίο σημαίνει και ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας.
Ασφαλώς, η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει με προσοχή, σύννομα με σεβασμό στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και με προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε η μετάβαση στην τελική κατάσταση να γίνει ομαλά και για την αγορά ενέργειας. Για τη ΔΕΗ και κάθε αποκρατικοποίηση στον ενεργειακό τομέα το τίμημα δεν είναι το μόνο κριτήριο. Αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν κυρίως η Εθνική Ενεργειακή στρατηγική και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι για μας ταμειακή μόνο, για να καλύψουμε την τρύπα του ελλείμματος, είναι κυρίως αναπτυξιακή και ουσιαστική, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται στον τομέα της Ενέργειας. Όσον αφορά στο μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, το χρονοδιάγραμμα και τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες υλοποίησης είναι προφανές ότι είναι πολύ πρόωρο να ανακοινωθούν. Από την πλευρά μας ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρείς βασικούς άξονες. Πρώτον, η αποκρατικοποίηση πρέπει να γίνει οργανωμένα και όχι αποσπασματικά. Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, και τρίτον, πρέπει να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της επιχείρησης, ώστε να παραμείνει μια μεγάλη εταιρεία…».
Στη δευτερολογία της η κ. Μακρή επισήμανε ότι «οι ανάγκες της χώρας είναι συγκεκριμένες και η χώρα δεν μπορεί να είναι έρμαιο του κάθε ιδιώτη, θα πρέπει να διασαφηνίσετε ακριβώς τι και πως θα πωληθεί. Θα πρέπει ο Ελληνικός λαός να γνωρίζει σε ποιο ενεργειακό πλαίσιο κινείται η χώρα. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αποκρατικοποίηση την οποία προτίθεστε να κάνετε» και συνέχισε αναφερόμενη στο επενδυτικό πρόγραμμα, την Πτολεμαϊδα 5 και τις εργασιακές σχέσεις που πρόκειται να επηρεαστούν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός της τιμολογιακής πολιτικής που πρόκειται να μεταβληθεί λέγοντας ότι «αυτά δεν πρέπει να τα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής». Επίσης, η κ. Μακρή αναφέρθηκε στην επαναπόδοση των εδαφών και τι πρόκειται να γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των απαλλοτριωμένων εκτάσεων που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ.
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός τόνισε ότι «η μονάδα 5 ξεκίνησε η μελέτη υλοποίησης θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Κάνουμε πάρα πολύ σοβαρές προσπάθειες για να προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση με έναν οργανωμένο σχεδιασμό. Εκτός από τα ποσοτικά κριτήρια τίθενται και ποιοτικά κριτήρια. Το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο της αξίας των εταιρειών. Πρόσφατα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση των Ελληνικών λιγνιτών όπως ξέρετε έδωσε μια καινούργια οπτική ώστε να έχουμε ένα καινούργιο αποδοτικό μοντέλο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Λεπτομέρειες και οι όροι είναι ήδη στο σχεδιασμό, θα τα πούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη για την αποκρατικοποίηση παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα παραχωρήθηκε το 17% της επιχείρησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο σχεδιασμός ανεπαρκής μέχρι στιγμής, μελετάται ακόμη την ώρα που η επιχείρηση υποτιμάται καθημερινά και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης, την ώρα που οδηγείται στην πτώχευση.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ καλούμε την κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Έστω και την τελευταία στιγμή να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης και να μην προχωρήσει στον πρόχειρο σχεδιασμό της αποκρατικοποίησης, ο οποίος θα καταλήξει όπως φαίνεται από τα δεδομένα σε ένα νέο ναυάγιο με θύμα την αξιοπιστία της επιχείρησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το καταναλωτικό κοινό που θα πληρώσει τα σπασμένα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου