Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μηδενική η αξιοποίηση 400.000 τόνων από τις τέφρες πυθμένα της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη

Ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμφανίζει η αξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιείται για το θέμα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία που παραθέτει η Ιωάννα Παπαγιάννη, καθηγήτρια ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, από τους 10 εκατομμύρια τόνους τέφρας ετησίως που παράγουν η ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, αξιοποιείται μόλις το 10%, ενώ η ερυθρά ιλύς, που φτάνει τις 600.000 τόνους ετησίως, επαναχρησιμοποιείται σε ποσοστό 5-10 % από την Αλουμίνιο Ελλάδος.
Μηδενική είναι η αξιοποίηση των 400.000 τόνων από τις τέφρες πυθμένα της ΔΕΗ και η αντίστοιχη ποσότητα παραπροϊόντων γύψου. Μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποίησης παρουσιάζουν οι σκωρίες των χαλυβουργείων στη Λάρυμνα και τον Ασπρόπυργο που ετησίως φτάνουν το 1,4 εκατομμύριο τόνους και αξιοποιούνται κατά 70%.
Κατά τους εισηγητές στο συνέδριο, υλικά όπως ιπτάμενες τέφρες και λοιπά παραπροϊόντα των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, σκωρίες χαλυβουργείων, ερυθρά ιλύς από την επεξεργασία βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου, μπάζα βιομηχανίας μαρμάρου, οικοδομικά -ασφαλτικά απορρίμματα, τέφρα ρυζιού, ελαστικά, πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς, εκτός του ότι αποτελούν μια εναλλακτική οικολογική πρόταση στη δόμηση, μειώνουν παράλληλα το κόστος των έργων, ενώ σε ορισμένες κατασκευές η χρήση των παραπροϊόντων συμβάλλει στο καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά στην ανθεκτικότητα
 
ΠΗΓΗ WWW.KOZAN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου