Μόνο ως ανέκδοτο, θα μπορούσε να ειπωθεί πριν από τρία χρόνια ότι η ΔΕΗ αδυνατεί να βρει χρηματοδότηση για μια μικρή επένδυση για τα μεγέθη της επιχείρησης της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Και όμως, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το περίφημο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ αδυνατεί να προχωρήσει το έργο καθώς δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 105 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του πάρκου. Ακόμη πιο δύσκολη βεβαίως είναι η προσπάθεια της ΔΕΗ να εξασφαλίσει κεφάλαια για την υλοποίηση μεγαλύτερων έργων και κυρίως της βασικής στρατηγικής της επένδυσης στον τομέα της παραγωγής, της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Το γεγονός ότι ο δανεισμός για την Πτολεμαΐδα 5 παραμένει σε εκκρεμότητα επιβεβαίωσε στο περιθώριο της αναβληθείσας Γ.Σ. της εταιρείας, ο επικεφαλής Α. Ζερβός.
Πιο αναλυτικά, σε σχέση με το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην οποία έχει περιέλθει το έργο, επιχειρεί από τις αρχές του έτους να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και σε κινεζικές τράπεζες. Πληροφορίες
θέλουν την ΔΕΗΑΝ να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως της ΕΤΕπ για το 50% του κόστους της επένδυσης. Στη συνέχεια από κοινού με το μειοδότη του διαγωνισμού (JPΆβαξ) η ΔΕΗ εξετάζει συμπληρωματικά χρηματοδοτικά σχήματα μέσω Κίνας καθώς ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι κινεζικής προέλευσης (Yingli).
Την ίδια στιγμή ανοιχτή παραμένει και η υπόθεση της χρηματοδότησης της μεγαλύτερης παραγωγικής επένδυσης που έχει σχεδιαστεί από την πλευρά της ΔΕΗ που δεν είναι άλλη από τη νέα λιγνιτική μονάδα της εταιρείας στην Πτολεμαΐδα. Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, και πρόσφατα εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης παραμένει ανοιχτό με τη ΔΕΗ να έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στην ΕΤΕπ όσο και τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes. Μάλιστα η ελληνική εταιρεία προσέλαβε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την τράπεζα KFW, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων και να διοργανώσει το δάνειο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν ότι το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 730 εκατ., με τη συμμετοχή (200 εκατ.) της KFW. Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου και μέχρι τότε εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει.
Η δυσκολία στην εξεύρεση νέας χρηματοδότησης για τη ΔΕΗ, δεν είναι άσχετη με το ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης. Θυμίζουμε ότι χθεςανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι ολοκληρώθηκε και τυπικά η συμφωνία αναχρηματοδότησης παλαιών δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,9%.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου