Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της εταιρείας Α. Ζερβός είχε τονίσει ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να ζητήσει αυξήσεις, ωστόσο την ίδια στιγμή είχε επισημάνει ότι υπάρχουν αυξήσεις στα κόστη, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαίες.
Την ίδια τακτική του... «Πόντιου Πιλάτου» ακολούθησε -σύμφωνα με πληροφορίες- και ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς σε πρόσφατη επιστολή προς το ρυθμιστή, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρει ότι υπάρχουν αυξήσεις στα κόστη της εταιρείας που ξεπερνούν το 20%. Στο ίδιο έγγραφο πάντως η ΔΕΗ αποφεύγει να θέσει ρητά θέμα αυξήσεων, προκειμένου να μη βρεθεί εκ νέου στο... εδώλιο για αντικοινωνική πολιτική.
Η επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια της ΡΑΕ, εντός της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να προγραμματίζεται η λήψη απόφασης. Ωστόσο όπως τονίζουν στο Capital.gr πηγές της ΡΑΕ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στη λήψη απόφασης για αυξήσεις στα τιμολόγια, εάν δεν προηγηθεί ρητό αίτημα της ΔΕΗ για
συγκεκριμένες αυξήσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν.
Θυμίζουμε ότι πλέον τα τιμολόγια του ρεύματος είναι τιμολόγια «ρυθμιστικού ελέγχου», δηλαδή η ΔΕΗ εφόσον το κρίνει αναγκαίο ζητάει αυξήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επικαλούμενη συγκεκριμένες ανάγκες ή εξελίξεις (π.χ. αύξηση στα κόστη) και με τη σειρά του ο ρυθμιστής ελέγχει τα στοιχεία και εγκρίνει ή όχι τις αυξήσεις.
Από το μέχρι στιγμής δι’ αλληλογραφίας διάλογο πάντως, φαίνεται ότι η ΡΑΕ θα τηρήσει στάση αναμονής απέναντι στη ΔΕΗ, η οποία επικαλείται αυξήσεις στα κόστη χωρίς να ζητάει επισήμως αυξήσεις. Και αυτό διότι πέρα από το διαδικαστικό ζήτημα (δηλαδή την κατάθεση ρητού αιτήματος) η ΡΑΕ έχει σύμφωνα με πληροφορίες βάλει στο μικροσκόπιο τα κόστη της ΔΕΗ και προτίθεται να συγκρίνει όχι μόνο τους παράγοντες που επικαλείται η εταιρεία αλλά επιπρόσθετα να κάνει συγκρίσεις με το μέσο κόστος που υπάρχει σε αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό, στο προσκήνιο έχει επανέλθει παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ που είχε εκπονηθεί το 2007 επί Τάκη Αθανασόπουλου σύμφωνα με την οποία η εταιρεία χάνει κάθε χρόνο 744 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μικρής απόδοσης και της κακής λειτουργίας σε όλους τους τομείς συγκριτικά με τη μέση πρακτική ομοειδών εταιρειών. Η διαφορά στα κόστη, σημειωτέον, δεν περιλαμβάνει το μισθολογικό.
Αν και έχουν περάσει 5 χρόνια, η μελέτη της Booz Allen Hamilton διαπίστωνε απόσταση από τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές σε όλη την αλυσίδα λειτουργίας της ΔΕΗ από τα ορυχεία, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή, την εμπορία, μέχρι τις κεντρικές υπηρεσίες. Πιο αναλυτικά η σπατάλη στα ορυχεία υπολογιζόταν σε 274 εκατ. ευρώ, στην παραγωγή σε 210 εκατ. ευρώ το χρόνο, στη μεταφοράστα 23 εκατ. ευρώ, στη διανομή σε 111 εκατ. ευρώ το χρόνο, στην εμπορία σε 13 εκατ. ευρώ και στον τομέα των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών σε 113 εκατ. ευρώ ετησίως. Έκτοτε, έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις (π.χ. στη μεταφορά) ωστόσο βασικοί τομείς όπως τα ορυχεία και η παραγωγή συνεχίζουν να βρίσκονται σε απόσταση από τις βέλτιστες πρακτικές.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, Capital.gr,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου