Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σχέδιο για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα

Στο «μικροσκόπιο» του υπ. Ανάπτυξης βρίσκεται σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατέθεσε στην κυβέρνηση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προτείνοντας την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου ενεργειακής αγοράς, το οποίο προβλέπει την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ με δημοπρασίες προθεσμιακών συμβολαίων

Σχέδιο για πιο φθηνό ρεύμα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δίνοντας πρόσβαση σε ιδιώτες στο «καλάθι» φθηνών καυσίμων (λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή) της ΔΕΗ.
Ηδη, στο «μικροσκόπιο» της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατέθεσε στην κυβέρνηση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προτείνοντας την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου ενεργειακής αγοράς, το οποίο προβλέπει την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ με δημοπρασίες προθεσμιακών συμβολαίων.

Βασική υποχρέωση αυτών που θα την αγοράζουν είναι να τη διαθέτουν σε πελάτες λιανικής, έτσι ώστε να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και δυνητικά να μπορεί να μεταφερθεί στους πελάτες αυτούς, με τη μορφή χαμηλότερων τιμών και τιμολογίων, το οικονομικό πλεόνασμα παραγωγού που διαθέτει η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Το γαλλικό μοντέλο, που εφαρμόζεται επιτυχώς από την EDF, δίνοντας πρόσβαση τρίτων σε φθηνές πηγές ενέργειας, θεωρείται συμβατό με τον παράλληλο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Παράλληλα, η ΡΑΕ εισηγείται τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής ανά 6μηνο των τιμολογίων (στην ουσία η γνωστή από παλιά ρήτρα καυσίμου), επανεξέταση στις ταρίφες των ΑΠΕ ώστε να μη χρειαστεί μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020, και κατάργηση από τους λογαριασμούς των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων.

Αλλωστε, οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού είναι αναγκαίες δεδομένου ότι από το 2014 οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού θα πρέπει να λειτουργούν με ενιαίο μοντέλο.
Για τη λιανική αγορά προτείνεται η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής, ανά εξάμηνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ στο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η επικαιροποίηση, έγκαιρα, των τιμολογίων σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων και διαμορφώνεται ένα προβλέψιμο περιβάλλον στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.Εκτός τα τέλη
Επιπλέον, προτείνεται πλήρης απεμπλοκή των δραστηριοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, κ.ά.).


Η ΡΑΕ προτείνει μείωση της «εξαντλητικής» φορολόγησης που εφαρμόζεται σήμερα στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ για τις ανανεώσιμες πηγές η ΡΑΕ προτείνει επανεξέταση των οικονομικών κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ασημ. Παπαγεωργίου στη Βουλή:
«Καμία σκέψη για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ»


Κόκκινο στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ άναψε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή. Ο υφυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ», τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά», επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και ο ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας.

Εξάλλου, σε συμπίεση του κόστους παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προσβλέπει το πακέτο των προτάσεων που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Βασικοί στόχοι των προτεινόμενων δομικών αλλαγών είναι:
  • Αρση των στρεβλώσεων και σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια λιανικής, και ιδίως στα τιμολόγια χαμηλής τάσης που παραμένουν ρυθμιζόμενα, με ορθολογική κατανομή του κόστους μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μακροχρόνια ανάπτυξη του ηλεκτρικού τομέα, στη βάση της οικονομικής βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων και υποδομών.
  • Εξασφάλιση πρόσβασης όλων των συμμετεχόντων, με ισοδύναμο τρόπο, στους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους της χώρας, κατά κύριο λόγο τους λιγνίτες και τα νερά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια αντίστοιχου κόστους ενέργειας.
www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου