Η προοπτική της «Ευρώπης»περνά μέσα από την επαγγελματική προοπτική της νεολαίας τηςΜε κεντρικό διακύβευμα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέωνμέσα από την υιοθέτηση στοχευμένων οικονομικών πολιτικών και ολοκληρωμένωνστρατηγικών απασχόλησης -μακριά από την παγίδα των άτυπων μορφών εργασίας-υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργοτο Ψήφισμα "Πρωτοβουλία για τηνπροσφορά ευκαιριών στους Νέους".
Περίπουένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες έως 25 ετών αδυνατεί να βρει δουλειά με τηνεανική ανεργία να αγγίζει το 22.1% στην Ε.Ε. (5.5εκατομμύρια), σημειώνοντας «άλμα» 7 και πλέον ποσοστιαίων μονάδωνκατά την τριετία 2008-2011. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι σχεδόν 7.5 εκατομμύριαάτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών βρίσκονται εκτός κάθε διαδικασίας απασχόλησης,εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤ),ενώ ένα μεγάλο μέρος των νέων
αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις εκπαιδευτικές του δυνατότητεςή να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας.
Μεκοινή συνισταμένη τη διαπίστωση ότι η αδυναμία δημιουργίας καινούργιων καιποιοτικών θέσεων απασχόλησης αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες του υψηλούποσοστού ανεργίας των νέων και αναγνωρίζοντας τις επώδυνες επιπτώσεις τηςδημοσιονομικής κρίσης στη διόγκωση αυτού του ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου,υποστηρίζεται η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών με σκοπό την ενδυνάμωση τηςπρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, όπως, μεταξύ άλλων:
· Η εξεύρεση πιο φιλόδοξων πηγώνχρηματοδότησης για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και η εντατικοποίησητων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης και τωνΝΕΕΤ.
· Η υιοθέτηση της «Εγγύησης για τους νέους» (να τεθεί ελάχιστο διάστημα 4 μηνών παραμονής τουςεκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) και η πρωτοβουλία τηςΕπιτροπής να διατεθούν 4 εκατομμύρια ευρώ σε κράτη μέλη για την προώθησή της.
· Η αποτελεσματικότερη διασύνδεση καιαντιστοίχηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευρωβουλευτής Κ.Πουπάκης επεσήμανε: “Ηανεργία των νέων αποτελεί μια εφιαλτική «εξίσωση», που η Ε.Ε. οφείλει ναεπιλύσει αναπτυξιακά και δυναμικά επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις ενεργητικέςπολιτικές απασχόλησης, στην εκπαίδευση και τη γνώση, στην καινοτομία και τηντεχνολογία. Πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα με έντονες κοινωνικές,οικονομικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Η Ελλάδα, δυστυχώς, καταλαμβάνειάλλη μια θλιβερή «πανευρωπαϊκή πρωτιά», καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμαμετατρέπεται σε «έλλειμμα προοπτικής» για τη νέα γενιά. Ένας στους δύο νέουςκαταδικάζεται στο εργασιακό περιθώριο, όταν χιλιάδες είναι εκείνοι που βλέπουντη μετανάστευση ως τη μοναδική έξοδο διαφυγής από το «κοινωνικό πουθενά». Είναιχρέος όλων μας να πράξουμε τα πάντα, προκειμένου αυτή η ζοφερή κατάσταση νααντιστραφεί. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να υποσκάπτει την προώθησητων νέων στην αγορά εργασίας, το μέλλον του τόπου μας δεν μπορεί να τελεί υπόπτώχευση. Άλλωστε καμία κοινωνία δεν προχώρησε μπροστά έχοντας τη νεολαία τηςστην «απομόνωση»”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου