Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πολλά τα οφέλη από τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα

Στα οικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Πτολεμαΐδας, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχετικό διαγωνισμό.
Πρόκειται για μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MW για τηλεθέρμανση, η οποία κατακυρώθηκε πρόσφατα από το ΔΣ της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στην Επιτροπή, ότι η μονάδα θα έχει στρατηγική συνεισφορά στην Ελληνική οικονομία, θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού παρέχοντας πρόσβαση σε άφθονο, φθηνό και εγχώριο καύσιμο και συνεπώς θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές καυσίμου από τρίτες χώρες και πρόσθεσε:

«Κάτω από τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας θα συνεισφέρει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τις δυνατότητες απασχόλησης (κρίσιμη παράμετρος αν ληφθεί υπόψη το σχέδιο απόσυρσης μονάδων της περιοχής) τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία (περίπου 250 θέσεις εργασίας). Παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη στήριξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, που θα συμβάλλουν στην παροχή πρώτων υλών και υπηρεσιών».

Η μονάδα θα κατασκευασθεί στην περιοχή του εξαντλημένου κοιτάσματος στα ορυχεία Κομάνου, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και περίπου 8 χλμ. από την πόλη της Πτολεμαΐδας. Θα τροφοδοτείται με λιγνίτη από ορυχεία των οποίων την παραχώρηση έχει η ΔΕΗ, με εκτιμώμενα αποθέματα για περισσότερο από 60 χρόνια. Το κόστος καυσίμου, συνυπολογίζοντας το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες (42,5ευρώ/ΜWh έναντι 63,1 ευρώ/ΜWh).

Ο υπουργός σημείωσε, ότι με την κατασκευή της μονάδας ανανεώνεται ο στόλος των εγκατεστημένων μονάδων (το 72% μεγαλύτερες των 20 ετών, το 46% μεγαλύτερες των 30 ετών), μειώνονται σημαντικά η κατανάλωση λιγνίτη και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ βελτιώνεται η ευστάθεια του δικτύου γεγονός που επιτρέπει την περαιτέρω προώθηση εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναφέρθηκε τέλος στα περιβαλλοντικά οφέλη της νέας μονάδας και συγκεκριμένα στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου κατά 28%, στη μείωση εκπομπών διοξειδίου κατά 30%, στον υψηλό βαθμό απόδοσης 41,5% (έναντι 32% των παλαιών μονάδων), στη χρήση ηλεκτροστατικών φίλτρων και στην εφαρμογή αποθείωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου