Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Θα φορολογηθούν οι παροχές και το μειωμένο ρεύμα

Αναστάτωση έχουν φέρει στους εργαζό­μενους της ΔΕΗ οι προθέσεις της κυβέρ­νησης να φορολογήσει τις παροχές που τους προσφέρονται με τη μορφή του μειωμένου τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος.
Την ίδια στιγμή ο γενικός επιθεωρητής Δημό­σιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, αφού ζητά να φορολογηθούν οι παροχές προς τους 23.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ ως τεκμαρτό εισόδημα, κάνει λόγο για κομπίνες από την πλευρά κάποιων υπαλλήλων της ΔΕΗ, οι οποίοι προσφέρουν το προνομιούχο ρολόι τους προκειμένου να παρέχεται φθηνό ρεύμα και σε άλλους πολίτες και επιχειρήσεις που δεν έχουν βέβαια αυτό το δικαίωμα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Λ. Ρακιντζής, έπειτα από καταγγελίες που του έχουν γίνει, θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε ενδελεχείς ελέγχους στα ρολόγια - μετρητές που έχουν οι υπάλληλοί της προκειμένου να δι­απιστωθεί αν


αληθεύουν τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, σε κάποιες περιπτώσεις υπάλληλοι της ΔΕΗ έχουν φτάσει σε σημείο να τροφοδοτούν με φθηνό ρεύμα ακόμη και μικρό ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχή της χώρας. 
Στο ενδεχόμε­νο που οι έλεγχοι αποδείξουν ότι οι καταγγελί­ες είναι βάσιμες, τότε είναι σίγουρο ότι θα διω­χθούν ποινικά τόσο ο υπάλληλος της ΔΕΗ όσο και ο αποδέκτης του φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον δεν αποκλείεται με βάση τις μετρήσεις κατανάλωσης ρεύματος που έχουν γίνει να ζητη­θεί και οικονομική αποζημίωση από την πλευρά της ΔΕΗ.


Παροχές τέλος… Προς το παρόν η «μάχη» αυτή τη στιγμή γίνεται για το αν πρέπει ή όχι να φορολογηθεί η παροχή του φθηνού ρεύματος προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του στις 22 Σεπτεμβρίου ζητά από το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, καθώς στο παρελθόν οι απόψεις των επίσημων κρατικών οργάνων διίστανται.

Πιο αναλυτικά, το 1983 η Νομική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών είχε αποφασίσει ότι η δωρεάν παροχή ορισμένης ποσότητας ηλε­κτρικής ενέργειας που χορηγείται από τη ΔΕΗ στο προσωπικό της αποτελεί αμοιβή σε είδος που μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα και κατά συ­νέπεια είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.


Ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσθε­τη αμοιβή αυτή που δίνεται ως αντάλλαγμα της εργασιακής σχέσης, καθόσον οι παροχές αυτές αποτελούν ελευθεριότητα της επιχείρησης και κατά συνέπεια δεν είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Με βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό η όλη υπόθεση «πάγωσε». Τώρα, στην εποχή της κρίσης, το θέμα των παροχών προς τους υπαλλή­λους των ΔΕΚΟ «άνοιξε» εκ νέου λόγω των με­γάλων ζημιών που έχουν καταγράψει. Επιπλέον εξετάζεται και ενδεχόμενο να καταργηθούν τε­λείως αυτού του είδους οι παροχές, όπως συμ­βαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Στην όλη υπόθεση έχει παρέμβει και ο Ρακιντζής, ο οποίος με επιστολή του προς το υπουρ­γείο Οικονομικών αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του 1983 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν ισχύει καθώς από το 2001 η ΔΕΗ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κρι­τήρια και συνεπώς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότη­τα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα και με το γε­γονός ότι πλέον δεν υπάρχει δωρεάν παροχή ρεύματος αλλά με μειωμένη τιμή, το υπουργείο Οικονομικών ρωτά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος αν το μέτρο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ει­σόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. 

Η γνωμοδότη­ση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναμέ­νεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όπως φαίνεται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αν δεν χάσουν οριστικά τα προνόμια που έχουν, λόγω κρίσης, τότε μάλλον θα φορολογηθούν γι’ αυτά.


Από το pontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου