Η κρίση χρέους φέρνει … κινέζους καθώς μετά την πορτογαλική ΔΕΗ, κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ελληνική ΔΕΚΟ. Για την ακρίβεια μετά την εξαγορά από την China Three Gorges, της Energias de Portugal, το μεγαλύτερο κινεζικό ηλεκτρικό utility, η State Grid Corporation of China έχει βάλει στο στόχαστρο τα δίκτυα της ΔΕΗ. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Κ» η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και για αυτό το σκοπό είχε προκαταρκτικές επαφές με στελέχη της επιχείρησης. Το ενδιαφέρον αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», έχει αναθερμανθεί και όπως επιβεβαιώνουν ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΚΑ «υπάρχει καταρχήν πρόταση των κινέζων για τα δίκτυα».
Πάντως τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι για να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο και το
ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε πρόταση θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύστασης της νέας θυγατρικής εταιρείας. Θυμίζουμε ότι στον ΑΔΜΗΕ έχουν εισφερθεί τα πάγια του δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ καθώς και οι εργαζόμενοι στα δίκτυα μεταφοράς, ενώ η λειτουργία της εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, αναμένεται να ληφθούν από την πλευρά της κυβέρνησης οι οριστικές αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν και την πώληση των δικτύων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ» η πρώτη επαφή της State Grid Corporation of China με τη ΔΕΗ έγινε στα τέλη καλοκαιριού, όταν και εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας ήρθαν στην Αθήνα. Στην τότε συνάντηση έγινε εκτενής παρουσίας των σχεδίων της SGCC για υλοποίηση επενδύσεων σε ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού καθώς και των επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει από την κινεζική εταιρεία σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, όπως η λατινική Αμερική (Βραζιλία) και η Ασία. Μάλιστα όπως αναφέρουν στο «Κ» πηγές της ΔΕΗ από την τότε συνάντηση προκύπτει ότι ζεστό ενδιαφέρον των κινέζων να επενδύσουν στα ηλεκτρικά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής.
Η κυβέρνηση
Ο υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τρεις επιλογές που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν συνδυαστικά για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ: πώληση «μικρής ΔΕΗ», που θα περιλαμβάνει μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου και διάθεση ποσοστού θυγατρικών στις ΑΠΕ ή τα δίκτυα. Η περίπτωση της πώλησης μέσω χρηματιστηρίου ωστόσο έχει αποκλειστεί εκ των πραγμάτων με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να βρίσκεται κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ. Ακόμη και με premium 100%, το 17% θα αποφέρει λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ, σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, που αποκλείουν υπό αυτές τις συνθήκες τη λύση του Χ.Α. Αντίθετα οι άλλες επιλογές είναι στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και η πώληση ποσοστού της νέας θυγατρικής ΑΔΜΗΕ.
SGCC
Σύμφωνα με το Fortune Global 500 η SGCC είναι η 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας, μετά την εταιρεία πετρελαίων Sinopec. Ο τζίρος της ήταν 184,495 δις δολάρια ενώ η αξία των παγίων της φτάνει τα 269,801 δις δολάρια. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων. Δραστηριοποιείται σε 26 επαρχίες και περιοχές της Κίνας, έχοντας υπό τον έλεγχό της πάνω από 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης που εξυπηρετούν 128 εκατομμύρια καταναλωτές.
Κινεζικό ενδιαφέρον
Η SGCC δεν είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που συνομιλεί με τη ΔΕΗ. Το Σεπτέμβριο, η κινεζική εταιρεία ανεμογεννητριών Sinovel υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη θυγατρική της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με αντικείμενο την ανάπτυξη αιολικών έργων. Οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να συζητούν το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατασκευή μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα.
Πάντως η πιο εντυπωσιακή κινεζική εξαγορά στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, με το deal αξίας 2,7 δις ευρώ μεταξύ του πορτογαλικού δημοσίου και της κινεζικής CTG, της εταιρείας που λειτουργεί το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο. Οι «τρεις κινεζικοί δράκοι» απέκτησαν το 21,35% της Energias de Portugal, εταιρείας με περίπου ίδιο μέγεθος με τη ΔΕΗ. Ωστόσο η πορτογαλική εταιρεία σε αντίθεση με τη ΔΕΗ έχει επιτύχει την επέκτασή της και σε ξένες αγορές, όπως η Ισπανία και η Βραζιλία, γεγονός που μέτρησε σημαντικά για την αύξηση της αποτίμησης της εταιρείας.
ΑΔΜΗΕ
Η νέα θυγατρική της ΔΕΗ, στην οποία φιλοδοξούν να αποκτήσουν μερίδιο οι κινέζοι, είναι ο φορέας στον οποίο έχει μεταφερθεί η κυριότητα όλων των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού. Η εταιρεία ήδη στεγάζεται σε νέο κτίριο στη γέφυρα Ροσινιόλ και έχει διαφορετικό σήμα από τη ΔΕΗ, ενώ με βάση τον τελευταίο ενεργειακό νόμο, έχουν θεσπιστεί αυστηρές δικλείδες ανεξαρτησίας σε σχέση με τη μητρική, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμερόληπτη πρόσβαση στα δίκτυα για όλους τους παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού. Στον ΑΔΜΗΕ έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 1550 άτομα από το προσωπικό της γενικής διεύθυνσης μεταφοράς της ΔΕΗ και μέχρι το Φεβρουάριο θα προστεθούν ακόμη 200 εργαζόμενοι από το ΔΕΣΜΗΕ. Τα έσοδα της εταιρείας θα προέρχονται από τα τέλη χρήσης του συστήματος, που πληρώνουν όλοι χρήστες της αγοράς και οι καταναλωτές. Βάσει του νόμου, προκειμένου μια εταιρεία να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ
(Κεφάλαιο 14/01/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου