Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ "Πτολεμαϊδα 5" ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες

Τα νέα, για τη χρηματοδότηση του έργου, δεν τρέχουν γρήγορα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ερωτήματα στην ενεργειακή αγορά, και αγωνία στους εμπλεκόμενους με το έργο, για την τύχη του. Η ΔΕΗ δηλώνει, επισήμως, ότι η μονάδα θα προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση.
Ταυτοχρόνως, παράγοντες της εταιρείας διασκεδάζουν τις αρνητικές εντυπώσεις της δημοσιονομικής συγκυρίας. Αναφέρουν, στην «Iσοτιμία», ότι η ΔΕΗ εξετάζει όλες τις δυνατές λύσεις, για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου. Γεγονός είναι ότι οι βασικές παράμετροι, που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα του έργου, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Αυτές οι παράμετροι είναι το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, η μετοχοποίηση και οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, η πορεία των τιμών φυσικού αερίου αλλά και το αυξημένο κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα ισχύσει από το 2013.

Λύσεις χρηματοδότησης

Οι πληροφορίες της «I» αναφέρουν ότι η λύση χρηματοδότησης του έργου, που αναζητούν κυβέρνηση και ΔΕΗ, συνδυάζεται με τις εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η συμφωνία κυβέρνησης και Κομισιόν, για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της. Προβλέπει, με την πώληση έως τεσσάρων μονάδων, η ΔΕΗ να παραχωρήσει μετοχικό ποσοστό, και να αναπτύξει, σε συνεργασία με ιδιώτες, τις νέες λιγνιτικές της μονάδες. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσε η ανάδοχος κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΗΙΤΑCHI σύμφωνα με την οποία γερμανικές τράπεζες φέρονται διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν το έργο μέχρι ποσοστού 60%, με όρους που απομένει να διερευνηθούν και να συμφωνηθούν. Το υπόλοιπο ποσοστό 40%, που μένει ακάλυπτο προς χρηματοδότηση είναι η ανοιχτή πόρτα, για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες και στη ΔΕΗ. Από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ αναφέρεται, ότι εξετάζονται οι δυνατότητες μέρος της χρηματοδότησης να καλυφθεί από δανεισμό, με εγγύηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση, που άσκησε το Σωματείο «Σπάρτακος», στο συγκεκριμένο θέμα. Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Αδαμίδης, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί, ακόμα και αν ο μόνος τρόπος υλοποίησης της επένδυσης είναι με τη συμμετοχή ιδιωτών. 0 ίδιος μίλησε και για συμφέροντα, τα οποία «θα έτριβαν τα χέρια τους, στο άκουσμα ενδεχόμενης ακύρωσης της κατασκευής της εν λόγω μονάδας».Για τη χρηματοδότηση του έργου από γερμανικές τράπεζες, αρμόδια πηγή της αναδόχου κοινοπραξίας αναφέρει στην «I» ότι σχετική πρόταση κατατέθηκε επισήμως στη ΔΕΗ. Αποτελεί πρωτοβουλία της γερμανικής εταιρείας Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi, που μετέχει στην κοινοπραξία, στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου, δηλαδή στην ΤΕΡΝΑ - Hitachi.
Οι προγραμματισμοί της ΔΕΗ προβλέπουν εντός τριμήνου, αφού «κλειδώσουν» οι χρηματοδοτικές λύσεις, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύναψη της σύμβασης, ώστε να αρχίσει να «τρέχει» ο χρόνος κατασκευής της 5ης λιγνιτικής μονάδας, στην Πτολεμαΐδα, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 70 μηνών.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των ρυπογόνων και παλαιάς τεχνολογίας μονάδων (Πτολεμαΐδα 2, 3 και 4), που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ από το 2019 κλείνει οριστικά η λιγνιτική μονάδα ΑΗΣ Καρδιάς.

Επιπτώσεις ανατροπής

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς σημειώνουν ότι, σε περίπτωση ανατροπής των χρονοδιαγραμμάτων του έργου, ανακύπτουν πολύ μεγάλα προβλήματα για τη ΔΕΗ ΑΕ, την ενεργειακή κάλυψη της χώρας αλλά και την εθνική και την τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτά είναι:
• Πολύ μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις της ΔΕΗ από το 2013-2014, καθώς η εταιρεία θα υποχρεώνεται σε δυσβάσταχτες αγορές στο χρηματιστήριο ρύπων, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν οι ρυπογόνες πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες.
• Ανατροπή του εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των ρύπων, που συνεπάγεται παραπομπές, ποινές, πρόστιμα και, ενδεχομένως, αποκλεισμούς χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Προβλήματα απασχόλησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού των νομών της ανατολικής Μακεδονίας, που απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Επίσης, απειλείται να τεθεί εκτός λειτουργίας από τα επόμενα χρόνια και το σύστημα τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, με μεγάλες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Περικοπές επενδύσεων

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η ΔΕΗ εξετάζει την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό των επενδύσεών της για το 2012. Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι με­γάλες στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας, και οι συμβολαιοποιημένες επενδύσεις 800 εκατ. για την περίοδο 2011-13 σε Μεγαλόπολη, Αλιβέρι, Ρόδο κ.α. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, που ήταν ύψους 1 δισ. ευρώ το 2010, και κυμάνθηκε στο ίδιο ύψος τπ φετινή χρονιά, αναμένεται να περικοπεί έως 20% το 2012. Οι περικοπές θα επηρεά­σουν κυρίως τις επενδύσεις επεκτάσεων δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου