Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ Δυτ. Μακεδονίας: Όχι στην ιδιωτικοποιήση της ΔΕΗ - Eπιστολή του ΠΑ.ΣΟ.Κ Δυτ. Μακεδονίας στον πρωθυπουργό

Σύντροφε Πρόεδρε , Σε σχέση με τις εξελίξεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την παραπέρα μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε αλλά και τον ενεργειακό σχεδιασμό η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Δυτικής Μακεδονίας –Το ΠΑ.ΣΟΚ Της ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μετά από μια σειρά διεργασίες –επαφές –συζητήσεις με φορείς (Δημάρχους-ΤΕΕ-ΕΒΕ-Αγροτικούς συνεταιρισμούς –ΓΕΩΤΕ-ΠΕΠΥΤΕΜ-Εργ.Κέντρα κ.α) αλλά και πολίτες ,συγκέντρωσε το σύνολο των απόψεων τις οποίες και επεξεργάστηκε μαζί με τους βουλευτές του κινήματος και τις Νομαρχιακές Οργανώσεις Κοζάνης και Φλώρινας και κατέληξε σε μια σειρά από θέσεις που αφορούν:

1.το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ ΑΕ.
2.τον ενεργειακό σχεδιασμό σε σχέση με τους λιγνίτες
3.την πορεία και την προοπτική της περιοχής μέσα στο νέο τοπίο

Αγαπητέ Πρόεδρε
Έχετε πολλές φορές επισκεφτεί την περιοχή μας ,τα ορυχεία ,τα εργοστάσια, τις λίμνες και έχετε ιδία άποψη για την σημαντικότητα της περιοχής στον ενεργειακό χάρτη καθώς και τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχουν αυτές οι δραστηριότητες στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής .

Στις επισκέψεις αυτές έχετε κατʼ επανάληψη τονίσει το ρόλο των λιγνιτών καθώς και τη διατήρηση του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε

Με βάση τις παραπάνω διεργασίες αλλά και τις βασικές θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουμε να σας θέσουμε
 υπ¨όψιν επιγραμματικά τις προτάσεις μας για τα ανωτέρω θέματα και θέλουμε να σας τις αναλύσουμε σε μία ιδιαίτερη συνάντηση που θέλουμε να έχουμε μαζί σας ,εάν αυτό είναι δυνατόν ή και με τους αρμόδιους υπουργούς .

Οι προτάσεις οι οποίες συζητούνται στην κυβέρνηση περί αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ με την πώληση του 17%των μετοχών και του περιορισμό του κράτους στο 34% δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ,γιατί οι λόγοι οι οποίοι προβάλλονται δεν είναι επαρκείς για να δικαιολογήσουν την διάθεση της δημοσίας περιουσίας και την αποδυνάμωση του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ:

Α) Τα όποια εκατομμύρια προκύψουν από την μετοχοποίηση δεν θα λύσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και του Εθνικού χρέους ενώ παράλληλα αυτά μπορούν να αναπληρωθούν σε δύο χρόνια εάν η ΔΕΗ αφεθεί να λειτουργήσει με όρους επιχείρησης εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που δίνουν οι λιγνιτικές μονάδες

Β) Η επιχειρηματικότητα και το επενδυτικό κλίμα στο χώρο της ενέργειας δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αυξηθεί αφού οι ιδιώτες επενδυτές έχουν και σήμερα δυνατότητες να κατασκευάσουν μονάδες αλλά προτιμούν τα ¨έτοιμα¨.

Γ) Οι τιμές του ρεύματος το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί κοινωνικό αγαθό αντί να μειωθούν θα αυξηθούν με βάσει και τη διεθνή εμπειρία .

Πέρα από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ αλλά και ως παράγωγο αυτής της διαδικασίας ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη θέση των λιγνιτών στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό και ως εκ τούτον μπαίνει σε κίνδυνο και παραπέρα πορεία και το μέλλον της περιοχής .

Στους παραπάνω φόβους ενισχύουν τα γεγονότα όπως:

1.Η Κωλυσιεργία και οι συνεχείς αναβολές της μονάδας ¨Πτολεμαιδα 5¨.
2.Η ακύρωση του διαγωνισμού ¨Μελίτη 2¨.
3.Η τεράστια καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των ορυχείων της Φλώρινας.
4.Η υπολειτουργία του σταθμού του ΑΗΣ Μελίτης του πιο σύγχρονου και ελάχιστα ρυπογόνου εργοστασίου στη χώρα λόγω έλλειψης λιγνίτη .
5. Η έλλειψη ενός σωστού σχεδιασμού για αντικατάσταση και των άλλων λιγνιτών μονάδων.
6.Η παντελής απογύμνωση των ορυχείων και των εργοστασίων από προσωπικό και η συνεχής απώλεια τεχνογνωσίας με τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγή και την απασχόληση .

Σύντροφε Πρόεδρε
Έχουμε κατ¨ επανάληψη τονίσει την αναγκαιότητα ,αξιοποίηση των λιγνιτών για λόγους περιβαλλοντικούς –αναπτυξιακούς-οικονομικούς και κοινωνικούς .

Η περιοχή μας επέτρεψε –ανέχτηκε ως τώρα 60 χρόνια τέτοιες δράσεις ,τέτοια περιβαλλοντική προσβολή γιατί το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και το έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες ,αλλά και για ένα επιπρόσθετο σοβαρότατο λόγο γιατί είχε τη ΔΕΗ ΑΕ, μια Δημόσια επιχείρηση..

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η περιοχή δεν θα δεχτεί την αλλαγή αυτής της κατάστασης γιατί έχει πολύ πικρή εμπειρία από ιδιώτες σε τέτοιες δράσεις .Μια επίσκεψη στη Φλώρινα, για το τι αφήσαν πίσω τους οι ιδιώτες εξωρύκτες , θα πείσει και τον πιο κακόπιστο .

Μια τέτοια εξέλιξη αποδυνάμωσης της ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο

1.την κατασκευή των νέων μονάδων
2.το ρόλο των λιγνιτών
3.τη μετεγκατάσταση των οικισμών
4.την προστασία του περιβάλλοντος
5.την αποκατάσταση για επαναπόδοση των 150.000 στρεμμάτων τα οποία είναι περιουσία της τοπικής κοινωνίας .
6.την απασχόληση ,τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων .
7.την ομαλή μετάβαση της οικονομίας της περιοχής σε εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης
8.την ανάπτυξη των λιμνών και την προστασία τω παραλίμνιων περιοχών
9.την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Για όλα τα παραπάνω εκφράζουμε την εντονότατη ανησυχία του συνόλου της περιοχής και διατυπώνουμε τη διαφωνία μας σε μια εξέλιξη που θα αποδυναμώνει και θα απαξιώνει συνεχώς την ΔΕΗ ΑΕ στην οποία οποιαδήποτε μετοχική σχέση δεν θα έχει καμία αξία .

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο πριν τη διατύπωση της τελικής πρότασης από την κυβέρνηση να αφουγκραστείτε τους φόβους ,τις ανησυχίες μας αλλά κυρίως τις προτάσεις μας με τις οποίες πιστεύουμε ότι βοηθούμε την κυβέρνηση μας να σχεδιάσει και να αποφασίσει για προοπτικές και λύσεις εθνικών κυρίως και όχι απλά τοπικών συμφερόντων.

Ανακεφαλαιώνοντας αγαπητέ πρόεδρε θέλουμε να τονίσουμε :ότι η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί να παραμείνει ισχυρή υπό δημόσιου έλεγχο διατηρώντας τον κοινωνικός της χαρακτήρα και η περιοχή να συνεχίσει να είναι ένα ισχυρό σύγχρονο περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο ενεργειακό κέντρο ,προσανατολιζόμενη παράλληλα και σε άλλα πεδία της οικονομίας.

Συμφωνούμε πως στόχο μας είναι η δυναμική ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας , αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα και η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας¨ όπως ο ίδιος επισημαίνετε .
Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταικού σταθμού σ¨΄ένα από τα εγκατελλειμένα ορυχεία της περιοχής μας αποτελεί σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής εποχής .

Πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας είναι συνδεδεμένη με την βέλτιστη χρήση του ¨εθνικού μας καύσιμου ¨του λιγνίτη.

Για την υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής που προτείνετε πιστεύουμε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ ΑΕ πρέπει να είναι καταλυτικός και πρωταγωνιστικός. Προς την προοπτική αυτή ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ ΑΕ δεν πρέπει να αλλοιωθεί γι¨αυτό προτείνουμε να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στην μετοχοποίηση της ,και την διατήρηση του 51% στο Ελληνικό Δημόσιο .

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Γραμματέας της Π.Ε
ΚΥΤΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου